認識自己的膚質

作者: prodorothyhkg 發表于 2012-10-25 01:50:29
2553 29

今日中午同老細傾開皮膚問題,佢話同佢做facial d 人話佢靚左,皮膚好左滑左
跟本講大話,佢去完旅行返黎晒到黑左,毛孔又粗又大 ,冇奶油做一次就話白返,你估真係用漂水咩
又有時同佢去相熟既莎sa買護膚品,佢果個專人專業sales皮膚起晒粒粒,d粉幾乎趺落黎咁滯,成日叫佢買d 大大支超貴既東西,結果好多時佢用到冇一半就唔掂當,敏感 ,返去問個sales,笞案係:d護膚品你用熟左,對皮膚已經沒有什麼作用啦,今之用呢個啦,好快又見效架啦

前幾個月同朋友食飯,佢話幫佢facial的讚佢皮膚靚,話佢咁既年紀皮膚咁薄咁滑咁令,真係要好好保養先得,跟住佢又買左幾個course~
實情.....佢皮膚老,冇晒彈性,所以以皮好似拉到好行,好薄,篤落去大力d都驚篤穿層皮,;加上皮膚唔夠水份,所以出油,整到塊面令立立~

佢地2個好明顯係有錢冇定洗,比人亂up 2句就乖乖咁送錢出去,我話比佢地聽事實的真相,佢地2個竟然同一口吻: 人地專業美容師黎架,呃你做乜姐 ~~~~~~~

其實我又好唔明,我的朋友年齡比我細,又唔會去晒太陽,呢幾年皮膚越來越拉緊,又越來越薄,點解唔正正經經搵個皮膚科醫生問下咩事,信埋d美容中心

有時老細都成日同我講,好彩我唔係做生意,姑果係就聽食穀種
prodorothyhkg 發表於 2012-10-25 02:32:22 |顯示全部樓層
點解自己都唔肯面對現實,比人讚下就老豆姓乜都唔記得~

認識自己既膚質有幾難,唔通賺女人錢真係咁易?

不過我老細自從用左呢個私家按摩油已開始識分油品的好壞,佢以前按完摩會返屋企沖涼沖走d油,而家佢話d油好c服,唔使沖,咁我都安慰d,唔使成日對牛彈琴,話我訂d野有乜野乜野好,不過搽上面的佢始終要名牌才相信是好的

唔係唔認識自己膚質...係唔肯面對自己內心因素....  發表於 2012-10-25 16:56
回復

claudiatang 發表於 2012-10-25 09:14:58 |顯示全部樓層
自己知自己事。搽上面的感覺最易分別。
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-25 09:15:27 |顯示全部樓層
呢個世界好多人寧願受騙一世, 都唔想知真相架, 因為唔敢面對真相~ 佢地有 free will, 由得佢地囉.

你教我既, ear in ear out, 男丁都有教我, ck 直頭實戰教我, 提過一次就算喇, 條路要佢自己行, 我地做旁觀者都幾爽架, 睇戲咁睇, 睇住你老板鍾意甜言蜜語唔信真相, 好睇過韓劇啦.
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-10-25 09:16:29 |顯示全部樓層
自己曾經都有犯同一錯誤,以前行過10000x0同屈人寺,比人捉住,話小組,你d皮膚好靚,白裏透紅,又冇起暗瘡,只不過係有少少雀斑,用d乜乜精草素同防晒就得啦,女人向後生做足防禦總比年紀大了才做有有效得多,咁啱我地這三天做呢個去斑精華及防晒做特價,得3日咋,錯過左可能要好耐先再有。。。。。。正好開心咁以為買到平野,又暗暗讚自己幾時都咁好彩。。。。。過左成個星期,問同事有冇d斑淺左,佢地既答案係斑,啊,幾可愛呀
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-25 09:24:55 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2012-10-25 09:16
自己曾經都有犯同一錯誤,以前行過10000x0同屈人寺,比人捉住,話小組,你d皮膚好靚,白裏透紅,又冇起暗瘡 ...

