農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98550 1448
maymay靚 發表於 2008-11-21 19:09:39 |顯示全部樓層
貓貓 你都有背痛, 唉!! 個種滋味...真係無法用言語來形容
無攪花啦. 根本力不從心, 在家要用拐杖輔助 (照片係上星期影的)
大家都要保重身體.....
回復

貓貓 發表於 2008-11-21 20:43:20 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-11-21 19:09 發表
貓貓 你都有背痛, 唉!! 個種滋味...真係無法用言語來形容
無攪花啦. 根本力不從心, 在家要用拐杖輔助 (照片係上星期影的)

係啦!而家我地同病相憐,唯有互相勉勵下對方。
我好 d 喇,唔駛再用拐杖。上次見你果時條腰仲係緊晒,行路怪怪地,而家好返好多。
盡量休息多 d,希望快 d 好返。
加油! Add Oil!!
回復

惡姨 發表於 2008-11-21 22:49:14 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-11-21 09:55 發表
勁多謝各位既祝賀, 有美食--(魚翅都有), 有靚花............ http://qqface.knowsky.com/yct/yct%20(280).gif
但想不到今年有份好特別既生日禮物 ---- 背肌發炎僵硬,令我舉步為艱... 坐下都站不起來....(有時觸及痛 ...

may may 客乜氣呢, 有好野緊係要益吓你啦, 邊度搵到咁平靚正呢?? 仲要你兩日內做左一生人中兩大件事添..hehe
回復

惡姨 發表於 2008-11-21 22:50:10 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-11-21 20:43 發表

係啦!而家我地同病相憐,唯有互相勉勵下對方。
我好 d 喇,唔駛再用拐杖。上次見你果時條腰仲係緊晒,行路怪怪地,而家好返好多。
盡量休息多 d,希望快 d 好返。
加油! Add Oil!! ...

貓貓咁好嘅野要唔要又益吓你呀??
回復

貓貓 發表於 2008-11-21 23:06:14 |顯示全部樓層
原帖由 惡姨 於 2008-11-21 22:50 發表

貓貓咁好嘅野要唔要又益吓你呀??

嘩!多謝先!!hehe!
回復

Donder 發表於 2008-11-21 23:44:22 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-11-21 16:28 發表

多謝  DONDER 我好鐘意 加菲貓ga...  我有好多加菲毛毛公仔..
你係咪同 garfield 一樣咁曳呢..?

我有好多, 好多, 好多加菲的收藏, 收集了成 20 年, 不過, 有好多野, 我仍未有既 !
加菲唔曳既, 只是懶及為食, 我對得他多, 我也是一個大懶精及為食精, 公主講得無錯 ! 嘻......嘻.....
回復

Donder 發表於 2008-11-21 23:47:25 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-11-21 17:06 發表

嘩, 五月都摷翻出黎!

揾個盆(冇窿)放D塘泥, 體街市買扎西洋菜, 揀D粗壯嘅插種泥度, 放滿水....
好快就有西洋菜食架罅! -- 詳細情况等你真係種時再問啦! ...

花園仔老師, 因我想種西洋菜食, 如用種子, 有咩要特別留意呢 ! ? 發芽先落盆 ? 定可直接落盆等發芽 ?  多謝你的回覆啊 !
回復

Donder 發表於 2008-11-21 23:49:08 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-11-21 19:09 發表

好慘啊maymay靚, 祝早日健康, 快些可種返花花 !
回復

sandylam 發表於 2008-11-22 12:06:36 |顯示全部樓層
靚靚~
我之前都係背痛,我男友幫我搽左個幾星期活絡油,現在無事嚕.
唔好心急,好快就無事架啦.
回復

花園仔 發表於 2008-11-22 12:23:53 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-11-21 23:47 發表

花園仔老師, 因我想種西洋菜食, 如用種子, 有咩要特別留意呢 ! ? 發芽先落盆 ? 定可直接落盆等發芽 ?  多謝你的回覆啊 !

用種子種個盆放水至泥面下少少, 保持泥土濕潤然後點播囉!
直接落盆就得, 出咗苗咪等佢大d疏苗囉, 仲快d賺到餐食添!
回復

Donder 發表於 2008-11-22 22:12:50 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-11-22 12:23 發表

用種子種個盆放水至泥面下少少, 保持泥土濕潤然後點播囉!
直接落盆就得, 出咗苗咪等佢大d疏苗囉, 仲快d賺到餐食添!

收到晒, 花園仔老師, 唔該晒 !
回復

曇花一現 發表於 2008-11-24 15:43:17 |顯示全部樓層

祝福

好擔心你呀 maymay靚
努力 ... 比心機 ... 醫到段尾為止  
回復

小寶 發表於 2008-11-24 22:26:22 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-11-22 12:06 發表
靚靚~
我之前都係背痛,我男友幫我搽左個幾星期活絡油,現在無事嚕.
唔好心急,好快就無事架啦.

活絡油好勁味你男友都頂得順仲同你搽,果然唔話得
回復

NaNa 發表於 2008-11-25 10:42:57 |顯示全部樓層
are you Okay, maymay?
Take a good rest
回復

maymay靚 發表於 2008-11-26 11:04:20 |顯示全部樓層
多謝 各位.. lee 排好早就瞓啦. 好乖......
近日好多了, 只是坐得久背肌會酸軟lo....
成個星期無上黎, 見到你地 d 收成, 又羨慕又眼紅呀  haha...
回復

新仔 發表於 2008-11-26 11:40:20 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-11-26 11:04 發表
多謝 各位.. lee 排好早就瞓啦. 好乖......
近日好多了, 只是坐得久背肌會酸軟lo....
成個星期無上黎, 見到你地 d 收成, 又羨慕又眼紅呀  haha...

maymay靚
好番就好嚕!
回復

maymay靚 發表於 2008-11-26 11:47:53 |顯示全部樓層
新仔: 我會保重身體啦,, 因為要照顧 d 瓜瓜菜菜 呀,,,
回復

BanbieChan 發表於 2008-11-26 15:00:55 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-11-26 11:47 發表
新仔: 我會保重身體啦,, 因為要照顧 d 瓜瓜菜菜 呀,,,

maymay靚 冇事嚕
好返嚕

回復

maymay靚 發表於 2008-11-26 15:09:01 |顯示全部樓層
斑比.. 你都要小心身體, e + d 感冒菌好厲害...
回復

BanbieChan 發表於 2008-11-26 15:13:13 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-11-26 15:09 發表
斑比.. 你都要小心身體, e + d 感冒菌好厲害...

係架

我D感冒仲未好返仲有咳咳
回復