乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209831 19822
leelee 發表於 2010-2-24 15:47:41 |顯示全部樓層
老師你棵火龍好大棵禾,我棵火龍果真係好細細棵!無法啦我無地方,仲當左佢係盆栽甘種,所以要搵小寶幫手.我之前十一月份左右係元朗街市見到有無花果賣38蚊有交易,
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-24 18:10:01 |顯示全部樓層
回復 10730# 花園仔
回復 10729# Twinsmom
老師, 呢隻無花果可唔可以當生果食呀??
=======================

感你諗住點食呢? 你咁講即係你知有D品種係可以當生果食啦!
================================
係呀, 老師! 我之前o係超市買過一種帶紫色o既無花果o黎生食, 好甜, 好好味!
係呢, o甘你諗住點食??
回復

mamafan 發表於 2010-2-25 04:23:41 |顯示全部樓層
種咗幾種唔同品種嘅薄荷, 樣樣都長得唔錯架,
就算放體一二角嘅普通薄荷都唔例外呢!
=========================================
又係好靚喎!!!!!!!!!
我娘家叫佢"香花菜", 煎蛋滾湯最好味!!!!!!! 係我嘅至愛之一
不過唔慣佢嘅味道嘅人會覺得好似一路飲湯一路擦牙
回復

mamafan 發表於 2010-2-25 04:27:43 |顯示全部樓層
種體菜池中嘅長尖椒就可憐囉!
因為沙生長時間摘底葉食, 所以限制施肥時間,
連帶佢附近有花苞嘅椒椒都唔輕易得到肥料呢!
========================================
請問老師, 如果沙生打算長時間摘底葉食, 要點樣限制施肥時間呢?
回復

花園仔 發表於 2010-2-25 09:01:10 |顯示全部樓層

回復 10760# leelee

老師早晨!你棵火箭菜好大棵禾.
============
sorry 我無種菜,不過我之前見過人地用火箭菜做冷盤,的菜好細塊,中間有條白色線好明顯.
============
火箭菜生食味有的怪,羅馬菜生食好味多,菜有的甜甜地
================================

leelee及大家好!

嗰棵係F先生牌沙律生菜其中一種火箭菜咋, 18吋高啫!體我帖子入邊仲有D品種成2呎高架!

千祈唔好話實火箭菜一定<中間有條白色線好明顯>
<火箭菜生食味有的怪>甚至話火箭菜<有芝麻味><微苦澀味>,
咁講係唔正確架! 火箭菜品種好多, 帖內亦略有講過唔重複講嘞!

一般生菜都帶甜味(種得好嘅話), 熟食淋滑, 生食爽脆, 唔係點會被選為沙律重點菜吖!

注意睇圖請多手體張圖上點擊一下, 放大D清楚好多架!

混種皇冠及F先生牌<沙律生菜>嘅一D品種, 全部都帶甜味, 熟食淋滑, 生食爽脆架!

2010-02-23-25.jpg 2010-02-23-15.jpg 2010-02-23-17.jpg 2010-02-23-14.jpg 2010-02-23-9.jpg 2010-02-23-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-2-25 09:19:53 |顯示全部樓層
回復 10761# leelee

我之前十一月份左右係元朗街市見到有無花果賣38蚊有交易,
====================================

好吖, 希望你買到平靚正嘅嘢啦!

我就市儈D, 鍾意靚種囉! 感 -- 好嘢點會平吖!
例如都係袋啫, 一樣装到嘢格, 但LV點同RV亞, 起碼都實淨D啦....嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-2-25 09:29:49 |顯示全部樓層

回復 10757# BTG_CARMEN

早安呀老師!!想問下一個無知o既問題...你o既生菜同火剪菜都種得好靚呀!!!請問點食o架呢??
係用口食架!

係生食定係要煮o架呢??因為我未食過又見你話好食...正合我呢d餵食O既人種...
敢講, 你點算餵食一族亞!

另外我想問下老師有種過呢隻豆嗎??而家落種可以嗎??
有! 但冇種過呢隻顏色, 而家落種係OK架!
回復

花園仔 發表於 2010-2-25 09:54:13 |顯示全部樓層

回復 10758# 小草草

花園仔大師,你好多相我都冇法打開呢,睇吾到哦.

我想問下你,太多对植物有冇影嚮啊???我有好多,但又怕落太多會整死d菜啊.
==============================================

你好!

千祈唔好叫大師, 老師都受唔起呀!
不過你地叫慣叫熟咪隨便囉! 其實都冇教你地乜嘢, 分享吓經驗之馬!

我D相係隨拍嘅啫, 相片拍攝資料赤裸上傳, 又冇簽名加浮水印咁嘻嘻格,
加上地位低微, 相片大細受限制於195KB以下, 應該好易打開啵!

咁, 睇黎怪之得吹水較受歡迎洛! 哈哈!