哈哈哈~~~ 你就係曾經蒼海, 所以有咁深體會. 哈哈~~~ 其實我地好多人都試過愛上甜言蜜語~ 哈哈~~~

我大膽d, 十幾歲中七, 做了幾個暑期工, 拿住錢十下十下信錯騙人美容店, 想甩左d 雀斑, 我本來只有二千元, 佢地再騙都只騙到我二千, 當時做過 laser, 塊面好痛, 乜鬼瘦身機, 乜鬼mask 療程.... 一個月無左二千元. 當然做完好似無做過咁. 但以後我都唔信呢d 野, 唔信廣告, 唔信有速效的東西. 一個二千元, 教左我未來不要再受騙, 要小心用錢, 長遠計其實有賺~  

btw, 亦因這二千元, 我未試過在sa沙或卓月呢d 地方受tum.

你瘦身???.......呢句野真係.........  發表於 2012-10-25 10:14
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-10-25 09:25:50 |顯示全部樓層

真係到左呢兩年,用左d簡單diy產品,留意到蘆薈膠的質感,再加上同糖糖成日玩交換禮物,佢比我同的玻尿酸,再加少少甘油,竟然是那些精華素的感覺,用後問老公同同事&朋友d皮膚最近點呀,佢地答,好呀,冇乜點變,同以前差唔多,保養得幾好呀

原來留住昔日青春先係重點,廣告都有賣啦

多謝2位的讚賞和爱戴,你地d皂都超正  發表於 2012-10-25 10:07
糖糖護膚的確有心得架~ 我當佢d教導和小禮品係寶架~  發表於 2012-10-25 09:27
回復

candyafr 發表於 2012-10-25 10:25:09 |顯示全部樓層
到我講啦,我以前的皮膚係可以在塊面煎蛋架,即係好油,所以有豆豆架和一直用去油產品,但都冇改善。到做左facial,先知自己缺水,所以油水唔平衡,塊面不停出油防止水份流失。後来惡補水份用品,塊面又白又滑。但由細到大d皮膚係超敏感,所以好多大路牌子,例如olxy,neurogexxa都用唔到,因為平平冇奇的水楊酸(即係芦荟膠的一些成份,我也敏感).
sk3仲死,個神x水,用完塊面腫到豬頭咁。自此選護膚品超小心,只在joyxx beauty買野,因可先試下sample先買,不覺不覺也做了10年VIP
今年年頭撞番個10十年冇見的同學,他話你d皮膚靚左好多,同以前係2個人

10年前~ 你一定好開心喇~~ 呵呵~~ 夠油好架,年紀再大,塊面都唔會有紋.  發表於 2012-10-25 10:30
回復

candyafr 發表於 2012-10-25 10:31:36 |顯示全部樓層
至於踏上DIY,也是缘於自己的皮膚,又研究下買回來的產品的說明書,發現自己都可以DIY skincare:但都係那句,防晒和眼產品;我会買囉,我隻眼用開好勁的eye cream和eye gel,自己做唔到,因為-定有特別的秘方

懂diy後,大家都精明左~ 越來越物有所價.你個面霜,我用來搽眼位也good呀~ 無起粒粒~但又好保濕~  發表於 2012-10-25 10:39
回復

Christopher 發表於 2012-10-25 10:36:40 |顯示全部樓層

女人錢當然最易搵, 唔系點解D化妝品店, 美容院開咁多?

不過小心好似 DR 果D新聞, 扮靚扮到冇左條命!

所以我死都唔去個果美容院, 仲要比佢打針? 佢系醫院咩, 點解要比佢打針? 打針又唔系唔痛!

