返回列表 發新帖

求救!! 這是什麼?(內附非常恐佈相片)

作者: 孖吉 發表于 2008-5-8 21:34:58
3303 27
cheong 發表於 2008-5-9 02:01:52 |顯示全部樓層
原帖由 marcuslee 於 2008-5-8 23:51 發表

試試先。之前試過 "花保消毒殺菌液",冇用,AV 都係死

你話係殺菌液, 唔係殺蟲液, 我諗佢地係唔同o既
回復

mandy619 發表於 2008-5-9 10:00:03 |顯示全部樓層
原帖由 marcuslee 於 2008-5-8 23:25 發表

餘孽只得一棵,只要佢一死,我就可以斬草除根
但問題係,我要知道點預防

唔一定, 我想你應該想清楚點解會咁, 否則可能再有後患.
回復

lala 發表於 2008-5-11 13:42:01 |顯示全部樓層
kong 姐,
以下係咪同你嗰啲 similar case??
我有兩棵都係咁啲死狀,首先有一兩塊葉逐漸變黑(唔一定係中間嗰啲葉仔),然後慢慢到隔離嗰啲都變黑。我試過剪咗最初黑咗嗰塊,點知隔離嗰啲黑得仲快。
咁嘅死狀係咪又係薊馬?? 我之前睇書,明明話薊馬只會影響外觀,未到要死嘅地步... 我睇錯??

回復

wct119 發表於 2008-5-11 16:47:59 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2008-5-11 13:42 發表
kong 姐,
我有兩棵都係咁啲死狀,首先有一兩塊葉逐漸變黑(唔一定係中間嗰啲葉仔),然後慢慢到隔離嗰啲都變黑。我試過剪咗最初黑咗嗰塊,點知隔離嗰啲黑得仲快。
咁嘅死狀係咪又係薊馬?? 我之 ...

你的好明顯是中蟎,
與樓主的不同.
回復

kong 發表於 2008-5-11 18:54:15 |顯示全部樓層
kong 姐,

我都覺得你的中蟎了!
回復

kong 發表於 2008-5-11 18:58:55 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-5-8 23:45 發表

kong,
咁你有否噴殺虫啊?

最初冇用殺虫藥, 最後台彎的一位堇友送我一隻叫芬普尼的農藥,我用後就沒再見有蟲了,但我覺得還是不用好,不希望對家中老少做成影響嘛!
回復

傻朱朱 發表於 2008-5-11 21:36:21 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-5-11 18:58 發表

最初冇用殺虫藥, 最後台彎的一位堇友送我一隻叫芬普尼的農藥,我用後就沒再見有蟲了,但我覺得還是不用好,不希望對家中老少做成影響嘛!

農藥很多都是有毒的,用完記得洗手呀!
回復

cck07123 發表於 2008-5-11 22:00:53 |顯示全部樓層
死狀恐怖

真係要好好留意D盆栽

kong 姐,
回復