乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2241553 19848
小寶 發表於 2009-5-27 00:06:00 |顯示全部樓層
6916# JicJicmom
好彩睇到老師呢張相 ~~ 我早幾日以為靚椒晒傷左個面變左一撻撻 .........
===========================================

晚安+早晨!

鍾無艷會變紅拂女架! ...
花園仔 發表於 2009-5-26 11:59 PM

好靚呀!
MAY.SUN出來唱晚安歌啦~
回復

oneonewe 發表於 2009-5-27 00:35:00 |顯示全部樓層
6914# oneonewe
有機栽種好難避免嘅, 噴咗藥等上邊出多幾塊葉就剪佢架罅!

臭草好D -- 冇乜蟲架!
花園仔 發表於 2009-5-26 23:52

花老師
咁係唔係噴綠油油都ok呀??
我都有種臭草
可以用o黎煲綠豆沙丫嘛!
但好似好難種咁
一係死一係唔識大
回復

mono 發表於 2009-5-27 09:13:21 |顯示全部樓層
6897# mono
老師!我想問!六月要清田。
咁..,啲韭菜可唔可以起再落盆,留下期再種㗎?
===============================

肯定得! 不過要小心盡量唔好傷到D根啵!
-- 即係挖起時要挖深D, 因為韮菜D根比較深長架! ...
花園仔 發表於 2009-5-26 20:16

收到!多謝老師!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-27 10:05:17 |顯示全部樓層
6914# oneonewe
唔該哂老師
底層D青瓜葉係唔係有地圖蟲呀??
========================
有機栽種好難避免嘅, 噴咗藥等上邊出多幾塊葉就剪佢架罅!

臭草好D -- 冇乜蟲架! ...
花園仔 發表於 2009-5-26 23:52

老師早晨呀 ~~~ 臭草生得好令仔呀~~ 蕃茄又皮光肉滑~~
積媽想問一下, 臭草0既莖 , 係綠色定係木質化架呢 ? 我平時又無點留意 .... 早前有版友仔送我一大棵臭草 , 莖係木質化0既 ~ 唔知係我養得唔好定係點 , 好似唔多生葉咁 , 我已比左好多氮肥佢.
之後我將佢D芽頂全部剪下再杆插 , 母株就觀察緊 ..... 但都好似生得好 "牽強" 下 ...好削咁 .....
繼尋日我發現我可能種左D便宜仔出來之後, 積媽好鬼唔忿氣 ..... SIDE 鬼哂我D麩水嘛 ~~
唔該老師啦 ~~~ ^^
回復

may.sun 發表於 2009-5-27 11:10:34 |顯示全部樓層
6916# JicJicmom
好彩睇到老師呢張相 ~~ 我早幾日以為靚椒晒傷左個面變左一撻撻 .........
===========================================

晚安+早晨!

鍾無艷會變紅拂女架! ...
花園仔 發表於 2009-5-26 23:59

弊,琴晚5記得昅住個鈡報時tim~
回復

i4kai 發表於 2009-5-27 11:43:43 |顯示全部樓層
花園仔老師,

我由上星期開始,由你第一個 Post 追看至今天,
已經追到第259頁啦!

真係增加了好多農業知識、學左好多野。

多謝你嘅分享!
回復

muitau 發表於 2009-5-27 11:51:45 |顯示全部樓層
紫茉莉(胭脂花)都幾靚, 俗D囉!
過好有用架, 先棑至掘咗D根頭黎煲湯啫, 好有益架! ...
花園仔 發表於 2009-5-26 19:40

老師,

原來呢隻紫茉莉食得架? 我後山好多啵!
紅色到有一個字出唔到,請問??過好有用呢?
佢有咩食益架? 種子係咪都係開花後取架? 插枝繁殖得唔得呢, 好有興趣知呀!
唔該你!
回復

athernas 發表於 2009-5-27 13:05:35 |顯示全部樓層
6899# 小寶
老師好! 小寶又想問韭菜的問題,
mono俾左d種子我, 想問下要點樣播種才好呢?
苗盆一盆一粒,還是一個大少少的盆, 一堆咁落種呢?
我又看書說培苗後將小苗幾棵放一穴,是這樣的嗎?
問題大多了
=========== ...
花園仔 發表於 2009/5/26 23:06

咁我知出咩事啦,應該d種子被雨冲走咗,或者發芽後被雨水淋C 咗.
rm
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 13:39:36 |顯示全部樓層
6922# oneonewe
花老師
我都有種臭草
但好似好難種咁
一係死一係唔識大
=======================

大家好!

係! 噴<綠油油>囉!

呢棑個個D臭草都話唔掂, 點解我D咁靚呢!
梗係有原因啦!
臭草雖然好賤啫, 但都好高傲架!
佢乾唔得濕又唔得, 曬得多唔得曬得少又唔得.冇肥唔得肥多又唔得,
嫩枝插天氣冷熱都唔易生, 老得滯主幹木質化後棵嘢又冇曬抵抗力.....

