乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215244 19822
花園仔 發表於 2009-11-24 08:54:16 |顯示全部樓層
<海南糯米粟>就黎又食得囉,
雖然細細舊咋, 但一年可以循環種四次啵!
回復

花園仔 發表於 2009-11-24 09:00:19 |顯示全部樓層
新嘅<沙律生菜>苗苗長得幾好吖!
回復

花園仔 發表於 2009-11-24 09:03:32 |顯示全部樓層
又係準備送俾朋友嘅<多明尼高>舞衣裙襬 -- <紅縐葉生菜>
回復

花園仔 發表於 2009-11-24 09:06:41 |顯示全部樓層
順便提吓網友, 你個D唔係<日本南瓜>哦!
回復

花園仔 發表於 2009-11-24 09:10:19 |顯示全部樓層
<紅刀豆>漸漸老矣!
回復

花園仔 發表於 2009-11-24 09:24:28 |顯示全部樓層
人永遠要保持有少少童真至得架!
睇帖除咗要認真睇清楚每一個字及圖片外,
有時郁吓個腦都有益架!

呢體十多日前
#9791 嘅帖,
http://hkplants.com/thread-11235-490-1.html
都冇人有DD禁多興趣, 怪不得....嘻嘻!

我自己就揾咗幾條囉!
回復

花園仔 發表於 2009-11-24 09:36:34 |顯示全部樓層
個薯仔出芽芽洛, 切開幾舊種咗佢囉!

快高長大緊嘅薯仔

快高長大緊嘅薯仔

師弟跟住黎囉!

師弟跟住黎囉!
回復

花園仔 發表於 2009-11-24 09:44:59 |顯示全部樓層
邊個話盤種唔到靚嘢架!

用菜盤種嘅<白菜心>都種到好大棵架, 剝葉割心有棑食喎!
回復

花園仔 發表於 2009-11-24 09:46:33 |顯示全部樓層

體池上種梗係又好DD啦!

你知唔知點解好似D葉稀疏咗D感呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-24 10:30:56 |顯示全部樓層

9889# 花園仔
早晨呀老師~~~
係唔係:
1. 地方大 (體池度喎。。。)比佢住得寬敞D咁呢?
2. 已經大左仲比老師食左佢幾勻

睇真D .... 體池度D菜... 係唔係無左D芯? 盤種0既好似好高下咁....
回復

小牛 發表於 2009-11-24 11:41:27 |顯示全部樓層
人永遠要保持有少少童真至得架!
睇帖除咗要認真睇清楚每一個字及圖片外,
有時郁吓個腦都有益架!

呢體十多日前 #9791 嘅帖,
http://hkplants.com/thread-11235-490-1.html
都冇人有DD禁多興趣, 怪不得....嘻嘻!

我自己就揾咗幾條囉!
=================================
老師好——眼力!
我都有曾經搵下蟲仔係邊架,望下唔見仲以為已經 "鬆"左……
怪唔得我連 basil 都俾蟲蟲特攻啃埋啦……add9icon
回復

peggykyw 發表於 2009-11-24 15:49:22 |顯示全部樓層
9887# 花園仔
我自己就揾咗幾條囉!

-----------------------------------
老師好!
老師專業 + 眼力 + 專注力都"飛煩", 佩服!

大自然真奇妙!
回復

花園仔 發表於 2009-11-24 18:40:29 |顯示全部樓層
9890# JicJicmom
係唔係:
1. 地方大 (體池度喎。。。)比佢住得寬敞D咁呢?
2. 已經大左仲比老師食左佢幾勻

睇真D .... 體池度D菜... 係唔係無左D芯? 盤種0既好似好高下咁....
========================================

積媽好!
就係禁簡單啫!

哈哈! 你嘅回復使我想起剛剛體吹水區見到嘅<130超難IQ題>, 我地體好耐之前就玩過啦!
亦係故作神秘啫, 答案好簡單, 好多嘢唔使鑽牛角尖嘅!