E D 美容院最賤格! 專昆人地做咩美容療程! 唔系搶人地錢就搵人條命來搏! 應該判佢地坐監! 唔系就 "以其人之道, 還施彼身"

*** PS : 小心好似 E 部劇果個女主角感!

整容天后(香港版預告) - http://www.youtube.com/watch?v=d4qX07pw4NU

其實好多間美容院都係咁唔只係DR  發表於 2012-10-25 16:48
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-25 10:45:03 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-10-25 10:36
女人錢當然最易搵, 唔系點解D化妝品店, 美容院開咁多?

不過小心好似 DR 果D新聞, 扮靚扮到冇左條命!   ...

又唔係間間美容中心都咁衰既.當然,本地的確有唔少無良商店.

要靚,係要靠自己勤力保養和作息得宜,呢個世界無速效變靚的事.
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-10-25 10:52:18 |顯示全部樓層

其實要分析下邊d係有用囉,如果要打野入身體度就真係要好小心,不過對於普羅市民,真係唔識分真定假
DX呢間野有化驗所有所謂註冊醫生,但真係冇諗過化驗所係冇王管,醫生只係負責打針,其他野原來唔關佢事

其實我從來都唔去美容院做facial,以前冇錢唔會去,而家見到d朋友/同事/老細/老細的朋友整完反黎又唔覺佢地靚左,加上佢地經常去做(一星期3次)越做得多塊面就越鬆弛,真係咪攪~

唯一我覺得短時間內有用的是暗瘡處理,之前讀過一個初級化妝師課程,暗瘡最好治標方法是清除已有的膿頭,保持清潔,而美容院是用機吸膿頭再消毒,所以我推薦呢樣比我老細個仔,佢本來係好反對男人入美容院的,但那段時間佢剛好拍拖,於是去整整佢,2個星期一次,有反個靚仔樣去溝女

其實適當咁去清下黑頭,做下按摩同收細毛孔,我都覺得需要,比人做定自己做都冇問題,"世界上冇醜既女人,只有懶既女人"呢句野係有佢既道理~
回復

Christopher 發表於 2012-10-25 10:54:42 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-10-25 10:45
又唔係間間美容中心都咁衰既.當然,本地的確有唔少無良商店.

要靚,係要靠自己勤力保養和作息得宜,呢 ...

香港都系冇間美容院唔 HARD SALE, 但系有幾多療程真系 WORK? WORK 果一時三刻就大把!

其實要靚靚就要改左D懷習慣, 生活習慣好人都靚D, 我自己唔靚, 但我就系因為冇 "喜愛夜蒲", 冇又煙又酒, 所以我個樣比我實際年齡後生囉! 仲有果D零食汽水都系化學野多, 唔系叫你地唔食, 不過咪食咁多囉, D化學野好傷身架!
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-25 11:07:58 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-10-25 10:54
香港都系冇間美容院唔 HARD SALE, 但系有幾多療程真系 WORK? WORK 果一時三刻就大把!

其實要靚靚就要改 ...

我去開個間美容院好好架喎.十多年無變過手法,唔hard sale,所有course無 deadline,老板娘啱啱開店時,見我係學生又肯俾佢試,佢計我最基本100元一次facial.
現在我工作了,當然唔會再有呢d優惠,而老板娘都做到間美容店有2層,十多名員工,員工流失很低,幾年才換一個員工,客仔就更係舊客仔,大多好似我咁,十年客仔,哈哈~~ 
之前我有個親戚因為有精神病,亂luk card,我和老板娘提過呢位親戚的事,隔幾日咁巧合呢個親戚咁啱路過這間美容店,老板娘見呢位”新客”講d野咁似我提個位親戚,老板娘索性唔做佢生意,話無人手幫佢做facial.

我後來問番呢個親戚,佢仲鬧間美容店唔肯做佢生意添,哈哈~~~ 老板娘堅有良心架,所以我才會幫襯佢咁多年,亦唔會試其他店~

遇到好的是你的好運,加上你唔貪心,凡事適可而止,讚  發表於 2012-10-25 11:13
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-25 11:19:35 |顯示全部樓層
prodorothyhkg  遇到好的是你的好運,加上你唔貪心,凡事適可而止,讚  發表於 1 分鐘前
--------------
講到尾,人個心態係點,就會遇到乜野商人,騙一次可以當教訓,騙到十萬八萬個d客人,心態上可能好似你老板個種,唔想面對現實,想速效,信甜言蜜語.

