乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2194639 19848
花園仔 發表於 2009-11-26 11:26:45 |顯示全部樓層
9894# JicJicmom
老師好~~~~
HAHAHA~~~ 世事本來就係好簡單 ~~~ 積媽自問頭腦簡單, 成日比阿娘話係傻妹 / 傻婆, 但傻人有傻福, 傻傻下又幾開心~種植0既野, 積媽本來就覺得係隨心隨意0既事 , 為左 "做好呢件事" / " 種好呢棵菜" , 就要去精益求精, 問多D睇多D知多D~~
老師一直以黎唔止袋"錢"落我地袋, 仲袋左好多種子落黎TIM ~~ 多謝老師呀~~ ^^
================================

積媽好!
唔使客氣! 一分耕耘一分收獲啫!

今朝收咗幾個<長條南瓜>
回復

carcar19 發表於 2009-11-26 11:42:22 |顯示全部樓層
老師好~
老師既長條南瓜好得呀
我嗰d長條南瓜就不敵上個星期寒冷天氣而瓜左
不過仲有2, 3粒可能出年春天再種過~
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 12:06:06 |顯示全部樓層
9902# carcar19
老師好~
老師既長條南瓜好得呀
我嗰d長條南瓜就不敵上個星期寒冷天氣而瓜左
不過仲有2, 3粒可能出年春天再種過~
=============================

你好!
係亞! 露種地嗰D都未SO俾你睇!

努力呀! 出年再種過啦!

露地嗰D而家仲猛禁開花結果呢!
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 12:13:31 |顯示全部樓層
9896# Cat@.@
花老師,
我想問下,您用<<紅牛>>施肥嘅時候,係就咁灑响泥面,定係挖個窿再用泥鋪面架?
謝謝花老師!!!
==================================

你好!
兩樣都得! 我就灑响泥面架咋, 睇到佢溶曬未吖馬!

盤種嘅<長牛角椒>因為紅牛幫到佢咪勁開花結果囉!
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 12:20:38 |顯示全部樓層
9891# 小牛
老師好——眼力!
我都有曾經搵下蟲仔係邊架,望下唔見仲以為已經 "鬆"左……
怪唔得我連 basil 都俾蟲蟲特攻啃埋啦……
===========================

你好!
敢我D羅勒就冇蟲幫襯啵! 嘻嘻!

嘩! 條木薯真係碌木感牙, 成三呎長喎!
回復

寶頤 發表於 2009-11-26 12:28:59 |顯示全部樓層
花園老師你好丫~~我計劃緊我第1次正式種菜~
但係響實行之前...都係盡量爬下你d貼先
不過成500頁~唔知幾時先爬完add2icon
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 12:35:01 |顯示全部樓層
9898# laugenroll
花園仔老師, 請問你的火箭菜種子在哪裡買呢? 我買了Y牌ROCKETS BIG LEAVES 種出來的菜一點也不像火箭, 朋友說這叫芝麻菜, 請問兩者有分別嗎?
==================================

你好!
我種緊嘅<火箭菜>有两種, 係從<混合生菜>種籽包內挑選出黎架!
<芝麻菜>同<火箭菜>體外表上完全唔同架!

春季種嘅皇冠牌<芝麻菜>
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 12:57:11 |顯示全部樓層
9906# 寶頤
花園老師你好丫~~我計劃緊我第1次正式種菜~
但係響實行之前...都係盡量爬下你d貼先
不過成500頁~唔知幾時先爬完
================================

你好!
有興趣又有時間咪睇吓囉!
其實除咗我嘅帖仲有好多值得你去睇架!
種菜好簡單嘅啫, 俾心機呀!

前幾日至落種籽嘅<櫻桃蘿蔔>出芽囉!

種體韮菜中間嘅<櫻桃蘿蔔>好大粒呀!(直徑35mm)

種體韮菜中間嘅<櫻桃蘿蔔>好大粒呀!(直徑35mm)

<櫻桃蘿蔔>出芽囉!

