乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209710 19848
花園仔 發表於 2010-4-20 00:30:31 |顯示全部樓層
晚安!

兄日會掹咗呢盤縐葉歐芹架罅! 原因係佢地好老嘞!

2010-04-19-2.jpg 2010-04-19-1.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-20 01:09:17 |顯示全部樓層
剛剛體<病害蟲篇>跟咗條帖, 諗真啲覺得唔係咁妥, 刪咗嘞!
內容係回應啲簡單防殺蟲方法, 佢地問得唔得喎!

你話得晤得洛!
我曾同政府農場啲人傾過,
佢話得就攞<落背耳>喎! 嘻嘻!

體大陸及臺灣嘅農藥店啲有機冇機農藥就好似入咗普通大藥房咁囉!
就算小兒科嘅<皇衫兄>, 掌櫃背後都幾十種藥啦!
回復

leelee 發表於 2010-4-20 10:23:34 |顯示全部樓層
老師我見到你修剪樹枝好似有塊龍眼葉,前面就好似係紅色過的天桃
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-4-20 10:41:30 |顯示全部樓層
回復 11461# 花園仔
你好!
矮種極都係樹啵!
我認為起碼都用個細龍缸啦!
========================
知道...等我搵下邊度有得買先...
呢個"心薯"D葉好靚呀...唔知成熟係點O架呢...期待!!
回復

JodieC 發表於 2010-4-20 11:16:23 |顯示全部樓層
回復 11468# 花園仔

復 11463# JodieC
老師晚安...
想問一下老師有無冬瓜發芽同苗苗時期既相呀... 我追貼時見到老師棵冬瓜都幾大啦...
因為之前post比老師睇既冬瓜苗好似野草... 所以想確定一下先除左佢呀... 麻煩o西老師...
=============================================

你好!
真係唔好意思嘞! 揾唔到大冬瓜小時候嘅相片囉!

不過好簡單冬瓜小時候與節瓜係差唔多一樣架!

冇可能似野草啵, 瓜類嘅子葉係橢圓形而真葉多為楓葉形嘅!
.............................................................................................
噢..開心得太早tim.. 好.. 今日等我清左佢.. 晏d再send我d功課比老師睇啦... ^^
回復

花園仔 發表於 2010-4-20 11:36:24 |顯示全部樓層
回復 11483# leelee
老師我見到你修剪樹枝好似有塊龍眼葉,前面就好似係紅色過的天桃
====================================

大家好!
leelee, 啱!
主要係<蓮霧> -- 天桃, 有少少<龍眼>!

掹咗囉!

2010-04-20-36.jpg 2010-04-20-37.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-20 11:43:04 |顯示全部樓層
回復 11484# BTG_CARMEN

知道...等我搵下邊度有得買先...
呢個"心薯"D葉好靚呀...唔知成熟係點O架呢...期待!!
==============================

成熟係點? 有格, 你冇睇帖之馬!

今朝同紐西蘭帶種籽翻黎嘅<薰衣草>苗苗移盤囉!

2010-04-20-16.jpg 2010-04-20-15.jpg 2010-04-20-17.jpg 2010-04-20-18.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-20 11:51:07 |顯示全部樓層
回復 11485# JodieC
噢..開心得太早tim.. 好.. 今日等我清左佢.. 晏d再send我d功課比老師睇啦... ^^
==========================================

好吖! 我先交功課俾大家睇啦!

早上移種咗<美國金色圓形南瓜>囉:

2010-04-20-19.jpg 2010-04-20-20.jpg 2010-04-20-21.jpg 2010-04-20-22.jpg 2010-04-20-23.jpg 2010-04-20-24.jpg 2010-04-20-25.jpg 2010-04-20-26.jpg 2010-04-20-28.jpg 2010-04-20-29.jpg 2010-04-20-30.jpg
回復

軒軒 發表於 2010-4-20 14:07:29 |顯示全部樓層
噉你又知唔知道而家修剪嘅係乜嘢樹呢?
========================
唔通係芒果!
回復

i4kai 發表於 2010-4-20 14:22:10 |顯示全部樓層
回復 11471# 花園仔

修剪桑樹, 啲葉曬乾留翻黎做夏桑菊!

