農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98552 1448
maymay靚 發表於 2008-11-6 12:58:08 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-11-6 11:40 發表
想問下你用什麼來固定d竹, 我想偷下師,
同埋個d轆響邊度買ga? 多少錢呢?

竹支 度好尺寸cut 4 條, 我用 膠紮帶 固定佢, 再於 4支竹頂插 鐵線 - X 型 , 加強 承托力及固定竹支, 冚紗布就完成.
至於 板轆 係 JUSCO $10/SHOP 有售.  $10 個 (有多款形狀)

***滑小姐, 點解你買 $20. E+加左價 ????
回復

曇花一現 發表於 2008-11-6 18:35:01 |顯示全部樓層
要叫你做
...may...師...傅...先得啦

回復

maymay靚 發表於 2008-11-6 19:32:00 |顯示全部樓層
曇花.. 你笑番我.. 我都係跟 花園仔師傅做,  斑比 個網室仲勁..
回復

農夫 發表於 2008-11-6 20:10:30 |顯示全部樓層
好實用呀,網布起邊度買呀?
我公司仲有少少,下次可以拎出黎分比大家
回復

花園仔 發表於 2008-11-6 20:32:54 |顯示全部樓層
靚靚好!
你同斑比都咁叻呀!
兩個防蟲網室都美觀實用! 雖然各有不同思路但最後結果都完美極至呢!
靚靚呢個簡單易做, 冇衣車仲可以用釘書機黎釘嘅,
斑比嗰個拉鏈部份也可以用魔術貼架.
總之動吓腦筋咪OK囉!
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-11-6 23:24:41 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-11-6 12:58 發表

竹支 度好尺寸cut 4 條, 我用 膠紮帶 固定佢, 再於 4支竹頂插 鐵線 - X 型 , 加強 承托力及固定竹支, 冚紗布就完成.
至於 板轆 係 JUSCO $10/SHOP 有售.  $10 個 (有多款形狀)

***滑小姐, 點解你買 $20. E+加左價 ...

吓~!
我又買貴咗??
我上個月响旺角買咗長方型...
前兩日响將軍澳買咗方型&圓型都係$20......
回復

maymay靚 發表於 2008-11-7 00:06:19 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-11-6 20:10 發表
好實用呀,網布起邊度買呀?
我公司仲有少少,下次可以拎出黎分比大家

d網布係深水埔- 基隆街買.. 唔好買有窿個d, 都會有虫入..
回復

maymay靚 發表於 2008-11-7 00:16:50 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-11-6 20:32 發表
靚靚好!
你同斑比都咁叻呀!
兩個防蟲網室都美觀實用! 雖然各有不同思路但最後結果都完美極至呢!
靚靚呢個簡單易做, 冇衣車仲可以用釘書機黎釘嘅,
斑比嗰個拉鏈部份也可以用魔術貼架.
總之動吓腦筋咪OK囉! :hih ...

多謝   花園仔老師 既教導.. 每次你的介紹都是好用, 如補水器- 我現在都有用..
  多謝...
回復

maymay靚 發表於 2008-11-7 00:21:29 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-11-6 23:24 發表

吓~!
我上個月响旺角買咗長方型...
前兩日响將軍澳買咗方型&圓型都係$20......
http://i86.photobucket.com/albums/k88/helioman/IMG_0726. ...

係喎 $20﹏  加左一倍咁多, 抗議呀...
回復

sandylam 發表於 2008-11-7 13:48:43 |顯示全部樓層

回復 727# maymay靚 的帖子

我想問基隆街果度有無花園仔老師用果種防蟲網賣架?
我鍾意果種個様啵,但出到元朗又太遠水路.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-11-7 15:15:14 |顯示全部樓層
maymay好叻呀
仲係一位好勤力既學生
期待你d冇蟲有機菜~
回復

新仔 發表於 2008-11-8 11:59:18 |顯示全部樓層
maymay靚 & 公主d菜菜好幸福呀.....居者其有屋
回復

farfeifar 發表於 2008-11-8 12:13:40 |顯示全部樓層
我仲未有時間去阿衫兄哥個度買網......
回復

sandylam 發表於 2008-11-8 12:53:38 |顯示全部樓層
我尋日又諗諗吓,不如用返個家品屋蚊網,幫個網加返條lace邊咁咪靚靚囉.
回復

maymay靚 發表於 2008-11-9 01:08:16 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-11-8 12:53 發表
我尋日又諗諗吓,不如用返個家品屋蚊網,幫個網加返條lace邊咁咪靚靚囉.

我係 深水埔 都行一圈先買, 比較下邊隻岩用, 同花園仔老師介紹一樣既網布就好似無, 其實唔駛一樣, 收到同一效果就得啦...
(主要比較下價錢 lo) 我隻網布$10/碼. 60"封,
就自已現有材料, 試試.... (記得post上黎分享)
回復

maymay靚 發表於 2008-11-9 01:11:02 |顯示全部樓層
chris , 新仔,  咪笑我啦... 都係玩下試下心態...
回復

maymay靚 發表於 2008-11-9 01:19:26 |顯示全部樓層
今晚好大風有D凍, 無損BBQ慶致,,,,約左朋友在家BBQ, 採了兩個茄子...你地食唔食?????

用芝士包住燒
DSC00878.JPG DSC00879.JPG

DSC00880.JPG DSC00883.JPG
回復

BanbieChan 發表於 2008-11-9 01:30:28 |顯示全部樓層
又開餐
回復

maymay靚 發表於 2008-11-9 01:33:36 |顯示全部樓層
斑比    隨便呀...
回復

yannes 發表於 2008-11-9 01:54:32 |顯示全部樓層
我又來~~打擾哂!!!
回復