返回列表 發新帖

認識自己的膚質

作者: prodorothyhkg 發表于 2012-10-25 01:50:29
2567 29
Springonions 發表於 2012-10-25 12:16:58 |顯示全部樓層
大家講得咁開心, 等我又嚟搭吓咀先.

後生時, 最basic的cream我都唔用, 因為老公話鍾意我的內心, 唔係鍾意我的外表, 好采到現在佢都咁講

我天生膚色黑, 好幾次點賓姐行埋嚟, 用賓話同我講嘢 但無計啦, 天生我係咁.

一直到幾年前, 發覺自己同以前好唔同, 雙手的紋粗到好似農夫手, 幾十歲仲生暗瘡(因為缺水而狂"標"油). 於是就去百貨公司的化粧counter睇吓. 嘩, 有咁大隻水魚行埋嚟, 啲化粧小姐當然唔會放過我, 放是每次幾百, 幾千元, 我都擺低唔少. 結果係屋企有好多大大小小, 一樽二樽的化粧品, 但我的皮膚就無嘜改變.

於是, 我又轉去另外一個極端, 去番以前, 嘜都唔用

直至幾個月前, 我識到這里的一班朋友, 之後的故事發展, 大家都知囉

我用咗自製保養品好短時間, 仲未有好明顯的效果, 但我有信心我會繼續落去, 直到見效

多d補濕啊, 會自然又白又滑,你d皮膚缺水啊!  發表於 2012-10-25 22:43
唔洗怕...我都好多賓賓同我講賓話...但奇怪在....泰國姐姐又都中意同我講泰文..=_= 我比你開多一瓣...  發表於 2012-10-25 16:33
我男友都係用呢蕉~佢最多提我去做facial, 佢話一個月去一次都唔過份既~  發表於 2012-10-25 13:56
我試吓同老婆咁講會點先  發表於 2012-10-25 12:31
你老公好喎,用甜言蜜語呢招,最好既係你地結左婚咁耐佢仲會用,SO SWEET~  發表於 2012-10-25 12:26
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-25 12:21:39 |顯示全部樓層

prodorothyhkg  血壓高同燥2個都互相影響喎,血壓高=>燥,燥又令血壓升高,沒完沒了~叫佢唔好飲老火湯呀  發表於 1 分鐘前

tomtomtom  應該調轉,燥所以血壓高  發表於 2 分鐘前
------------
好彩我唔係和佢同住, 佢後生時耐不耐會燥. 阿嫂人超好, 無皮氣, absent minded, 所以近年哥哥無燥得咁勁. 但最近真係好恐怖呀.  有些小事到咁都... :

A)第一晚
食韓燒...
佢叫左3底牛. 我和朋友都唔食牛. 叫左1底豬.
隔左一陣.
佢: 你地食晒d 豬得啦, 我無食過...
我和阿嫂: 即有, 俾你俾你... (無言)
埋單 牛每底 700piso, 豬 300piso. ...
佢起初仲話要share ... 我只好無言.
上車後, 佢攺口:今晚係你地自己唔食啫,唔關我事架,算喇,我請,明晚你請啦!

B) 第二晚...
佢叫個湯: 你地飲唔飲?
阿嫂: 我要呀, 好飲... (拿了一些)
佢: 我本來諗住自己飲架!
阿嫂...  (當聽唔到) 水母你要唔要... (俾了2匙我... )

C) 終於回港...
佢問我地是否一齊搭的士,
我回應: 司機俾我地4人6件行理上車, 就一齊上啦.
佢: 你講咁多即係搭定唔搭, 唔想就唔q 好一齊搭.... xyz...
我: 搭搭搭...

