乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209784 19822
花園仔 發表於 2010-11-17 23:58:31 |顯示全部樓層

成功擊去蚜蟲嘅<秋葵>不斷開花結果,
呢隻Y牌長條<秋葵>真係值得種架!
我又發咗新一批苗苗囉!

回復

小寶 發表於 2010-11-18 00:42:41 |顯示全部樓層
回復 13861# 花園仔

我又發咗新一批苗苗囉!

==========================
現在還能種嗎? 天氣漸冷喔~
回復

菲愛花 發表於 2010-11-18 08:34:44 |顯示全部樓層
<掲蓋式>超正,但我手工麻麻喎‥
我都想種秋葵,上星期買咗Y牌等三月播種,睇咗包裝紙後面好似‥‥
回復

下午茶 發表於 2010-11-18 16:58:46 |顯示全部樓層
超正,但我手工麻麻喎‥
我都想種秋葵,上星期買咗Y牌等三月播種,睇咗包裝紙後面好似‥‥ ...
菲愛花 發表於 2010-11-18 08:34

我都想種Y牌秋葵,我唔知Y牌係點架,花墟有嗎?可以映張Y牌包裝睇吓嗎?
回復

下午茶 發表於 2010-11-18 17:02:04 |顯示全部樓層
老師.....老師 :
你有冇種<花椒>呢 ?
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-11-18 17:45:00 |顯示全部樓層
花老師...請問你有種蜜桃仔嗎??想請教下o係呢個時間佢開始落葉同長出花蕾仔...那是否應只需施鉀肥呢???
回復

michelleng516 發表於 2010-11-18 20:51:44 |顯示全部樓層
老師 請問你有冇種紫貝天葵呢 可否插枝呢 謝謝
回復

花園仔 發表於 2010-11-19 00:20:38 |顯示全部樓層

回復 13862# 小寶
回復 13861# 花園仔
我又發咗新一批苗苗囉!
===================

現在還能種嗎? 天氣漸冷喔~

而家天氣亦係徘徊體攝氏15(夜)-25(日)度左右都好耐啦,
<秋葵>都生長得幾好吖, 就算進入寒冬, 極冷天氣都唔會有幾天嘅,
我想試吓呢隻Y牌長條<秋葵>得唔得啫 -- 係指向性架, 其他品牌唔試嘞!

回復 13863# 菲愛花
<掲蓋式>超正,但我手工麻麻喎‥
我都想種秋葵,上星期買咗Y牌等三月播種,睇咗包裝紙後面好似‥‥
======================================

做乜嘢都係, 信心及有數據支持下嘅試驗我係唔怕結果如何嘅....

回復 13865# 下午茶
回復 13866# 下午茶
我都想種Y牌秋葵,我唔知Y牌係點架,花墟有嗎?可以映張Y牌包裝睇吓嗎?

老師.....老師 :
你有冇種<花椒>呢 ?
===================

講咗好多次及請睇吓其他壇友體我帖子內係用乜嘢方式回帖嘅!
唔好採<引用>方式回帖囉, 及唔好浪費版面啦!

我冇種過<花椒>架!

回復 13868# michelleng516
老師 請問你有冇種紫貝天葵呢 可否插枝呢 謝謝
==========================

你好!
我冇種過<紫貝天葵>啵!
壇上見過可以揾吓, 或到<花草樹木>嗰邊查問.

秋葵而家仲猛咁開花結果, 橫丫都一樣架, 細啲之馬....
所以咪試吓繼續種囉, 發咗苗架罅!

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 00:39:38 |顯示全部樓層

回復 13867# BTG_CARMEN
花老師...請問你有種蜜桃仔嗎??想請教下o係呢個時間佢開始落葉同長出花蕾仔...那是否應只需施鉀肥呢???
================================

普通嘅<桃>就地種及盤種都試過嘞!
<蜜桃仔>我冇種過啵! 所以唔敢答你, 唔好意思!

上次你詢問嘅<馬鞍藤>而家休養生息緊呢!

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 00:55:05 |顯示全部樓層

網室嘅<60日菜心>啲主莖割食曬囉, 等二丫三丫中....

回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-11-19 01:00:39 |顯示全部樓層

================================

普通嘅<桃>就地種及盤種都試過嘞!
<蜜桃仔>我冇種過啵! 所以唔敢答你, 唔好意思!  