好似種<迷迭香>感, 棵嘢老洛咪剪幾枝插過種過囉, 都唔使幾分鐘....

插枝種嘅!

插枝種嘅!

求其插落泥就生根啦!

求其插落泥就生根啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-24 22:12:21 |顯示全部樓層
9893# 花園仔
老師好~~~~
HAHAHA~~~ 世事本來就係好簡單 ~~~ 積媽自問頭腦簡單, 成日比阿娘話係傻妹 / 傻婆, 但傻人有傻福, 傻傻下又幾開心~種植0既野, 積媽本來就覺得係隨心隨意0既事 , 為左 "做好呢件事" / " 種好呢棵菜" , 就要去精益求精, 問多D睇多D知多D~~
老師一直以黎唔止袋"錢"落我地袋, 仲袋左好多種子落黎TIM ~~ 多謝老師呀~~ ^^
回復

芊媽咪 發表於 2009-11-24 22:46:14 |顯示全部樓層
花老師,
你種得實在太好, 壇上的留言仲未睇得晒, 現想請教一下你是否用唐泥去種野呢, 定係一隻要"翠均"牌的靚土? 定用自己混合的土? 如用唐泥是否要湛? 買了花生麩, 是否要湛2個月先用得? 另外依家咁凍, 我放入土的檸檬, 仙人掌, 南瓜, 蕃茄, 提子... 全無起色...是否與天氣有關, 全在 15 號入土的.
回復

Cat@.@ 發表於 2009-11-24 23:22:05 |顯示全部樓層
花老師,
我想問下,您用<<紅牛>>施肥嘅時候,係就咁灑响泥面,定係挖個窿再用泥鋪面架?
謝謝花老師!!!
回復

peggykyw 發表於 2009-11-25 16:57:15 |顯示全部樓層

9888# 花園仔
個薯仔出芽芽洛, 切開幾舊種咗佢囉!
-------------------------------------------------
老師好!
請教老師我種幾棵薯仔出了5-7枝芽, 咁多芽頭會唔會分簿養份, 種出來會唔會變咗薯仔仔架,
要唔要cut少D芽頭?
回復

laugenroll 發表於 2009-11-25 23:25:50 |顯示全部樓層
9880# 花園仔

花園仔老師, 請問你的火箭菜種子在哪裡買呢? 我買了Y牌ROCKETS BIG LEAVES 種出來的菜一點也不像火箭, 朋友說這叫芝麻菜, 請問兩者有分別嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 11:11:25 |顯示全部樓層
9895# 芊媽咪

花老師,
你種得實在太好, 壇上的留言仲未睇得晒, 現想請教一下你是否用唐泥去種野呢, 定係一隻要"翠均"牌的靚土? 定用自己混合的土? 如用唐泥是否要湛? 買了花生麩, 是否要湛2個月先用得? 另外依家咁凍, 我放入土的檸檬, 仙人掌, 南瓜, 蕃茄, 提子... 全無起色...是否與天氣有關, 全在 15 號入土的.
===============================

你好!
我除咗盤種<柑桔類植物>泥土中含<塘泥>外大部份用<普通泥>種嘢架!

初初種嘢我建議先睇多D帖子, 揾出與自己種植環境相若嘅網友溝通吓及分享經驗!

唔好咁急!
回復

花園仔 發表於 2009-11-26 11:22:36 |顯示全部樓層
9897# peggykyw
老師好!
請教老師我種幾棵薯仔出了5-7枝芽, 咁多芽頭會唔會分簿養份, 種出來會唔會變咗薯仔仔架,
要唔要cut少D芽頭?
======================================

你好!
因為我唔係專門種薯仔嘅, 都係種黎玩吓嘅啫, 所以冇乜研究真正要點處理.
我係冇cut芽頭架! 不過唔會種得咁密啦, 而且薯仔仔好好食架最緊要多!

好似<泰國蕃茄>敢我都冇同佢做疏果動作架!
回復