農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98496 1448
小寶 發表於 2008-8-5 15:21:31 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-5 15:15 發表

係呀... 幾日已新出左3片新葉啦, 原本無咁靚, 換左個黃色盆比佢, 即刻靚仔晒...add7icon

我都覺得個盆係功不可沒架add7icon
回復

maymay靚 發表於 2008-8-5 15:33:07 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-8-4 21:50 發表
依依哦哦.....依依哦哦.....依依哦哦.....依依哦哦.....依依哦哦.....依依哦哦.....依依哦哦.....依依哦哦.....
唔怪得噙晚 零晨至零晨一點『眼尾挑』啦!原來你講我!

嘩!maymay靚靚靚靚靚靚,妳大曬冷呀?一次過比 ...

你又 依依哦哦.. ??
怕你唔滿意呀, 一次過影晒上黎, 不過有d相唔明點解 post 唔到...
菜菜 - 白色既粉係剛落左骨粉..
咁靚仔靚女係之前噴左一次 (苦煉油) 就食得啦
其實 青檸都 換左盆ga.. 但係上載唔到比你睇咋...
回復

maymay靚 發表於 2008-8-5 15:35:12 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-5 15:21 發表

我都覺得個盆係功不可沒架add7icon

個盆好平又靚 $15, 深圳花卉世界買ga...
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-5 15:37:16 |顯示全部樓層
無花果可以種到好大por架,到時又要換盤喇add14icon
回復

maymay靚 發表於 2008-8-5 15:39:23 |顯示全部樓層
我有好多大盆. 無有怕..add7icon
回復

小寶 發表於 2008-8-5 17:40:04 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-5 15:35 發表

個盆好平又靚 $15, 深圳花卉世界買ga...

咁遠托番來香港?
回復

maymay靚 發表於 2008-8-5 17:47:14 |顯示全部樓層
平嘛.. 一買就十幾廿個, 尤其是種國蘭既紫沙盆, 20人仔咋. 花壚賣 佰幾...點都托啦....錢 喎 !!!!

今晚今大風呀, 有無用 防風網 呀??

回復

蘑菇 發表於 2008-8-5 18:09:55 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-5 17:47 發表
平嘛.. 一買就十幾廿個, 尤其是種國蘭既紫沙盆, 20人仔咋. 花壚賣 佰幾...點都托啦....錢 喎 !!!!

maymay靚,你唔止靚,仲好大力同慳家!!  唔... supergal!!
回復

maymay靚 發表於 2008-8-5 18:17:40 |顯示全部樓層
無法啦. 咩好貴丫.... 唔慳點得..
我收工啦, 返屋企 收割 莧菜, 怕被風打爛呀..., 今晚掛 3號呀
回復

花草之家 發表於 2008-8-5 18:52:57 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-5 17:47 發表

點托呀!我团2個泥盆係深圳花卉世界取,拉車仔都好重呀! 你唔通係女超人?
講開又講,我问路時o的人話係花奔世界,唔係花卉世界, 連個巴士司機都係咁講, 真係比佢地激死呀,都費事同佢地講咁多囉。
回復

maymay靚 發表於 2008-8-5 23:11:50 |顯示全部樓層
你要不斷諗住 >>> 錢$$ 錢$$ 錢$$,  d小宇宙就會發揮出來啦...
紅麗路 -花卉世界, 我地無錯呀.. 係佢地傻咋...
回復

Alfphy 發表於 2008-8-5 23:16:27 |顯示全部樓層

嘩!咁o既價錢,又真係太大對比啦!真係乜野小宇宙都可以發揮出來啊!嘻!
回復

maymay靚 發表於 2008-8-5 23:27:32 |顯示全部樓層
一返屋企已經3號風球啦.   快d割..割.. 唔好比風雨打爛我 d 心血呀..... 好開心終於有自己既收成.  (睇人地就睇得多啦)

菜心 - 好少咋. 就煮麵啦...
青 014.jpg

莧菜就多好多即煮 金銀蛋 莧菜
青 015.jpg 1.jpg

回復

黃臉婆 發表於 2008-8-6 07:07:32 |顯示全部樓層
睇見到流曬口水......
打風都可以唔洗出街買菜食,仲要係住家菜。真係好正呀!
maymay靚加多雙筷丫,唔該!
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-6 07:32:08 |顯示全部樓層
金銀蛋莧菜 正!白飯一碗,唔該
回復

fongkk 發表於 2008-8-6 07:51:26 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-5 23:11 發表
你要不斷諗住 >>> 錢$$ 錢$$ 錢$$,  d小宇宙就會發揮出來啦...

紅荔西路才對
平面圖,方便大家分享買野位置

回復

小寶 發表於 2008-8-6 09:41:47 |顯示全部樓層

有用到呀! 一張俾左幾棵青瓜
另一張則圍住個架, 免得入面d雜物亂飛
入左村屋,打風對我來講真係十萬個討厭
回復

小寶 發表於 2008-8-6 09:44:37 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-5 23:27 發表
一返屋企已經3號風球啦.   快d割..割.. 唔好比風雨打爛我 d 心血呀..... 好開心終於有自己既收成.  (睇人地就睇得多啦)

菜心 - 好少咋. 就煮麵啦...

莧菜就多好多即煮 金銀蛋 莧菜
54 ...

莧菜好靚呀,善羨史人呀~
回復

曇花一現 發表於 2008-8-6 10:24:22 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-5 23:27 發表
好開心終於有自己既收成.  (睇人地就睇得多啦)
菜心 - 好少咋. 就煮麵啦...   莧菜就多好多即煮 金銀蛋 莧菜  ...

開心既時刻 ... 加多雙筷tim
回復

阿晴 發表於 2008-8-6 10:42:27 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-5 18:52 發表

點托呀!我团2個泥盆係深圳花卉世界取,拉車仔都好重呀! 你唔通係女超人?
講開又講,我问路時o的人話係花奔世界,唔係花卉世界, 連個巴士司機都係咁講, 真係比佢地激死呀,都費事同佢地講咁多囉。

原帖由 maymay靚 於 2008-8-5 23:11 發表

世界....hahahahahah.....add7icon add7icon 試問佢地自已講完知唔知點解..
...我諗起.......香港花奔展覽..

回復