點搞?
泥土要鎖水但又要疏水, 大熱天時保持泥土濕潤.
半陰曬就啱嘞.
間中施吓薄肥(氮肥為主, 磷肥為副), 洗米水, 雞蛋殼都得架!
要剪吓脚底枝葉使泥面至葉底通爽.
發覺棵嘢木質化就插定幾枝做後備--種過囉!(插枝要體陰凉位)
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-27 13:46:22 |顯示全部樓層
花老師
我都有種臭草
但好似好難種咁
一係死一係唔識大

大家好!

係! 噴囉!

呢棑個個D臭草都話唔掂, 點解我D咁靚呢! ...
花園仔 發表於 2009-5-27 13:39

@@"""""
原來臭草係奄尖大少來的 ~~~
明白哂喇老師 ~~~ ( 你盤臭草真係好吸引....)
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 13:53:21 |顯示全部樓層
6924# JicJicmom
老師早晨呀 ~~~ 臭草生得好令仔呀~~ 蕃茄又皮光肉滑~~
積媽想問一下, 臭草0既莖 , 係綠色定係木質化架呢 ? 我平時又無點留意 .... 早前有版友仔送我一大棵臭草 , 莖係木質化0既 ~ 唔知係我養得唔好定係點 , 好似唔多生葉咁 , 我已比左好多氮肥佢.
之後我將佢D芽頂全部剪下再杆插 , 母株就觀察緊 ..... 但都好似生得好 "牽強" 下 ...好削咁 .....
繼尋日我發現我可能種左D便宜仔出來之後, 積媽好鬼唔忿氣 ..... SIDE 鬼哂我D麩水嘛 ~~
唔該老師啦 ~~~ ^^
=========================================================

積媽好!
臭草嘅莖係綠色架, 木質化時表示開始老嘞!
插枝要趁棵嘢最壯健時截取枝條呀!
老蚌生珠就好啫, 老樹枯柴咪棧搞!

咁熱都係差D架罅

咁熱都係差D架罅

正值壯年

正值壯年

木質化=老樹枯柴

木質化=老樹枯柴
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-27 13:55:26 |顯示全部樓層
積媽想問一下, 臭草0既莖 , 係綠色定係木質化架呢 ? 我平時又無點留意 .... 早前有版友仔送我一大棵臭草 , 莖係木質化0既 ~ 唔知係我養得唔 ...
花園仔 發表於 2009-5-27 13:53

我明白喇老師 ~~即係又係時候要唱歌囉 ~~~~ ^.^
回復

llaus 發表於 2009-5-27 14:05:48 |顯示全部樓層
花老師
我都有種臭草
但好似好難種咁
一係死一係唔識大

大家好!

係! 噴囉!

呢棑個個D臭草都話唔掂、點解我D咁靚呢! ...
花園仔 發表於 2009-5-27 13:39

老師請問:
"泥土要鎖水但又要疏水" 怎可以做到呢?
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 14:06:24 |顯示全部樓層
6932# JicJicmom
我明白喇老師 ~~即係又係時候要唱歌囉 ~~~~ ^.^
===============================

種住先啦, 等後備部隊鞏固好先撤退都未遲嘅!
回復

may.sun 發表於 2009-5-27 14:08:02 |顯示全部樓層
積媽想問一下, 臭草0既莖 , 係綠色定係木質化架呢 ? 我平時又無點留意 .... 早前有版友仔送我一大棵臭草 , 莖係木質化0既 ~ 唔知係我養得唔 ...
花園仔 發表於 2009-5-27 13:53

哇..老到出縐紋~
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 14:10:26 |顯示全部樓層
6933# llaus
老師請問:
"泥土要鎖水但又要疏水" 怎可以做到呢?
============================

微黏土質溝D粗沙囉!
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 14:22:21 |顯示全部樓層
6927# muitau
原來呢隻紫茉莉食得架? 我後山好多啵!
紅色到有一個字出唔到,請問??過好有用呢?
佢有咩食益架? 種子係咪都係開花後取架? 插枝繁殖得唔得呢, 好有興趣知呀!
唔該你!

睇清楚, 米亂黎牙!!
我個帖都講到口臭過臭草洛!
去街市買 --鑽地老鼠(紫茉莉)+土茯苓+牛大力+果皮+米+瘦肉黎煲湯.
去濕毒, 防癌....

用種籽種--易過借火啦!
插枝!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-27 14:23:27 |顯示全部樓層

6936# 花園仔
我知 !!!!! 響泥入面加入鎖水介質 ~~~~ XD
衫兄教我用 "土主人" , 係一D紅陶粒黎 , 可以保留水份 , 但又唔會 UP壞根0既野黎 ~~~~
回復

新仔 發表於 2009-5-27 14:25:05 |顯示全部樓層
老師好, 想問問香茅可以浸頭生根種嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 14:29:31 |顯示全部樓層
6938# JicJicmom
我知 !!!!! 響泥入面加入鎖水介質 ~~~~ XD
衫兄教我用 "土主人" , 係一D紅陶粒黎 , 可以保留水份 , 但又唔會 UP壞根0既野黎 ~~~~
======================================

啱喎! 異曲同工啫!

天南星標緊上黎嘞!

天南星標緊上黎嘞!
回復