乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215254 19822
花園仔 發表於 2009-11-30 11:28:49 |顯示全部樓層
唔使落<迷你蕃茄仔>種籽啦, 成地都係....

<火箭菜>幾硬淨吖!
回復

花園仔 發表於 2009-11-30 11:39:07 |顯示全部樓層
9960# 小寶
嘩, 老師d菜苗好靚呀!!!
===============

小寶好!
靚就靚, 多過龍搞到要四圍質呢!
回復

花園仔 發表於 2009-11-30 11:46:16 |顯示全部樓層
哈! 你睇見D生菜苗軟叭叭唔順眼唎!

唔緊要喎, 好快佢就兀起身架罅!

嗱, D<沙律生菜>初初都係感架!
回復

花園仔 發表於 2009-11-30 22:34:37 |顯示全部樓層
<芫荽>好綿密呀!
回復

花園仔 發表於 2009-11-30 22:39:15 |顯示全部樓層
嘩! 話禁快就爆芽洛!

120穴大蘿蔔

120穴大蘿蔔

有D爆芽囉!

有D爆芽囉!
回復

花園仔 發表於 2009-11-30 22:41:39 |顯示全部樓層
相對<冬季百里香>就生長得慢吞吞囉!
回復

小寶 發表於 2009-11-30 22:43:13 |顯示全部樓層
9965# 花園仔

嘩! 話禁快就爆芽洛!

===============
真係好快, 我想問個穴係咪等d芽起到咁上下再堆番高佢呀?
同埋點解芫荽發芽率咁高架?
回復

花園仔 發表於 2009-11-30 23:07:15 |顯示全部樓層
9967# 小寶
真係好快, 我想問個穴係咪等d芽起到咁上下再堆番高佢呀?
同埋點解芫荽發芽率咁高架?
==================================

係! 等棵嘢到禁上下就會填平佢架罅!

<芫荽>嘅發芽率高係當年種籽, 天氣適合, 泥土肥沃....
仲有, 種籽殼曾被研爆開梗係好生D啦!

做多D嘢梗有回報嘅!
嗱, 講吓而家仲猛咁開花結果嘅<長條南瓜>吖:
回復

花園仔 發表於 2009-11-30 23:12:18 |顯示全部樓層
做少少嘢就收穫大大洛, 點解唔做呢! (笠袋反剪蔓尖動作)
回復

花園仔 發表於 2009-11-30 23:19:43 |顯示全部樓層
而家都係種<長條南瓜>嘅好日子黎格,
又多瓜又快大點解要放棄種佢呢?
回復

花園仔 發表於 2009-11-30 23:26:13 |顯示全部樓層
我就唔會做D違反常理嘅嘢嘞,
天氣又好, 種乜生乜, 蟲菌又少....
做乜縮埋啵!
回復

alilovebyj 發表於 2009-11-30 23:36:53 |顯示全部樓層
<迷你蕃茄仔>種籽啦, 成地都係....

.........................................................
真係好壯觀啊!!!唔通唔小心撒咗落地?

至於長條,我只能羨慕,也希望有一天可以落地種!!
回復

花園仔 發表於 2009-11-30 23:36:56 |顯示全部樓層
講晚安前請睇吓呢两位做緊乜亞? 佢地係邊個呢?
貼士: 其一話佢日日都講<你今日開唔開心亞>
回復

Cat@.@ 發表於 2009-11-30 23:46:28 |顯示全部樓層
花老師,

想問下您,昨日留意下個太陽嘅走勢,發現而家只有下午4點到6點有太陽直照,原本夏天嘅時候由10點半晒到4點架,今日返嚟見到好多生菜苗都瞓底咗.....係咪我個位已經唔適合種生菜啦?

謝謝花老師!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-11-30 23:52:55 |顯示全部樓層
9972# alilovebyj
真係好壯觀啊!!!唔通唔小心撒咗落地?
至於長條,我只能羨慕,也希望有一天可以落地種!!
================================

原因係笪地D泥曾經種過<迷你蕃茄仔>呀!

同泥種嘅<縐皮豬乸菜>週圍都有呢!
點解决! -- 由得佢變蕃茄森林囉! 嘻嘻!
回復

小寶 發表於 2009-11-30 23:56:14 |顯示全部樓層
9970# 花園仔

===============================
如果我的長條南瓜還在的話...................我都唔會放棄
宜家落種可以嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-12-1 00:10:24 |顯示全部樓層
9974# Cat@.@
花老師,
想問下您,昨日留意下個太陽嘅走勢,發現而家只有下午4點到6點有太陽直照,原本夏天嘅時候由10點半晒到4點架,
今日返嚟見到好多生菜苗都瞓底咗.....係咪我個位已經唔適合種生菜啦?
謝謝花老師!!!!
==================

你好!
唔夠日照的确係差少少架!
不過都叫做有少少吖,  冇人地禁正啫! 點解唔得啵!

你要睇吓人地點落種籽至得架,
你嗰D隻脚長了了仲唔加泥, 唔瞓底至奇啦!
人地培苗密度大互相倚傍先至唔會禁易瞓底架! 明馬!

嗱! 多有多種, 少有少種, 都係有法規架馬,
種得少咪用個苗盤細D囉, 發咗苗先啦!

用<F先生牌沙律生菜種籽>發嘅苗苗:
回復

花園仔 發表於 2009-12-1 00:19:49 |顯示全部樓層
9976# 小寶
如果我的長條南瓜還在的話...................我都唔會放棄
宜家落種可以嗎?
======================

梗係得啦! 我都有苗苗培養緊!
注意對苗苗好D啵, 唔好俾佢當正大北風位呀!

嗱, 石地堂嗰棵而家仲結緊瓜瓜仔架!

今朝

今朝
回復

Cat@.@ 發表於 2009-12-1 00:23:40 |顯示全部樓層
花老師,
想問下您,昨日留意下個太陽嘅走勢,發現而家只有下午4點到6點有太陽直照...............................
==================

你好!
唔夠日照的确係差少少架!
不過都叫做有少少吖,  冇人地禁正啫! 點解唔得啵!..............................
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
謝謝花老師點化,聽日我會去加泥!!!!!
回復

小寶 發表於 2009-12-1 01:31:34 |顯示全部樓層
9978# 花園仔

梗係得啦! 我都有苗苗培養緊!
注意對苗苗好D啵, 唔好俾佢當正大北風位呀!
============================
ok, 收到!
回復