<我想問下你,太多对植物有冇影嚮啊???我有好多,但又怕落太多會整死d菜啊.>
你講乜嘢亞, 唔明啵!
回復

花園仔 發表於 2010-2-25 10:05:30 |顯示全部樓層
回復 10762# Twinsmom
係呀, 老師! 我之前o係超市買過一種帶紫色o既無花果o黎生食, 好甜, 好好味!
==================

我都係諗住種到佢紫色就學你感生食囉, 得幾粒唔通整乾果咩!
回復

Ivana 發表於 2010-2-25 10:12:52 |顯示全部樓層

回復 10741# 花園仔

嘩~!桂花呀~

想問老師可以分享種籽嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-2-25 10:28:33 |顯示全部樓層
回復 10763# mamafan
又係好靚喎!!!!!!!!!
我娘家叫佢"香花菜", 煎蛋滾湯最好味!!!!!!! 係我嘅至愛之一
不過唔慣佢嘅味道嘅人會覺得好似一路飲湯一路擦牙

我種咗幾種薄荷, 多數用黎泡茶....間中都會煎吓蛋嘅!

請問老師, 如果沙生打算長時間摘底葉食, 要點樣限制施肥時間呢?

摘食底葉前一星期停止供給氮肥, 摘食完即施薄氮肥!
回復

leelee 發表於 2010-2-25 10:31:19 |顯示全部樓層
老師早晨!我都想你買到靚種無花果,起碼種到收成我地係綱上都可以分享下你的成果,人地話紅肉無花果好甜,如果你搵到的話話我知,因為我都想買,不過我我無地方種,如果唔貴我可以送買比人,等人地有收成甘我同佢分享下成果啦.嘻
回復

花園仔 發表於 2010-2-25 10:39:30 |顯示全部樓層
回復 10770# Ivana
嘩~!桂花呀~
想問老師可以分享種籽嗎?
===================

你好!
<桂花樹>一般唔係用種籽繁殖架!
亦從未收穫得種籽! 嘻嘻!

<分享>版或<花草樹木>可能幫到你!
回復

花園仔 發表於 2010-2-25 10:48:57 |顯示全部樓層
回復 10772# leelee
老師早晨!我都想你買到靚種無花果,起碼種到收成我地係綱上都可以分享下你的成果,
人地話紅肉無花果好甜,如果你搵到的話話我知,因為我都想買,不過我我無地方種,
如果唔貴我可以送買比人,等人地有收成甘我同佢分享下成果啦.嘻

早晨!
你冇細心睇我嘅帖之馬!
我而家呢棵都唔錯架!

心急過頭生勾勾就摘落黎嘅果果, D肉應係紅色架!

回復

leelee 發表於 2010-2-25 11:15:09 |顯示全部樓層
sorry老師!我有睇過不過唔記得左!你500幾頁我追得好辛苦丫,不過你地種野真誇張好專業.我只是來取經,我自己又無地種,我只是我望下只下渴.
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-25 12:12:58 |顯示全部樓層

回復 10767# 花園仔
早安呀老師!!想問下一個無知o既問題...你o既生菜同火剪菜都種得好靚呀!!!請問點食o架呢??
係用口食架! ---> Oh!!我o既用詞認真有待改進... 應該係點煮至正確...eee...
============================================================
係生食定係要煮o架呢??因為我未食過又見你話好食...正合我呢d餵食O既人種...
敢講, 你點算餵食一族亞!--> 我係餵食...鍾意食o野...人o地煮咩就食咩...不過唔係食家...呢種菜未食過...又或者係唔識分辨...add7icon  ....如果可以的話...能夠分享一下種子的名稱及包裝嗎???因為我唔係太清楚F先生牌係邊隻...
============================================================
另外我想問下老師有種過呢隻豆嗎??而家落種可以嗎??
有! 但冇種過呢隻顏色, 而家落種係OK架!-->Thanks!!今日就落種...又想問下佢係唔係要爬架o既呢??add4icon
leelee...多謝分享...我都食過一d菜o既味好似苦苦地咁...不過唔識分係邊種菜...
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-25 16:09:55 |顯示全部樓層

回復 10769# 花園仔
==================

我都係諗住種到佢紫色就學你感生食囉, 得幾粒唔通整乾果咩!
==============================
老師, 你呢隻品種同我地平時用黎煲湯o既品種o係外貌(枝葉或果實)上有無分別?係呢你呢棵無花果係邊度買o架??
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-25 16:21:17 |顯示全部樓層
回復 10728# 花園仔
桂花樹鳥瞰
================
我反而唔想我家d桂花樹o甘大呀, 因為當初預計錯誤買多左! 老師, 你估下我家有幾多棵桂花樹??
回復

花園仔 發表於 2010-2-25 18:01:13 |顯示全部樓層
回復 10776# BTG_CARMEN
如果可以的話...能夠分享一下種子的名稱及包裝嗎???因為我唔係太清楚F先生牌係邊隻...
========================

大牌子黎格, 花墟度度都有得賣啦!
法國Royalfleur及澳洲Mr.Fothergill's囉!

Thanks!!今日就落種...又想問下佢係唔係要爬架o既呢??

種籽包後邊有寫格!
回復

花園仔 發表於 2010-2-25 18:09:11 |顯示全部樓層
回復 10777# Twinsmom

老師, 你呢隻品種同我地平時用黎煲湯o既品種o係外貌(枝葉或果實)上有無分別?係呢你呢棵無花果係邊度買o架??
=================================

你冇睇帖牙! 彬彬買架!

==================================
回復 10778# Twinsmom

我反而唔想我家d桂花樹o甘大呀, 因為當初預計錯誤買多左! 老師, 你估下我家有幾多棵桂花樹??
===================================

3棵以上囉! 嘻嘻!
回復