乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209775 19848
BTG_CARMEN 發表於 2010-11-19 12:06:27 |顯示全部樓層
月桂我有種, 好易種又無咩樹害,中西餐都用得,種得過呀!
=================================
muitau...really??咁可能我星期二就去買...我唔見你個帖o既??想睇下有幾大棵...
回復

菲愛花 發表於 2010-11-19 16:32:25 |顯示全部樓層
我都想種Y牌秋葵,我唔知Y牌係點架,花墟有嗎?可以映張Y牌包裝睇吓嗎?
下午茶 發表於 2010-11-18 16:58

吾好阻老師,請到我的帖看圖吧!我上星期四係太子雅致近校服店買的。
http://www.hkplants.com/thread-59747-1-1.html
回復

花園仔 發表於 2010-11-19 18:29:27 |顯示全部樓層

大家好!

呢棑天氣咁好各種蕃茄都開花結果囉!

記得睇圖時請順手體張圖上點擊一下用滑輪推上, 放大啲清楚好多架!

<旭紅蕃茄>花多果靚!

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 18:32:40 |顯示全部樓層

Y牌<牛扒蕃茄>都唔執輸架!

回復

見習農夫4 發表於 2010-11-19 18:52:16 |顯示全部樓層
花老師你好!我昨天到三兄店買了很多嘢!初時態度嫲嫲,後來知道我是從澳門專誠搭車又搭船過嚟
捧場,即刻唔同!好似變面咁,佢幾(wai)呀,我就慘慘慘!今日兩隻膊頭勁酸.請問我的蕃茄今天開花了,是否要人工授粉,要等多久才知是否成功?
回復

花園仔 發表於 2010-11-19 19:10:28 |顯示全部樓層

回復 13885# 見習農夫4
花老師你好!我昨天到三兄店買了很多嘢!初時態度嫲嫲,後來知道我是從澳門專誠搭車又搭船過嚟
捧場,即刻唔同!好似變面咁,佢幾(wai)呀,我就慘慘慘!今日兩隻膊頭勁酸.請問我的蕃茄今天開花了,是否要人工授粉,要等多久才知是否成功?
==========================================

見習農夫4 好!
<蕃茄>係自花授花嘅, 即係佢自己搞掂囉!
如小量種植, 又好得閒咪幫多佢一把啦 -- 輕輕搖吓棵嘢都OK架!
開花幾日就見粒茄茄仔出黎即係成功咗啦!

<泰國蕃茄>又黎嗱!

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 19:22:21 |顯示全部樓層

今日挖咗两舊<心薯>, 好勁呀!

有一舊哈哈....

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 19:46:24 |顯示全部樓層
回復 13882# 菲愛花

點會阻吖!!
我鍾意個帖乾淨企理及內容豐富之馬!
唔鍾意吹水浪費版面啫, 唔想採<引用>回復原因講咗N次嘞....

我嗰隻秋葵係:
YATES
OKRA "LONG GREEN"

今日收嘅<秋葵>  

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 19:56:00 |顯示全部樓層

用盤種嘅<火箭菜>呢隻F先生出品好大棵架,
好易種, 冇乜蟲害, 最緊要係好食吖馬!

回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-11-19 20:20:48 |顯示全部樓層
回復 13887# 花園仔
花老師...個心薯點解會咁o既??
回復

見習農夫4 發表於 2010-11-19 20:33:42 |顯示全部樓層
花老師你好!看到你的回覆,thx!請問有冇試過Royalfleur的沙拉菜種子,我昨天在Bunbun買了,店員說是法國的,港澳都可種植,有冇經驗可以分享一下.
回復

見習農夫4 發表於 2010-11-19 20:36:57 |顯示全部樓層
心薯photo-2好似crocodile果頭.
回復

花園仔 發表於 2010-11-19 23:11:50 |顯示全部樓層
回復 13890# BTG_CARMEN
回復 13887# 花園仔
花老師...個心薯點解會咁o既??

估唔到咁大挖起時整爆咗囉!

