乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209757 19848
花園仔 發表於 2010-11-13 15:14:53 |顯示全部樓層
回復 13798# bbecky
哇老師的是深紅色,  好靚好健康呀!
但我d就少少紅同形狀唔同既?
是否唔健康抑唔同種呢
==========================

人地個個用<回復>你就<引用>梗係唔同啦!

係唔同種啫! 寫明我嗰種係Y牌<櫻桃蘿蔔>洛!
回復

花園仔 發表於 2010-11-13 15:25:56 |顯示全部樓層

呢棑天氣咁好真係種植嘅好日子呀!

睇吓露地嘅菜菜先啦!

受保護嘅60日菜心, 油麥菜及意大利生菜

回復

花園仔 發表於 2010-11-13 15:29:33 |顯示全部樓層

開放式嘅<60日菜心>

回復

花園仔 發表於 2010-11-13 15:34:17 |顯示全部樓層
開放式種植梗係有蟲架罅!
就算冇蟲偷嘅<意大利生菜>細細棵時都俾雀雀啄啦!

回復

花園仔 發表於 2010-11-13 15:38:49 |顯示全部樓層

<羅馬生菜>就比較適宜開放式種植嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-11-13 15:45:08 |顯示全部樓層
露地種嘅普通<菠菜>剛出真葉!

回復

花園仔 發表於 2010-11-13 15:47:09 |顯示全部樓層
<馬鈴薯>曝牙囉!

回復

花園仔 發表於 2010-11-13 15:50:31 |顯示全部樓層

<大蘿蔔>抽壯丁囉!

回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-11-13 18:15:27 |顯示全部樓層

我通常會體泥土上溝啲沙, 等佢疏水啲冇咁易吽爛根....
===================================
1>好...知道...另外我想請教一下....我棵木瓜結左好多果....但d果就好似唔長大咁....如是者結左成個幾月...終於上個禮拜我同佢疏左一半果同落鉀肥...想請老師睇下佢會唔會仍然太多果呢??
2>我追舊帖時見到#6291裡面提到o既 <馬鞍藤> 我想問街市或藥房會有得賣嗎??點整呢??因為我老爺,奶奶,老公都有風濕關節痛, 腰肌勞損等問題....
p.s.:老師...你d菜種得好靚...不過我覺得生菜好難種...因為我已經死左二盤(移苗後)...而家種緊第三次苗苗...
回復

花園仔 發表於 2010-11-14 00:45:50 |顯示全部樓層

回復 13809# BTG_CARMEN
好...知道...另外我想請教一下....我棵木瓜結左好多果....但d果就好似唔長大咁....如是者結左成個幾月...
終於上個禮拜我同佢疏左一半果同落鉀肥...想請老師睇下佢會唔會仍然太多果呢??
p.s.:老師...你d菜種得好靚...不過我覺得生菜好難種...因為我已經死左二盤(移苗後)...而家種緊第三次苗苗...
=============================================

你好!
睇圖你嘅木瓜疏果後好整齊靚女啵!
體商業種植疏果係好平常嘅做法, 但小量種植就好少人咁好心機去疏果架嘞!
當然,  原則上疏果動作會令留底嘅瓜瓜得到更多空間及養份, 但亦要體肥料供應方面配合至得嘅!
鉀肥會令花果數量及質素提升, 但其他肥份亦唔好或缺至得架!
呢幾年所種嘅木瓜結果方面無論體質及量上都好滿意,
我係採用自由長果方式, 無疏果架, 唔捨得咪由得佢自然結果囉,
反而我鍾意先谷大棵樹先, 注重樹幹粗壯令其養份輸送暢順平均,
由樹苗開始到開花結果水份及肥料都會充足供應嘅,
平時除咗施以均效肥外仲會體初見花苞時加啲鉀肥架,
體過程中亦會體樹冠範圍內埋啲魚雜嘅,
落咁多肥會唔會肥傷架? 梗係唔會啦, 只要濃肥係加體遠距樹幹嘅地方就唔怕啦!

我呢棵木瓜一年都未夠就長滿果嘞, 下位嗰啲成10-12吋長架罅, 等緊佢自然熟,
上邊瓜瓜亦開始膨大嘞, 可惜進入冬季生長點都緩慢啲嘅....

回復

花園仔 發表於 2010-11-14 00:56:28 |顯示全部樓層

仲有, 生菜有乜咁難種喎!
移苗後千祈唔好淋得太多水, 等佢加速追水長根....
淋水潤就好嘞, 大濕會吽爛根架!   

又種咗盤<包心生菜>嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-11-14 01:02:05 |顯示全部樓層

收穫!