其實我都唔識分...佢唔係好似生果店果D蜜桃咁大...細一半度啦...上年O係藍地買O架...佢寫住蜜桃仔咁囉...不過唔緊要啦...試下囉...Thanks!!
原來<<馬鞍藤>>係咁o架??真係未見過...聽日去街市睇下先...今日去花墟見到有<<神秘果>>果苗...佢重註明對痛風等有幫助...想買O架勒...不過已經買左棵檸檬...冇手拎...而且今日仲係慘烈O既一日...搬棵檸檬返屋企拮到成手血...而家貼晒膠布...
P.S.:原來秋葵咁高大上到棚頂??好左冇種...唔係天台咁當風就幣...
回復

花園仔 發表於 2010-11-19 01:05:06 |顯示全部樓層

<意大利生菜>非常脆嫩, 真係正....
由底向上剝葉食就啱嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 01:11:18 |顯示全部樓層

<乜乜乜椒>隻椒椒仔大緊囉!
仲有, 脚底嘅側枝出緊黎嘞, 使乜摘心搞咁多嘢吖!

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 01:14:02 |顯示全部樓層

<英國長型尖椒>

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 01:21:02 |顯示全部樓層

萬丈高樓平地起 -- 種體中龍缸嘅<木瓜>終於有瓜瓜仔嘞!
希望佢百子千孫啦! 嘻嘻!

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 01:37:38 |顯示全部樓層

回復 13872# BTG_CARMEN
其實我都唔識分...佢唔係好似生果店果D蜜桃咁大...細一半度啦...上年O係藍地買O架...佢寫住蜜桃仔咁囉...不過唔緊要啦...試下囉...Thanks!!
原來<<馬鞍藤>>係咁o架??真係未見過...聽日去街市睇下先...今日去花墟見到有<<神秘果>>果苗...佢重註明對痛風等有幫助...想買O架勒...不過已經買左棵檸檬...冇手拎...而且今日仲係慘烈O既一日...搬棵檸檬返屋企拮到成手血...而家貼晒膠布...
P.S.:原來秋葵咁高大上到棚頂??好左冇種...唔係天台咁當風就幣...
====================================

千祈唔好人講你就信, 神秘係得又好嘅我都種咗先啦!! 嘻嘻! (費事掃大家興啫!)

秋葵係可以種到好高架!

回復

花園仔 發表於 2010-11-19 01:48:46 |顯示全部樓層

回復 13864# AnnieFung
老師.
唔好意思, 實在未有時間追哂之前既文章.
我係用發保膠相係天台種植既...想請問一下種完野之後既泥土要點處理然後再用返種下水呢?
另外有冇話今次 d 泥種左呢樣,跟手唔可以種第二樣咁 ka ?
=================================

你好!
嗱! 呢個問題最好請教<積媽>嘞!

http://hkplants.com/thread-25054-1-2.html
或者<Alison>啦, 佢都鍾意用發泡膠箱種嘢架!
http://hkplants.com/thread-23420-1-3.html
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-11-19 02:19:12 |顯示全部樓層

千祈唔好人講你就信, 神秘係得又好嘅我都種咗先啦!! 嘻嘻! (費事掃大家興啫!)
==============================================
係??好...咁我唔諗佢...因為另外我都睇中棵月桂...但係想返尼搵多D料睇下可以點用同合唔合種先...
成埋咁都生得咁好...我個棵仍然堅持唔大...
P.S.:嘩...兩點幾啦....老師今日咁"早"都未訓O既??我要訓LU...唔係唔知醒揍仔返學...ee.e..
回復

muitau 發表於 2010-11-19 10:11:31 |顯示全部樓層
回復 13855# 花園仔
嗱! 好易做架咋! 最合你地啲1.5MX1.5M嘅田架罅, 整翻個啦!
我呢個係1200mm X 650mm X 500mm 嘅,
係用啲舊料改嘅, 失禮曬嘞!
======================
老師早各位早!!

老師你個揭蓋式做工比我想像仲複雜同精細, 不過相信好用好多!!

回復 13879# BTG_CARMEN
因為另外我都睇中棵月桂...但係想返尼搵多D料睇下可以點用同合唔合種先...
=======================
carmen,
月桂我有種, 好易種又無咩樹害,中西餐都用得,種得過呀!
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-11-19 12:06:27 |顯示全部樓層
月桂我有種, 好易種又無咩樹害,中西餐都用得,種得過呀!
=================================
muitau...really??咁可能我星期二就去買...我唔見你個帖o既??想睇下有幾大棵...
回復