2012西藏阿里、新疆之旅。

作者: 花草之家 發表于 2012-10-31 11:06:48
6462 111

2007年第一次去西藏,沒有去阿里,總是覺得有點遺憾,去年開始計劃在2012年去阿里,走驚險的新藏線到新疆。
終于在2012年8月22日從廣州出發,展開為期38天的西藏阿里、南北疆之旅。
我是窮遊的支持者 在窮遊的原則下盡量不包車。
旅途中乘坐的交通工具:火車、班車(大巴)、修路工地的拖拉機、大貨車、私家車~臥鋪班車、的士、公交車。
原定的路線:廣州~拉薩~塔爾欽~普蘭~扎達土林~獅泉河~班公湖~新藏線~新疆葉城~喀什~阿克蘇~那拉提~伊寧~賽里木湖~克拉瑪依~布爾津~禾木~喀納斯~五彩灘~烏魯木齊~天山天池~吐魯番~烏魯木齊~廣州。

未經本人同意,不可轉載本帖圖文。

評分

查看全部評分

花草之家 發表於 2012-11-3 12:15:26 |顯示全部樓層
22日
乘座T264次廣州-拉薩12:19pm開出的列車,出發喇

評分

查看全部評分

回復

花草之家 發表於 2012-11-3 12:16:41 |顯示全部樓層

23日
沿途風景一般,沒有拍照,在火車上認識了幾位朋友,歡歡、阿燕、Ben、杰、小潘和他的美女朋友,大家言談甚歡,56個小時很快就過去了
回復

花草之家 發表於 2012-11-3 12:48:43 |顯示全部樓層
24日
6:38am到格爾木,要轉乘另一輛列車往拉薩。
2007年我從廣州去拉薩是不用轉車的,后來車務員告訴我,因為廣州至拉薩往返時間太長,工作人員十分辛苦,所以現在廣州的列車到達格爾木便回程。
8:00pm到達拉薩,出站時要出示身份證,不是國內身份證件的都要登記個人資料,住宿也只許住涉外賓館。
火車站外也不許拍照,有武警巡邏,氣氛緊張。
拉薩住宿好貴啊!能接待外賓的青年旅舍的雙人標間也要280元起。
住宿:拉威賓館,雙人標間150元,房間一般,勝在平宜又近小昭寺。

評分

查看全部評分

回復

Karine 發表於 2012-11-3 13:54:56 |顯示全部樓層

彩虹很美

樓主快點出相,很期待

多謝欣賞,我要加速至得^_^  發表於 2012-11-4 19:09
回復

花草之家 發表於 2012-11-3 16:23:48 |顯示全部樓層
25日

上午去乘公交車去阿里辦事對面的小店鋪買去阿里的班車車票650元/人,車程24小時。(也可以到北郊客運站購買車票)。下午到布達拉宮附近走走,晩上約了火車上認識的朋友一起吃晚餐,盡慶而歸,因為大家的行程路線不同,所以晚餐后便各走各路

早上被啪啪聲吵醒,原來是......

claudiatang  那兩位人仕在做啥?  發表於 1 小時前
是信仰藏傳佛教的朝聖者,佢地用藏傳佛教里最傳統的叩拜方法 -- 三步一身,即走三步,然后全身俯伏地上叩拜一次,站起來再走三步,然后再叩拜一次。我地叫"五體投地"

那兩位人仕在做啥?  發表於 2012-11-8 11:35

評分

查看全部評分

回復

花草之家 發表於 2012-11-3 17:16:14 |顯示全部樓層
26日
上午到小昭寺和大昭寺附近逛逛,沒有進寺,因為我是一個沒有宗教信仰和只喜愛大自然的人。
午飯后便乘的士到北郊客運站乘坐2:00pm開出的班車。(拉薩乘的士很奇特,沿途還會上落其他乘客的)
買車票時才知道現在港澳同胞也要辦邊防證,只好托售票處代辦邊防証,代辦費用50元/人。
2007年我去珠峰是不用辦邊防證的,現在跟國內同胞一樣待遇,但是住店就要香港人入住接待外賓的賓館?房價貴好多架