======================================

請問點解要修剪桑樹呢!?
係咪剪短之後會生得更好

我有稞由幾寸長小苗開始種,現在兩尺高
樹身比較幼細、係咪要剪吓佢
回復

Twinsmom 發表於 2010-4-20 17:22:39 |顯示全部樓層
老師,

唔知係咪包翠玉瓜種子入面放錯o左一粒南瓜種子落去, 種出黎o既翠玉瓜個樣好似南瓜, 而且d葉有白斑但又無"冷"滕o既!
回復

花園仔 發表於 2010-4-20 17:38:24 |顯示全部樓層
回復 11489# 軒軒

軒軒好!
體 11486# 度答咗囉!
回復

花園仔 發表於 2010-4-20 17:46:07 |顯示全部樓層
回復 11490# i4kai

請問點解要修剪桑樹呢!?
係咪剪短之後會生得更好

我有稞由幾寸長小苗開始種,現在兩尺高
樹身比較幼細、係咪要剪吓佢
============================

係! 仲有唔想棵嘢咁大棵!

如由種籽種起就唔建議剪! -- 我係插枝嘅, 棵野年齡係跟隨原樹架, 發育完成!
回復

花園仔 發表於 2010-4-20 17:51:02 |顯示全部樓層
回復 11491# Twinsmom

老師,
唔知係咪包翠玉瓜種子入面放錯o左一粒南瓜種子落去,
種出黎o既翠玉瓜個樣好似南瓜, 而且d葉有白斑但又無"冷"滕o既!
==================================

你好!
翠玉瓜係唔躝藤架, 啲葉多有白斑啵!
(唔知你講乜嘢, 又冇相睇!)
回復

下午茶 發表於 2010-4-20 22:49:07 |顯示全部樓層
花園仔:師父:
睇佐你POST,德益不少,學到好多野,
回復

花園仔 發表於 2010-4-21 00:05:17 |顯示全部樓層
回復 11495# 下午茶

你好!
請問你睇咗幾多頁及用咗幾多時間呢?

小麥草老囉!  

回復

花園仔 發表於 2010-4-21 00:30:05 |顯示全部樓層
<海南糯米粟>好細棵就結果架, 大約两個月一週期, 一年可種4次....

露地嗰啲過多十零日就摘得嘞, 大龍缸嗰幾棵要努力罅!

2010-04-20-42.jpg 2010-04-20-43.jpg 2010-04-20-44.jpg 2010-04-20-31.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-21 00:48:26 |顯示全部樓層
好夜嘞, 又係講晚安嘅時候囉!

紫茉莉爸爸聲大仲猛咁開花添!
不過紅色花勢旺啲, 白色花僅見咋....

2010-04-20-38.jpg 2010-04-20-41.jpg 2010-04-20-39.jpg
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-4-21 11:41:45 |顯示全部樓層
回復 11494# 花園仔
成熟係點? 有格, 你冇睇帖之馬!
==========================
kekekkeee...我仲未追得晒d帖...太豐富啦...又要做下筆記嘛...唯有慢慢睇啦...
老師...我o既木瓜同翠玉瓜都有白斑...唔知應該點處理...
翠玉瓜
2010春 翠玉瓜 圖八 36天.jpg
木瓜
2010春 矮木 圖三 9天.jpg
回復

Twinsmom 發表於 2010-4-21 14:37:34 |顯示全部樓層

你好!
翠玉瓜係唔躝藤架, 啲葉多有白斑啵!
(唔知你講乜嘢, 又冇相睇!)
===========================
老師, 佢其實係一棵翠玉瓜但個樣好似南瓜呀?d顏色好深, 又唔知食得未?
回復