<櫻桃蘿蔔>出芽囉!
回復

leaf 發表於 2009-11-26 16:25:00 |顯示全部樓層
老師好!
我種的櫻桃蘿蔔已種了30幾日
但根部還未脹起?
為什麼?
回復

peggykyw 發表於 2009-11-26 16:52:38 |顯示全部樓層

9901# 花園仔
你好!
因為我唔係專門種薯仔嘅, 都係種黎玩吓嘅啫, 所以冇乜研究真正要點處理.
我係冇cut芽頭架! 不過唔會種得咁密啦, 而且薯仔仔好好食架最緊要多!

好似<泰國蕃茄>敢我都冇同佢做疏果動作架!
-------------------------------------------------------------------------
唔該晒老師解答. 我都冇種得太密, 咁由得佢地自由發展啦.
係呀, 薯仔無論點整都好好好味.

老師, 你種嘅一排蕃茄, 十分有氣勢, 嘩, 將來收成就....
回復

peggykyw 發表於 2009-11-26 17:15:03 |顯示全部樓層

9883# 花園仔
新嘅<沙律生菜>苗苗長得幾好吖!
-----------------------------------------------------------------------------------
老師, 你的<沙律生菜>係邊到買? 咩牌子? 因我買咗"Y"牌沙律生菜, 發D芽好似唔同你個D.
我種咗D沙律生菜, 由播種計起, 種了差不多6個禮拜,  請問E+可以收成食嗎?
又可唔可以逐塊底葉搣來食, 一路種一路搣來食呢?

回復

花園仔 發表於 2009-11-26 18:41:53 |顯示全部樓層
9909# leaf
老師好!
我種的櫻桃蘿蔔已種了30幾日
但根部還未脹起?
為什麼?
========================

你好!

<櫻桃蘿蔔>發芽一星期內, 收成期係出芽後約25至40日內!

冇相睇啵!
陽光夠嗎?
淋水太濕?
施乜嘢肥?

<早水蘿蔔>就出仔仔囉, <大蘿蔔>將要落種籽罅!
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 18:51:27 |顯示全部樓層
9911# peggykyw
老師, 你的<沙律生菜>係邊到買? 咩牌子? 因我買咗"Y"牌沙律生菜, 發D芽好似唔同你個D.
我種咗D沙律生菜, 由播種計起, 種了差不多6個禮拜,  請問E+可以收成食嗎?
又可唔可以逐塊底葉<沙律生菜>來食, 一路種一路搣來食呢?
=================================

我D<沙律生菜>係體花墟嗰度買架!
<皇冠>或<F先生>熱門嘢啫!

菜苗都食格, 夠大棵至冇嘥吖馬,

梗係可以搣底葉食啦!

<皇冠>嘅沙生苗

<皇冠>嘅沙生苗
回復

peggykyw 發表於 2009-11-26 22:41:47 |顯示全部樓層
9914# 花園仔
我D<沙律生菜>係體花墟嗰度買架!
<皇冠>或<F先生>熱門嘢啫!
菜苗都食格, 夠大棵至冇嘥吖馬,
梗係可以搣底葉食啦!
-------------------------------------------
唔該晒老師嘅解答, 等我買包試下種先.
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 22:59:10 |顯示全部樓層
種體露地又淋又甜嘅<矮脚白菜>
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 23:02:28 |顯示全部樓層
同樣係種體露地嘅<羅馬生菜>
今日都割咗幾棵!
回復

alilovebyj 發表於 2009-11-26 23:05:17 |顯示全部樓層
<早水蘿蔔>就出仔仔囉, <大蘿蔔>將要落種籽罅!
...................................................................

老師…我d早水,都開始漲漲地啦…呵呵呵…今天晚上就剛下了遲蘿白…

時間和老師的差不多!

產量呢,當然就蚊脾同牛脾啊……
我暫時準備種住五個…… (用發泡膠盒,數量不能多!!)
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 23:09:28 |顯示全部樓層
9917# alilovebyj
老師…我d早水,都開始漲漲地啦…呵呵呵…今天晚上就剛下了遲蘿白…
時間和老師的差不多!
產量呢,當然就蚊脾同牛脾啊……
我暫時準備種住五個…… (用發泡膠盒,數量不能多!!)
===================================

Alison好!
啱啱趕得切體過年整蘿蔔糕呢!
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 23:14:05 |顯示全部樓層
薄荷葉越生越靚
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 23:16:02 |顯示全部樓層
插枝嘅<薰衣草>梗係唔執輸啦!
回復