偷拍巡邏中的武警,好緊張

緩和一下緊張的氣氛

評分

查看全部評分

回復

花草之家 發表於 2012-11-3 18:08:51 |顯示全部樓層
27日
昨天2:00pm開車后,只有吃飯和上廁所才停車(荒山野嶺冇廁所,女士在大自然找地方"唱歌"真難 ),2個司機輪班駕駛直到獅泉河,沿途好多檢查站,有1個站還要拿行李下車檢查。
原本打算中途在塔爾欽下車,再沿路遊玩到獅泉河,不過遇上天氣太差,只好改變行程不在中途下車,改為先到終點站獅泉河,這一改變令我3進3出獅泉河。

2:00pm到達獅泉河,下車后我負責看守行李,草生去找賓館,找了幾間才找到可以接待香港人的賓館,賓館的工作人員跟我們說,必需親自去公安邊防處辦理住宿證明,然后拿著住宿證明去公安邊防局辦理去新疆的邊防證(香港人只需回鄉證影印本)~(大陸人民必需要照片)。

阿里的公安辦公時間10:00am-1:00pm   4:30pm-6:30pm

住宿:三元賓館 雙人標間120元

沿途是不停車,往阿里途中大多是無人區域,見到很多野生動物,藏野驢數量比較多,這一幅在行車期間拍攝到這個畫面已很滿意,背后的雪山是納木那尼。

D 相好靚!羨慕啊!  發表於 2012-11-8 08:50
我當年都有看見這景,在車上欣賞到2頭野馬在草原上跑,好不歡樂自由~  發表於 2012-11-7 10:30
很遼闊,看宗,心都寬廣點  發表於 2012-11-4 22:59

評分

查看全部評分

回復

ylee 發表於 2012-11-3 18:26:14 |顯示全部樓層
花草之家 ,
好羨慕呀!好羨慕呀!大江南北,你都去了好多地方

多謝,你都可以架^_^  發表於 2012-11-3 19:07
回復

花草之家 發表於 2012-11-3 19:04:27 |顯示全部樓層

28日
退房並寄存行李,今天打算乘12:00pm的班車去扎達,到了車站才知到扎達的車是2天才開一班車,剛好今天不發車,看見去日土的車要開出,立刻改變計劃,去日土班公湖,票價50元/人。
在車上認識了一位廣西的小伙子,他也是去班公湖的,到達日土后沒有車到班公湖,問停在路邊的私家車包他的車來回班公湖收費多少?答覆是300元,來回合共才30公里,簡直搶錢,我們3人決定步行到班公湖,行了約3公里便遇到修路工人駕駛拖拉機經過,我們馬上攔截並問可否載我們一程,修路大叔說可以,太好了!我們立刻跳上車斗,係要爬+跳至真
在班公湖遊玩,沿途—段一段的攔截路過的拖拉機和大貨車,還有在日土回獅泉河的班車早已開出,我們又到路邊攔車,攔了幾輛都要收費或不到獅泉河,終于在天黑之前攔到大貨車肯載我們回獅泉河,免費的

評分

查看全部評分

回復

花草之家 發表於 2012-11-3 19:06:06 |顯示全部樓層
繼續
班公湖

我都一齊等!  發表於 2012-11-4 00:15
等......恨死我la~  發表於 2012-11-3 22:45
我等  發表於 2012-11-3 20:01

評分

查看全部評分

回復

花草之家 發表於 2012-11-4 12:50:01 |顯示全部樓層
班公湖半天遊結束,坐順風車回到日土,下車后走到國道上等候攔截路過的車輛載我們回獅泉河,等了半個鐘便有大貨車肯免費載我們回獅泉河
今天的車費:獅泉河-日土班車50元/人, 日土-班公湖-日土-獅泉河都是搭順風車,免費的。
老實説,我和草生真的不好意思叫人家免費送我們一程的 是廣西小伙子帶領我們去攔截免費車的,由他一手包辦

攔車中

等車中,偶然回頭望身后的加油站,見到彩虹呀!

終于坐上大貨車回獅泉河

回程途中又見雙彩虹

10:00pm前終于返到獅泉河鎮

咁多彩虹................XD  發表於 2012-11-8 11:39
Wow 雙彩虹  發表於 2012-11-4 23:03

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2012-11-4 14:51:37 |顯示全部樓層
我最近都去咗西藏, 但啲景都冇你這些咁靚吖 ~~
回復

花草之家 發表於 2012-11-4 15:12:51 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-11-4 14:51
我最近都去咗西藏, 但啲景都冇你這些咁靚吖 ~~

多謝讚賞,你去西藏邊度玩?不如你又分享d相片俾我地睇啦!
回復

ahhung68 發表於 2012-11-4 15:28:47 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2012-11-4 15:12
多謝讚賞,你去西藏邊度玩?不如你又分享d相片俾我地睇啦!