---
仲未講佢潛水上水個下鬧人....  :L 我地隻腳點到沙,都要俾佢鬧呀... :L

佢好有老闆格喎  發表於 2012-10-31 17:11
好丫....發左出黎好過屈係心度...屈住對身體唔好架....  發表於 2012-10-25 16:32
大男人,唔聽人講,要人聽晒佢話就得啦!!  發表於 2012-10-25 12:56
佢幾歲? 會唔會係更..期?  發表於 2012-10-25 12:34
巧驚呀..........  發表於 2012-10-25 12:31
回復

Sylvia 發表於 2012-10-25 12:30:11 |顯示全部樓層
令我諗起說話的藝術~

呢味嘢一定唔係我強頂, 我係實話實說>.<  發表於 2012-10-25 12:38
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-10-25 12:34:45 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-10-25 12:21
prodorothyhkg  血壓高同燥2個都互相影響喎,血壓高=>燥,燥又令血壓升高,沒完沒了~叫佢唔好飲老火湯呀  發表 ...

水母,叫你呀嫂沖D蜜糖+花旗蔘水比佢飲呀,戒燒烤食品,戒老火湯及一切補品,雖然係難,一步步黎啦~

叫佢唔食? 唉...咪喇,我做observer算了~ -,-  發表於 2012-10-25 13:57
回復

Springonions 發表於 2012-10-25 12:36:45 |顯示全部樓層
tomtomtom  我試吓同老婆咁講會點先

可能為你慳番唔少錢

x3  發表於 2012-10-25 13:59
x 2  發表於 2012-10-25 12:39
回復

Sylvia 發表於 2012-10-25 12:44:33 |顯示全部樓層
Springonions  呢味嘢一定唔係我強頂, 我係實話實說>.<  發表於 4 分鐘前

我都係, 不過演繹唔同啫~
回復

Christopher 發表於 2012-10-25 13:15:34 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-10-25 11:46
男人d錢有第二樹洗啦,大家洗錢方向不同啫,呵呵~~~ 
好似我哥,玩車玩潛水,佢個個月都去潛水,係咁 ...

一返來就咁多 POST, 睇唔切 lol

不同既男人有不同既 "衰法", 不過絕大部份既男人都系衰 "車"

換左都未半年, D男人就 PAT PAT 痕話要買部新車!

你話 "E 部你買左都冇半年, 車都未供完買咩呀? SIDE 錢啦唔好買啦"

佢就會回你一句 "你識咩呀! 我有辦法架啦!"

佢有Q辦法? 咪又系LOOK卡問銀行借果D!

買部 iPhone 都系幾千O者, 買部新車幾廿萬架! 你老豆系李嘉誠? 定系你仲左六合彩頭獎一億? 你月入多到冇訂洗錢要感side? 感不如比我仲好啦!

新車未落地都唔見一成, 落左地就唔見2成以上! 佢地究竟咩構造? 話女人 SIDE 錢自己都系感啦! 仲 SIDE 得好離譜!

好彩哥哥搵到食,我都係做observer啫~ kekekeee~~~  發表於 2012-10-25 13:59
好彩我男友從來唔會話我side 錢,佢又唔好車~ 好彩~   發表於 2012-10-25 13:59
回復

cklife 發表於 2012-10-25 16:55:07 |顯示全部樓層
呢幾年皮膚越來越拉緊,又越來越薄<---要留意下係咪長期用去角質既護膚品,好似SXX果支神X水咁...

皮膚初用好正,好快緊緻,白淨、毛孔都細埋...但長期用後皮膚會變薄,仲會比以前容易敏感.....
建議要間住用,比皮膚有足夠時間長番厚....
回復

cklife 發表於 2012-10-25 17:04:04 |顯示全部樓層
我由細到大都好貪靚....為左靚好痛都會做...
所以我有紋眼線...仲係早期果種....(痛到呢....)
由於太貪靚,所以索做埋美容,諗住咁可以省錢咩...
但做左美容之後,發覺左一D真相......
哈.....
之後學埋DIY........更加簡約....

依個題目好呀....我好建議...DIY由認識自己膚質做起點....
回復

KSP 發表於 2012-10-31 16:12:13 |顯示全部樓層
我以前面油好勁,多油到可煎蛋……
跟住水腫好嚴重,仲有濕疹。
試過好方法去改善。
但都係 waste time and $$

自知開始 DIY 才知簡單是最好。
而且荷包負擔輕 (和之前要看醫生比)
回復