農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98488 1448
maymay靚 發表於 2008-5-18 22:41:30 |顯示全部樓層
貓貓; D蕃茄唔知咩事 近兩日 D 葉開始 變黃及枯, 點好呀!!!
回復

maymay靚 發表於 2008-5-20 12:33:44 |顯示全部樓層
有無得求呀!!!

回復

貓貓 發表於 2008-5-20 13:24:35 |顯示全部樓層
而家濕熱加翳焗,唔係好適合佢生長,等秋涼再試過啦.
你既蕃茄開花結果未? 如果開始有花及有果就試下放在簷蓬底,要有光到,通風,特別高溫下不能直接暴曬.呢兩日落雨涼番應該好小小.
基肥夠磷的話剩係追鉀肥,等多花多果,希望可以炎夏前收果.
如果而家仲係細細棵就黃葉,你都係打定輸數!

以下資料係呢本書搵到,(無公害蔬菜 - 栽培與採後處理技術,寧夏人民出版社,香港中央圖書館借到,編號: 435.28834)
不過係簡體字,可以参考下:
蕃茄喜溫暖而不耐炎熱,生長適溫白天 22-25度,夜間15-18度.
適宜的空氣相對濕度為 50-60%,土壤濕度為 70-80%.
高溫加強光易誘發病毒,溫度達到 40度時會停止生長.
空氣濕度大會使生長弱,易染病,還會導致授粉不良而引起落花落果.
回復

貓貓 發表於 2008-5-20 14:15:38 |顯示全部樓層
好似同你係 1# post 出來的地方唔同。

掉番轉頭睇你的蕃茄標高唔標葉,可能唔夠光,同埋盆太細。蕃茄好食肥,如果盆細你就要個個星期施番 d 液肥俾佢至滿足到佢生長的需要。

試試用稀釋的堆肥液每星期一次追肥及噴灑葉面,或者採用 0.2%尿素或磷酸二氫鉀噴灑葉面,防止植物早衰。

當然化肥簡單易用,救命快,不過並唔符合有機耕種標準。你自己考慮下用唔用啦!
回復

maymay靚 發表於 2008-5-20 15:56:15 |顯示全部樓層
貓貓你好眼利, 蕃茄種地有,種盆都有, 都一樣好多果果, 前個星期都好健康, 分別係種地好但好多虫害, 種盆本來都無問題, 但近日 d 葉就迅速變黃. 我都懷疑係咪盆細, 於是落肥 (有機肥) 但都好似無用.
液肥-是否普通一樽溝水的花果肥?? 有無特別推介, 唔該!!!
回復

貓貓 發表於 2008-5-20 16:30:10 |顯示全部樓層
巳 pm你,唔知得唔得,盡下人事。

蕃茄仔要加油!!
回復

lammadick 發表於 2008-5-20 17:34:06 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-5-20 16:30 發表
巳 pm你,唔知得唔得,盡下人事。

蕃茄仔要加油!!

我都在努力中呀...都想知點攪呀...話比我知吖
回復

maymay靚 發表於 2008-5-20 23:27:55 |顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

已買了 係細細樽 - 兩種都買晒,  可以溝好多水喎, 停雨就即刻行動, 唔該丫..
回復

maymay靚 發表於 2008-5-20 23:29:38 |顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

你既蕃茄都係咁??
回復

maymay靚 發表於 2008-5-21 00:07:42 |顯示全部樓層
矮瓜 / 莧菜都 出芽了, 快快快高長大啦.....  肚餓呀!

矮瓜 002X.JPG

莧菜 001.jpg
回復

maymay靚 發表於 2008-5-26 00:36:09 |顯示全部樓層
(蕃茄)受到侵襲  >>>

(燈籠椒) 都同樣受侵襲 >>>

(矮瓜) 多了兩片葉 >>>

(莧菜) 生長得好慢好慢 >>>

(辣椒) 最勁..... 可採收啦.....

辣椒 008X.JPG
回復

maymay靚 發表於 2008-5-28 23:09:27 |顯示全部樓層
採收了的辣椒.....  豉辣炒蜆 , 辣絲腐乳生菜.....

辣椒 010X.JPG
回復

lammanfung 發表於 2008-5-28 23:36:58 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-28 23:09 發表
採收了的辣椒.....  豉辣炒蜆 , 辣絲腐乳生菜.....

嘩!好鮮艷的紅椒仔!
回復

maymay靚 發表於 2008-5-28 23:39:50 |顯示全部樓層
遲d有 (青色) 燈籠椒, 再煮 青椒炒尤  haha....
回復

花園仔 發表於 2008-5-28 23:48:06 |顯示全部樓層
種蕃茄嘅盆仔太細囉!

我D蕃茄已經開始笠袋嘞!
回復

maymay靚 發表於 2008-5-29 11:41:10 |顯示全部樓層
我係 ($10 shop) 買左大盆, 但日日落雨, lee個星期放工回家,好多飛蟻(嬲)住花園d燈, 好恐怖, 被迫關晒燈, 換唔到盆啦!!!!
蕃茄我都用 (不織布) 巾包住, 花園外的就已全部用黎(養虫)啦﹏
回復

Anita 發表於 2008-5-29 12:42:29 |顯示全部樓層

回復 24# 貓貓 的帖子

植物人:
堆肥液 ,0.2%尿素或磷酸二氫鉀在那裹買到? PM我
回復

maymay靚 發表於 2008-5-29 13:19:03 |顯示全部樓層
ANITA:  貓貓去左公幹, 成個月先返呀......
回復

Anita 發表於 2008-5-29 13:44:36 |顯示全部樓層

回復 38# maymay靚 的帖子

maymay:
唔該晒,咁你有無一些爪果肥的推介,請pm給我
回復

Anita 發表於 2008-5-29 13:49:57 |顯示全部樓層
對不起! ,漏咗個(靚)字
maymay靚
回復