回復

prodorothyhkg 發表於 2012-10-25 11:25:41 |顯示全部樓層
我就見過一d鬧劇笑料經常會出現向名店區~
通常係2-3個女人,身上穿得不錯,入舖頭買野,一個挑了一件中價的,另一個會挑高價的,那個又再挑一件更高價的,總知就唔會揀最平的來買,最多係挑無可挑,全部一樣一人一件或者同價錢的,跟住講價............
去做facial,做2-3part係唔夠既,一次要做5-6part(做乜我真係唔多知),每次去要成3個鐘起碼先走得,我有時會想,是否隔離果個有邊部份好過佢,要執多劑,執得好好睇睇先叫安樂~
回復

tomtomtom 發表於 2012-10-25 11:39:18 |顯示全部樓層
早輪有日去尖沙咀,一落巴士有個四眼姐姐衝上前同我講:「先生,我睇你個樣需要一個減肥療程喎...」雖然佢講事實,但未講完已被我一腳伸佢走

仲要俾老婆同阿女笑到面都黃

依家真係好多人做呢d 工,當街拉人減舥做美容,有時又會話幫下手做份問卷啦 ~~~ 正正經經既工又吾會去做。  發表於 2012-10-25 12:14
水母,你講就得姐,我地講冇用架喎XD~  發表於 2012-10-25 11:55
哈哈哈哈~~~ 我都會申佢地一腳,送多句:我fit 過佢,叫佢自己檢討下~~  發表於 2012-10-25 11:44
所以男人錢唔易搵架 ^^  發表於 2012-10-25 11:41
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-25 11:46:36 |顯示全部樓層

男人d錢有第二樹洗啦,大家洗錢方向不同啫,呵呵~~~ 
好似我哥,玩車玩潛水,佢個個月都去潛水,係咁e潛一次要幾百元,十月一去科莫多龍個島潛,幾萬元,上星期cheap cheap地去 Cebu 陪我地潛,又幾千.... 條數一樣咁甘~ 

未計好多男孩鍾意食,總之好味,$$就無問題.响Cebu,最尾2餐我跟唔到哥哥個食法(太貴又一餐海鮮,我食得辛苦),我和朋友2個人又食又飲都係700Piso, 哥哥2個人食左2000piso...

其實好多男人都唔係好捨得食架,喜歡食就例外,有些男人喜歡買科技野,例如手機... 幾個月就換畫  發表於 2012-10-25 12:19
最緊要佢認為洗得開心咪得囉~  發表於 2012-10-25 11:56
仲有玩吓相機、hifi 之類高科技高消費產品  發表於 2012-10-25 11:52
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-25 11:55:20 |顯示全部樓層
tomtomtom  仲有玩吓相機、hifi 之類高科技高消費產品  發表於 1 分鐘前
---------
係喎~我哥淨係套潛水用相機, 都...
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-25 12:05:15 |顯示全部樓層
prodorothyhkg  最緊要佢認為洗得開心咪得囉~  發表於 5 分鐘前
----------
我估佢開心既. 不過近月佢有點燥, 對住家人好燥, 乜都鬧. 個幾日旅行, 除了潛水講唔到野, 一上水佢就鬧, 我和阿嫂盡量黙不作聲, ear in ear out , 佢要鬧由佢鬧囉.
佢咁燥, 唔知會唔會關血壓高的事呢?

血壓高同燥2個都互相影響喎,血壓高=>燥,燥又令血壓升高,沒完沒了~叫佢唔好飲老火湯呀  發表於 2012-10-25 12:07
應該調轉,燥所以血壓高  發表於 2012-10-25 12:07
回復

12下一頁