乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2202095 19822
muitau 發表於 2009-5-8 16:01:59 |顯示全部樓層
6464# muitau
我成日想買一個你呢啲大膠桶, 請問可唔可以知係邊到買呢?
如果係到唔方便講可唔可以pm我呀? 唔該晒!
==========================

好丫!
花園仔 發表於 2009-5-8 13:42

老師你好,
收到喇, 唔該晒!
("你好" 都係係你到學,老師成日都你好你好,禮多人不怪呀 )
回復

alansing 發表於 2009-5-8 16:49:55 |顯示全部樓層
alansing 無睇晒老師啲帖。
老師係自己有個花園㗎!
mono 發表於 2009-5-8 10:54

add5icon
老師你個花園仲有無空位出租呀?
回復

alilovebyj 發表於 2009-5-8 16:57:56 |顯示全部樓層
老師…我收到松葉牡丹和太陽花啦!!
好大條啊!已即落盆,今朝已見佢地………醒醒地!add7icon
回復

lamolympia 發表於 2009-5-8 18:36:36 |顯示全部樓層
花Sir,多謝指導,我次次種瓜菜D收成也是很少的。中途必定出事!
回復

purplecoke 發表於 2009-5-8 19:35:13 |顯示全部樓層

睇咗幾日, 終於睇到325....獲益良多, 佩服佩服.....
回復

mono 發表於 2009-5-8 23:16:22 |顯示全部樓層
6468# 小寶
五角豆呀,我自己種過都唔知咩樣
===================
五角豆咪之馬, 久不久都上吓格, 最近6451#
剛影咗棵6吋高嘅, 縮縮骨骨
花園仔 發表於 2009-5-8 13:21

真係縮縮骨骨啵。
回復

花園仔 發表於 2009-5-9 18:18:13 |顯示全部樓層
6482# alansing
老師你個花園仲有無空位出租呀?
=======================

今日又到衫兄度買咗D肥料!
回復

農夫 發表於 2009-5-9 18:21:14 |顯示全部樓層
嘩!買好多ar,老師有大攪作.
回復

花園仔 發表於 2009-5-9 18:25:16 |顯示全部樓層
6478# JicJicmom
呢隻好野來呀 ~~~ 老師又有種呀 ?
原來老師靜雞雞咁有個中藥園0既 ........
老師我早前問 alison 取左你0既蕃薯苗去種呀 ~~ 剛出左新葉呢 ~
======================================

積媽好!
蕃薯苗好食又有益, 遲D會再寄兩種俾佢試吓, 你有冇興趣亞?

自己種嘅零舍好食!
回復

farfeifar 發表於 2009-5-9 18:29:51 |顯示全部樓層
老師,
有問題:
我上年7月種落o既車厘茄, 食o左10幾輪喇~
想問下佢係咪會自己升天架喇???
定係等到佢冇花冇果就斬得佢頭?
一棵車厘茄大概會種幾耐呢??
謝謝指點迷津hehe~
回復

花園仔 發表於 2009-5-9 18:42:22 |顯示全部樓層
6490# farfeifar
老師,
有問題:
我上年7月種落o既車厘茄, 食o左10幾輪喇~
想問下佢係咪會自己升天架喇???
定係等到佢冇花冇果就斬得佢頭?
一棵車厘茄大概會種幾耐呢??
謝謝指點迷津hehe~
==========================

花花好!
嘩! 10幾輪牙! 乜都夠本喇!
食到佢冇得出產或出得好慢到忍唔住時咪採取行動囉!

池中茄子(日本女子名呀!)
回復

花園仔 發表於 2009-5-9 18:46:08 |顯示全部樓層
6488# 農夫
==================

農夫好!
冇亞, 都係咁啫!

幾十年冇正式耕種過嘅泥
回復

花園仔 發表於 2009-5-9 18:49:50 |顯示全部樓層
6479# JicJicmom
老師我阿姨教我一個煮法 :
蕃茄秋葵青椒黃椒切粒 , 煙肉蒜頭起鑊爆香後倒哂d粒粒落去炒 , 炒一陣就食得 ~ 因為除左煙肉 + 蒜茸之外 , 其他原材料全部都係可以生食.
呢個菜好多纖維色水又靚架 ~~
===========================

多謝姨姨嘅食譜啵!
回復

may.sun 發表於 2009-5-9 18:50:44 |顯示全部樓層
老師好,今日咁早上黎o既係米天日5得閒呢,母親節嘛
回復

花園仔 發表於 2009-5-9 18:51:27 |顯示全部樓層
6480# 芒芒MON
老師 紅棗難唔難種嫁???
====================

你好!
紅棗好易種又多產!
回復

花園仔 發表於 2009-5-9 18:56:31 |顯示全部樓層
6494# may.sun
老師好,今日咁早上黎o既係米天日5得閒呢,母親節嘛
===============================
你好!
今日做咗好多嘢啱啱得閒啫!

另一棵羅馬生菜結種籽囉!
回復

farfeifar 發表於 2009-5-9 19:53:08 |顯示全部樓層
6491# 花園仔
就係佢又keep住有幾抽幾抽咁生...
又唔忍心斬佢頭...
但再唔殺就冇位種老師牌車茄喇~
4-5棵輪候緊轉盆呢!
回復

alansing 發表於 2009-5-9 19:58:00 |顯示全部樓層
6488# 農夫
==================

農夫好!
冇亞, 都係咁啫!

幾十年冇正式耕種過嘅泥

花園老師..你呢 d 泥可唔可以買少少比我?
回復

stupidorange 發表於 2009-5-9 20:42:40 |顯示全部樓層
老師好, 好開心終於catch up啦。好似看 discovery channel、 一時係 science, 一時係 home and living,  一時係 animal planet。無以?報、只好share 吓recipes.見笑。 老師早期種 mixed salad,好像有rocket/ arugula, 見你不喜歡,下次可試吓早些 harvest 食 baby arugula/rocket, 味道沒有 full grown arugula spicy and pungent.見笑。
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-10 01:16:37 |顯示全部樓層
6478# JicJicmom
呢隻好野來呀 ~~~ 老師又有種呀 ?
原來老師靜雞雞咁有個中藥園0既 ........
老師我早前問 alison 取左你0既蕃薯苗去種呀 ~~ 剛出左新葉呢 ~
======================================

積媽好!
...
花園仔 發表於 2009-5-9 18:25

多謝老師 ~ ^^
但呢一兩個星期都未有時間可以攪新植物住 , 五月底左右喇 ~ 到時我再pm老師好嘛 ?
回復