乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2240869 19822
花園仔 發表於 2009-5-25 17:23:33 |顯示全部樓層
6856# sandylam
乜靚彩椒係辣椒黎架?
我以為係青椒添.
辣椒囡囡唔食得喎一"一
我落左花寶野菜專用粒肥囉.
聽講話加左粒肥要加返多點水,我都每日加幾多水架.
但今朝除左花花會甩,頂芽既葉都一掂就甩.
點解會咁既?
===============================

而家先知<七彩靚椒>及<靚椒>係辣椒牙? -- 証明你冇留心啵!
<花寶野菜專用粒肥>冇用過, 唔知點答你!
回復

donaldyh 發表於 2009-5-25 17:25:36 |顯示全部樓層
唔好意思我想問一問芽蟲係點樣架!我有一盆甜粟米係上星期發現到有好多白色0.3cm長既蟲仔係泥面近莖位置郁動呀!又有好多紅蜘蛛周圍走黎走去呀!我隻眼要放到好大先見到佢地呀!究竟有咩可以消滅佢地呢?
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 17:54:57 |顯示全部樓層
6862# donaldyh
唔好意思我想問一問芽蟲係點樣架!我有一盆甜粟米係上星期發現到有好多白色0.3cm長既蟲仔係泥面近莖位置郁動呀!又有好多紅蜘蛛周圍走黎走去呀!我隻眼要放到好大先見到佢地呀!究竟有咩可以消滅佢地呢?
=============================================

噴<綠油油>啦!

粒粒係芽蟲!

粒粒係芽蟲!
回復

moontsang 發表於 2009-5-25 18:05:14 |顯示全部樓層
前日嘅, D椒椒曬乾寄俾大家做種籽架!
南瓜用袋包住都俾蠅蠅體度猛針, 唔抵得咪摘咗先囉!
D玉豆係最後嗰批, 老!
粟米好肉酸唎, 靚嗰D梗係俾人地啦!
唔緊要架, 自己種嘅幾丑樣都好好味架! ...
花園仔 發表於 2009-5-24 18:22

add6icon
回復

alilovebyj 發表於 2009-5-25 22:27:18 |顯示全部樓層
[b]…嘩……睇到塊葉頭都有點麻…又勾起之前的記憶!  add1icon

ps 奇怪,點解的表情公仔好似少咗好多選擇?!
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 22:37:43 |顯示全部樓層

6865# alilovebyj
嘩……睇到塊葉頭都有點麻…又勾起之前的記憶!  
===============================

係呀! 嗰次講<食芽蠅>丫馬!
都唔知點解我常用嘅表情公仔冇咗洛!

講起葉 -- 你睇吓我棵<到手香>D葉幾大塊牙!
回復

may.sun 發表於 2009-5-25 22:51:35 |顯示全部樓層
6865# alilovebyj
嘩……睇到塊葉頭都有點麻…又勾起之前的記憶!  

係呀! 嗰次講丫馬!
都唔知點解我常用嘅表情公仔冇咗洛!

講起 ...
花園仔 發表於 2009-5-25 22:37

第一幅相最底圓形葉都係到手香
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-25 22:55:30 |顯示全部樓層
老師0既到手香好精神呀 ~~~~
我種0既都好大泡野下 , 家下要剪出來插枝送朋友 ~~~
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 23:09:49 |顯示全部樓層
6867# may.sun
=====================

係!

體香草園見到有篇大羅勒葉嘅帖子,
我睇吓牆邊棵甜羅勒D葉都好大塊啵!
回復

Workingbee 發表於 2009-5-25 23:12:14 |顯示全部樓層
花園仔老師: 我有個問題想請教下你,我從這裡學了花會有公乸之分, 但係我想問下d乸點解唔識開既, 佢唔開,我點樣同佢做人工受孕?

公花開左,乸花仲係唔肯開啊!!

公花開左,乸花仲係唔肯開啊!!
回復

害羞農 發表於 2009-5-25 23:25:26 |顯示全部樓層
花園仔老師: 我有個問題想請教下你,我從這裡學了花會有公乸之分, 但係我想問下d乸點解唔識開既, 佢唔開,我點樣同佢做人工受孕?
Workingbee 發表於 2009-5-25 23:12

邊到有add3icon
都想學下野
回復

may.sun 發表於 2009-5-25 23:28:20 |顯示全部樓層
6867# may.sun
=====================

係!

體香草園見到有篇大羅勒葉嘅帖子,
我睇吓牆邊棵甜羅勒D葉都好大塊啵!
花園仔 發表於 2009-5-25 23:09

太誇張喇~(係米迷你8達通黎架~ )
回復

小寶 發表於 2009-5-25 23:32:38 |顯示全部樓層
Workingbee 發表於 2009-5-25 11:12 PM

花女天日開喇~~
回復

Workingbee 發表於 2009-5-25 23:38:18 |顯示全部樓層
6873# 小寶
小寶,你的意思是d花女係日頭先開? 但係我影呢張相時都係日光日白, 你睇佢地合得咁埋既?add3icon
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 23:39:42 |顯示全部樓層
6870# Workingbee
======================================

佢唔開花點可以鑑硬黎亞? 你不如諗吓點先可以令乸花開花仲好喇!
咁你近來有冇落翻D鉀肥呢?
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 23:45:24 |顯示全部樓層
6872# may.sun
太誇張喇~(係米迷你8達通黎架~
=======================
我張咭好耐囉, 嗰時都冇迷你版, 而家有咩!

燈籠椒好難搞, 長到網球咁大就停止嘞!
回復

Workingbee 發表於 2009-5-25 23:46:57 |顯示全部樓層
6875# 花園仔

我都知唔可以夾更來,所以我請教花老師你....邊度可以買到"現成"既鉀肥?
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 23:52:01 |顯示全部樓層
6873# 小寶
花女天日開喇~~
=================

花女喜歡晨早開架, 人工授粉最好係太陽剛出嘅6-8點就最正嘞!

大雨也不怕嘅苦瓜
回復

小寶 發表於 2009-5-25 23:56:21 |顯示全部樓層
6873# 小寶
小寶,你的意思是d花女係日頭先開? 但係我影呢張相時都係日光日白, 你睇佢地合得咁埋既?add3icon
Workingbee 發表於 2009-5-25 11:38 PM

我意思係聽日(明天)開喇(希望在明天呀嘛)~
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 23:57:55 |顯示全部樓層
6877# Workingbee
我都知唔可以夾更來,所以我請教花老師你....邊度可以買到"現成"既鉀肥?
===========================================

(請快D睇吓其他網友嘅帖子啦!) -- 衫兄嘅紅牛最正!

刀豆爬架囉!
回復