回復

花園仔 發表於 2010-11-14 01:06:14 |顯示全部樓層

<乜乜乜椒>16吋高囉! 底都側枝開始長出, 仲結咗两隻椒椒仔添!

回復

花園仔 發表於 2010-11-14 01:22:49 |顯示全部樓層

晚安!

請睇吓<紫茉莉><珍珠菜>及<木瓜>混種情況:

記得睇圖時請順手體張圖上點擊一下用滑輪推上, 放大啲清楚好多架!

回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-11-14 15:47:14 |顯示全部樓層
回復 13810# 花園仔
老師....我多數落花生夫水+豐收二號追肥....開花時都有落過紅牛....淋水就早晚囉....係咪唔夠肥呢??我會注意一下....我見隔離果D差唔多時候種已經食左LU>....
我得D沙律生菜種到....不過D葉都好軟LUM LUM咁....咁我試試少D水啦....唔該老師!!
回復

花園仔 發表於 2010-11-14 21:21:05 |顯示全部樓層

回復 13815# BTG_CARMEN
回復 13810# 花園仔
老師....我多數落花生夫水+豐收二號追肥....開花時都有落過紅牛....淋水就早晚囉....係咪唔夠肥呢??
我會注意一下....我見隔離果D差唔多時候種已經食左LU>....

睇黎你嘅木瓜好正常及健康呢! 只不過欠少少肥啫!

我得D沙律生菜種到....不過D葉都好軟LUM LUM咁....咁我試試少D水啦....唔該老師!!

你嘅沙生都幾好吖, 一般生菜體猛烈陽光下啲葉會軟荏荏嘅,
只要啲泥土唔係太乾, 到咗太陽西下或淋翻啲水佢又會兀翻起身架罅!
生菜要控制淋水架, 水太少棵菜好易倒地不起及食時有苦澀味, 水太多又會爛根爛葉....
你地種植一般用泥太淺薄亦係菜菜種得唔靚主要原因之一呀!  

請参觀我嘅<沙律生菜><羅馬生菜><意大利生菜>及<結球生菜>啦!

記得睇圖時請順手體張圖上點擊一下用滑輪推上, 放大啲清楚好多架!

回復

花園仔 發表於 2010-11-14 21:35:31 |顯示全部樓層

2>我追舊帖時見到#6291裡面提到o既 <馬鞍藤> 我想問街市或藥房會有得賣嗎??點整呢??
    因為我老爺,奶奶,老公都有風濕關節痛, 腰肌勞損等問題....

體網上嘅生草藥植物只能作保健用途架咋, 醫藥用途一定要醫生處方至得嘅!
每個人嘅體質唔同對藥物嘅接受程度亦唔同, 服用後有乜嘢副作用都唔知架....
<馬鞍藤>蔓枝我曾寄過俾小寶, 點樣用法都唔記得有冇俾過佢洛....
而家唔會再噉樣做嘞, 唔好意思呀!
回復

威~ 發表於 2010-11-14 21:47:26 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/thread-66512-1-1.html
係老師個post度宣傳下我呢個種野新手既post先=v=
回復

花園仔 發表於 2010-11-14 21:47:42 |顯示全部樓層

呢段時間<60日菜心>真係食唔切架!
可能天氣好啦啲菜菜唔夠50日就長心出花洛, 棵菜成16-18吋高呢,
割食菜心後啲側丫爸爸聲咁大好快就6-7吋長嘞!

露地嘅<60日菜心>

網室嘅<60日菜心>

回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-11-14 21:59:54 |顯示全部樓層

回復 13816# 花園仔
睇黎你嘅木瓜好正常及健康呢! 只不過欠少少肥啫!
==============================
哈哈...既然佢唔似我怕肥咁就落密一d啦...

你嘅沙生都幾好吖, 一般生菜體猛烈陽光下啲葉會軟荏荏嘅,
只要啲泥土唔係太乾, 到咗太陽西下或淋翻啲水佢又會兀翻起身架罅!
生菜要控制淋水架, 水太少棵菜好易倒地不起及食時有苦澀味, 水太多又會爛根爛葉....
你地種植一般用泥太淺薄亦係菜菜種得唔靚主要原因之一呀!
==================================
我都見前帖有講水唔夠會苦...所以我都比佢o地好濕吓.... 睇尼最基本o係淋水都仲有排學...
我仲有一轉玻璃生菜未移苗...咁呢轉等我試下加多d泥先...

p.s.:老師....你d生菜乒團真係....(我都用唔到咩形容詞形容)...可唔可以用壯觀呢??
回復