回復 13892# 見習農夫4
心薯photo-2好似crocodile果頭.

個嘴有啲似, 不過啲皮仲似啵!

回復 13891# 見習農夫4
花老師你好!看到你的回覆,thx!請問有冇試過Royalfleur的沙拉菜種子,我昨天在Bunbun買了,店員說是法國的,港澳都可種植,有冇經驗可以分享一下.

我種咗呢隻Royalfleur牌子嘅<沙律生菜>好耐啦, 你慢慢睇吓就知嘞!

今年第三梯次嘅皇冠<沙律生菜>就黎移種露地囉!

回復

見習農夫4 發表於 2010-11-19 23:21:03 |顯示全部樓層
記起了,祝你日日大豐收!
回復

孖吉 發表於 2010-11-19 23:24:07 |顯示全部樓層
回復 13888# 花園仔

回復 13882# 菲愛花
點會阻吖!!
我鍾意個帖乾淨企理及內容豐富之馬!
唔鍾意吹水浪費版面啫, 唔想採<引用>回復原因講咗N次嘞....
我嗰隻秋葵係:
YATES
OKRA "LONG GREEN"
今日收嘅<秋葵>  
======================================
花老師都係種 long green 嗎?
賣種籽的時候說 long green 是 小巧(compact) 品種,我的 long green 只有心口咁高,係咪我俾多d肥佢會生得好似你d咁高咖?
回復

花園仔 發表於 2010-11-19 23:29:51 |顯示全部樓層

<沙律生菜>最易種!
培苗移種得, 懶人式灑播掹食又得....

移苗後注意唔好太濕等佢追水長根,
生穩咗俾翻多啲咁多水, 千祈唔好制水亞 -- 苦澀架!

肥料好簡單均效肥偏向氮, 淋花生麩水就菜靚好味嘞!

懶人式灑播掹食嘅<沙律生菜>

培苗移種盤上嘅<沙律生菜>

培苗移種露牠嘅<沙律生菜>

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 23:38:39 |顯示全部樓層

回復 13895# 孖吉
花老師都係種 long green 嗎?
賣種籽的時候說 long green 是 小巧(compact) 品種,我的 long green 只有心口咁高,係咪我俾多d肥佢會生得好似你d咁高咖?
=======================================

你好!
我種緊嗰隻秋葵係: YATES -- OKRA "LONG GREEN"
佢生得高係唔夠光照或偏磷嘅表現啫, 我落得雞屎肥多掛!
我認為高矮唔係問題, 最緊要高產及結莢完美!

回復 13898# 孖吉
我都幾難高產喇,啲蚜蟲多到啲瓢蟲同螳螂都唔抵得要過黎開餐

唔係吖, 蚜蟲比較容易對付啵!
體<病害蟲篇>嗰度好多方法教大家格,
殺蟲各種方法又有, 環保理念又有, 最勁話矽藻素喎....
你有冇試吓呢!
回復

孖吉 發表於 2010-11-19 23:44:05 |顯示全部樓層
回復 13897# 花園仔

你好!
生得高係唔夠光照或偏磷嘅表現啫, 我落得雞屎肥多掛!
我認為高矮唔係問題, 最緊要高產及結莢完美!
==============================
我都幾難高產喇,啲蚜蟲多到啲瓢蟲同螳螂都唔抵得要過黎開餐 add2icon
回復

花園仔 發表於 2010-11-20 00:11:24 |顯示全部樓層
晚安!

雖然仲有好多嘢出唔切, 不過今晚唔想噉夜嘞! 大家繼續啦!

由於近棑天氣好雨水少, 啲楊桃清甜到....

回復

金盞花 發表於 2010-11-20 12:40:25 |顯示全部樓層
花園仔老師你好,

我見你用個鐵絲網一片片咁放喺菜盆上, 請問你用乜野物料造個鐵絲網圍邊? 到5金舖有冇得賣?
造呢個框(不計鐵絲網)大約駛幾錢?  謝謝
回復