乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215432 19848
donaldyh 發表於 2009-5-7 14:35:46 |顯示全部樓層
我都要恭喜老師,多得老師悉心教導同鼓勵我先可以認識到咩叫種植咋!謝謝
回復

soy 發表於 2009-5-7 14:47:01 |顯示全部樓層
真我要多謝花老師我才不用走冤枉路呢!!!
回復

muitau 發表於 2009-5-7 15:42:58 |顯示全部樓層
咁快又一年喇, 多謝老師教導, 多謝多謝!!
回復

farfeifar 發表於 2009-5-7 16:16:10 |顯示全部樓層
恭喜老師, 賀喜老師, 多謝老師
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-7 16:26:56 |顯示全部樓層
恭喜老師!!!!!!!多謝老師既教導同無私既分享~~~~
回復

Ahgrey 發表於 2009-5-7 17:04:00 |顯示全部樓層
恭喜! 我是新丁, 每晚都會入黎逛逛老師的大花園學下嘢, 多謝老師........
回復

lamolympia 發表於 2009-5-7 18:42:50 |顯示全部樓層
花Sir,你好,想請教:我D蕃茄有白粉病,有沒有禦防方法。咁D泥仲要吾要得呢?
回復

lamolympia 發表於 2009-5-7 18:59:57 |顯示全部樓層
花Sir,請問種瓜果的泥是用什麼泥好呢?在那兒買好呢?
回復

zoechung 發表於 2009-5-7 19:31:41 |顯示全部樓層
我都係去年先開始種. 好多未唔識. 好在呢度有班好友善既農友. 越來越唔舍得走呀.
回復

花園仔 發表於 2009-5-7 23:07:27 |顯示全部樓層
哈哈! 唔係斑比咁有心提起, 我真係醒唔起黎咗呢度成年嘞!
真係快活知時日過呀!

非常感謝各位新老朋友嘅關愛與支持, 希望大家繼續分享美好嘅一切, 多謝!

食咗成两個月洛! 今日又有嘞!

食咗成两個月洛! 今日又有嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-5-7 23:42:06 |顯示全部樓層
有網友出短消息問椒椒問題, 其實大部份都係捲葉問題.
有菌啦!
噴<百菌清>或<依天得>

嗱! 一樣嘅病, 噴咗好翻曬囉!
回復

花園仔 發表於 2009-5-7 23:50:21 |顯示全部樓層
6403# mono
佛手瓜要種幾耐呢?
==================
由出苗至收瓜大概個半月至两個月啦!
回復

花園仔 發表於 2009-5-7 23:53:22 |顯示全部樓層
6401# 小寶
黃色的南瓜,熟左果d係咩野色架?
==========================

深色D啫! -- 我估!
回復

花園仔 發表於 2009-5-7 23:55:40 |顯示全部樓層

6406# JicJicmom
呢盆嘢都係今日種嘅, 估吓係乜啦!
塊根類 , 薯黎0既 .......
6419# bearbear
"sum" 薯?
====================================

正式答案: <當歸>
回復

mono 發表於 2009-5-7 23:57:40 |顯示全部樓層
6403# mono
佛手瓜要種幾耐呢?
==================
由出苗至收瓜大概個半月至两個月啦!
花園仔 發表於 2009-5-7 23:50

哦!比我想像中快啵。
老師我又想問:啲青瓜收兩個月貨仔巳經差唔多....。(可能我地個場啲病多)
佛手瓜一棵可以收幾耐呢?如果無病無痛。
回復

mono 發表於 2009-5-7 23:59:38 |顯示全部樓層
6406# JicJicmom
呢盆嘢都係今日種嘅, 估吓係乜啦!
塊根類 , 薯黎0既 .......
=================================

正式答案:
花園仔 發表於 2009-5-7 23:55

開咗中藥部!
又有新野學。
回復

花園仔 發表於 2009-5-8 00:01:27 |顯示全部樓層
6413# song
花園仔老師影啲相好清,部相機係咪單鏡反光機嚟架?咩牌子呀?
=======================================

唔好講相機啦!
我部真係爛相機黎架, K M 嘅 5D, 失禮人呀!
回復

花園仔 發表於 2009-5-8 00:09:46 |顯示全部樓層
6427# lamolympia
花Sir,你好,想請教:我D蕃茄有白粉病,有沒有禦防方法。咁D泥仲要吾要得呢?
===============================================

防勝防! 噴藥啦! D泥用得翻!
回復

花園仔 發表於 2009-5-8 00:16:24 |顯示全部樓層
6428# lamolympia
花Sir,請問種瓜果的泥是用什麼泥好呢?在那兒買好呢?
==================================
體呢度用乜嘢泥種植都有, 按自己能力囉!
你個問題最好係發個帖嘞, 睇吓邊位朋友帮到你啦!
回復

花園仔 發表於 2009-5-8 00:27:56 |顯示全部樓層
6435# mono
佛手瓜一棵可以收幾耐呢?如果無病無痛。
=========================

無病無痛都要睇吓棵嘢强弱架, 條件因素影响至深, 總之收到冇瓜出(約三個月)咪完結囉!
回復