其實我去過邊都唔係太知   因為都幾走馬看花, 最記得係拉薩開始第一站去的係林芝, 之後去過最高嗰幾隻牛嗰度, 又睇過羊湖及納木錯~~ 返咗唻都十幾日, 但係都冇乜心機整相, 隨咗因為係用傻瓜機啲相唔係咁靚之外, 另一原因係我覺得啲景都唔係咁靚!~~ 不過最深刻的係見到好多畜牧, 睇到佢哋我真係開心到發顛, 見到你的草原奔馬圖真係好鍾意吖! 另外雙彩虹又係超正正正   以下兩張相, 係我今次旅程最喜歡見到的片段

Ahhung 原來你都有去。這個地方,我都好想去呀~  發表於 2012-11-4 23:04
回復

花草之家 發表於 2012-11-4 18:47:56 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-11-4 15:28
其實我去過邊都唔係太知   因為都幾走馬看花, 最記得係拉薩開始第一站去的係林芝, 之後去過最高嗰幾 ...

07年去西藏個陣我都係用傻瓜機,又係見到人地d相靚好多,所以的起心肝買部單反
你去的地方我都有去過,納木錯、羊湖同埋林芝的尼洋河都好靚架!你係咪有少少高反呀 暈暈地所以唔覺得靚
我個幅唔係草原奔馬,係藏野驢來的, 等我去加番d字先
回復

ahhung68 發表於 2012-11-4 22:28:57 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2012-11-4 18:47
07年去西藏個陣我都係用傻瓜機,又係見到人地d相靚好多,所以的起心肝買部單反
你去的地方我都有去 ...

第一晚真係高反吖, 半夜又頭痛又嘔, 當時真係想即刻返香港, 好彩第二朝起身冇事~ 其實我都唔知嗰條叫尼洋河, 個導遊都冇講, 不過講咗我都係唔記得啦 ~
我最想睇到的就係你嗰幅草原野驢之類的, 但係真係睇唔到~~ 所以好鍾意你呢幅相吖

XD.........幫主,真有你的。  發表於 2012-11-8 11:41
回復

ahhung68 發表於 2012-11-4 23:20:24 |顯示全部樓層
Karine  Ahhung 原來你都有去。這個地方,我都好想去呀~

導遊話春夏季節去會靚啲, 到時草地又綠, 又多花, 會靚好多~   佢仲話林芝會有桃花節, 但沿途我都唔見有桃花, 唔知究竟係蜜桃花還是櫻桃花啦
回復

八王爺 發表於 2012-11-5 14:37:58 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-11-4 16:20
Karine  Ahhung 原來你都有去。這個地方,我都好想去呀~

導遊話春夏季節去會靚啲, 到時草地 ...

現在桃花只有葉, 可能凍到葉都無晒,光秃秃鬼認到。要春天才只見花。

以前六月去過青海,真系唔想返黎。
阿里真系好靚,去咗可能真系唔再返香港。
回復

ahhung68 發表於 2012-11-5 14:56:33 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-11-5 14:37
現在桃花只有葉, 可能凍到葉都無晒,光秃秃鬼認到。要春天才只見花。

以前六月去過青海,真系唔想返黎。 ...

去之前我都有幻想過靚到唔想走嗰隻架, 不過可能今次旅程安排得太耐, 我哋舊年已經想去, 但係安排唔到, 到今年才能成行! 呢段時間睇得太多資料及網上照片, 去到後睇到實景, 只係覺得好靚, 但係冇咗驚嘆或驚喜的感覺!

青海我都想去, 另外今次自駕導遊係阿里人, 佢話嗰度好靚, 我都有啲心動, 睇唻會唔會有機緣啦  

八王爺  青海我六月去花兒會,睇跳神,遍地油菜花田,靚到相機都影唔到。想長住。

我喺成都及海螺溝都見到, 大大幅, 加埋後面雪山, 真係靚到我呆咗

青海我六月去花兒會,睇跳神,遍地油菜花田,靚到相機都影唔到。想長住。  發表於 2012-11-5 15:15
回復