乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210652 19822
花園仔 發表於 2009-5-4 18:06:50 |顯示全部樓層
老師我返來喇!!!!!!!!!
我種個d babyleaf已經食晒,
個人覺得 babyleaf 2都幾硬, 唔係太好食.
babyleaf 3 好味, 但唔可以種太耐,支莖好快老呢!
babyleaf 1蟲害太勁, 掉o左lu, 再試種先!hehe
================================

翻黎就好囉! D花菜瓜叫萬歲啦!
沙律菜咁多種, 有D蟲多, 有D唔啱造, 有D唔啱口味....
好正常格, 揀啱至種囉!
回復

農夫 發表於 2009-5-4 18:28:49 |顯示全部樓層
6334# 農夫
如果真係整艾棵果就好啦~
======================
你好!
整艾棵果係用架, 點會用桑葉丫!
花園仔 發表於 2009-5-4 17:54

因為有農友猜整茶果,所以我都好希望係呢
回復

花園仔 發表於 2009-5-4 18:30:16 |顯示全部樓層

6333# davy
花園仔老師你個睡蓮缸0甘多魚又有太陽呀0甘會唔會出髮絲草架?
======================================

你好!
唔會! 嗱, 兩個睡蓮缸都養咗好多魚魚嘅, 都係全日照架.
唔同嘅係種<碗蓮>嗰個缸D來去水係經過濾除藻嘅, 幾時都保持清澈見底架!
另一個種<睡蓮>嘅缸, 因為方便魚魚自然繁殖所以冇用過濾及除藻設備.
每隔3日從缸底抽1/5水用黎淋花, 隔1個月洗擦缸內壁,
其實由於睡蓮葉覆蓋缸表面積好大, 所以缸內壁嘅青苔(髮絲草類)係好少嘅!

少少嘅青苔(髮絲草類)係小魚魚最喜歡嘅糧食呢!

想睇小魚魚請體張圖度按一下呀!
回復

花園仔 發表於 2009-5-4 18:43:01 |顯示全部樓層
6335# sandylam
原來有無架豆角架,好得意呀~
係咪一包包裝既種子黎架?
之前種既豆苗中左紅蜘蛛,我拔光左,上次唔係好光都種得ok啵.
宜家又再種過.
無架豆角係咪可以唔曬咁多陽光都生到架?
=====================================

無架豆角<衫兄>有賣, 包装種籽黎!
無架豆角係要曬多D陽光架!

又種豆苗, 熱啵!

無架豆角幾好玩架!
種體地度好多產, 種體盆度都唔錯架, 花又靚....
回復

花園仔 發表於 2009-5-4 18:56:23 |顯示全部樓層

6337# 熊貓太
救命呀...........老師.............
我d生菜無啦啦有好多洞洞, 1片菜有成10個洞洞呀~~~~~
我檢查過又冇蟲wor, 不過好彩而家得2棵係咁jor............
點解會咁既?????????
===================================

你好!
有冇相片呀? (成10個洞洞嗰2棵生菜)
生菜(萵苣)冇乜蟲咬架, 我前往貴帖睇過見到嘅生菜, 懷疑你嗰2棵菜菜係俾潛葉蠅入侵咗啵!

我挑選最好食嘅<沙律生菜>先至落種籽架, 出苗苗洛!
回復

alilovebyj 發表於 2009-5-4 20:46:50 |顯示全部樓層
babyleaf 1蟲害太勁<====個樣似芝麻菜啊!如果係十字花科,又多蟲,九成九係!!

老師,我下咗牛生啊…希望種得成啦!佢地都發咗芽,不過仲好蚊型!

你d馬齒萈好靚啊!上次我係大陸見到有松葉牡丹,紫紅…十蚊三盆,無買,都有d後悔。如果唔係就可以好似老師咁有靚花睇啦!

回復

花園仔 發表於 2009-5-4 21:03:09 |顯示全部樓層
6346# alilovebyj
你d馬齒萈好靚啊!上次我係大陸見到有松葉牡丹,紫紅…十蚊三盆,無買,都有d後悔。如果唔係就可以好似老師咁有靚花睇啦!
=================================================
alison好!
使乜買丫, 自己種靚仲有滿足感架!
我兄日寄D俾你種吓仲好啦!
回復

alilovebyj 發表於 2009-5-4 21:06:58 |顯示全部樓層
add5icon 老師,你又咁好人。我真係唔敢再係度亂咁「講」~~~~其實無亂講,真係靚靚啊!
回復

花園仔 發表於 2009-5-4 21:20:11 |顯示全部樓層
6348# alilovebyj
其實無亂講,真係靚靚啊!
==================

我D花花真係靚靚架, 你講得啱丫!
不過唔係我嘅功勞, 我都冇乜特別打理佢地嘅.

南瓜就唔同嘞, 睇少眼都唔掂架!

睇少眼都唔掂架, 衰咗!

睇少眼都唔掂架, 衰咗!
回復

EE閒人 發表於 2009-5-4 21:26:28 |顯示全部樓層
中招添!
回復

may.sun 發表於 2009-5-4 21:40:49 |顯示全部樓層
6299# jade520
嘩...老師種埋香蕉
d士多啤梨好靚啊
我依家開始種櫻桃羅白啦
昨日第1日落籽
=======================

而家種櫻桃蘿蔔要注意氣溫同水份控制呀!

紅菜頭都係亞! ...
花園仔 發表於 2009-5-2 13:26

老師,我用左積媽揍大比番我的紅菜頭+自家種不大的沙律菜整嫁
回復

zoechung 發表於 2009-5-4 21:56:47 |顯示全部樓層
請問下無架豆角既英文係點串架?
我都早兩個星期下咗種呀. 依家有10CM 高呀. 真係好快大呀.
回復

花園仔 發表於 2009-5-4 23:05:39 |顯示全部樓層
6351# may.sun
=====================================

你好! <紅菜頭沙律>你點處理D紅菜頭呢?  十林佢? 生食? -- 好實喎!
回復

花園仔 發表於 2009-5-4 23:11:14 |顯示全部樓層

6352# zoechung
請問下無架豆角既英文係點串架?
=======================

種籽包寫住 <精選美國無架豆角> 冇英文有拼音!

種體池度嘅無架豆角成呎高囉!
回復

花園仔 發表於 2009-5-4 23:13:41 |顯示全部樓層
6350# EE閒人
中招添!
=================

所以咪要拿拿聲笠袋囉!
回復

熊貓太 發表於 2009-5-5 05:58:04 |顯示全部樓層

大夫.............救下我個仔呀~~~~~~~
回復

may.sun 發表於 2009-5-5 17:52:14 |顯示全部樓層
6351# may.sun

你好! 你點處理D紅菜頭呢?  十林佢? 生食? -- 好實喎! ...
花園仔 發表於 2009-5-4 23:05

去皮切粒加克椒粒,鹽焗30mins便食得,又甜又爽,5算硬嫁食時加入克醋咁lor~
回復

farfeifar 發表於 2009-5-5 18:08:33 |顯示全部樓層
老師, 係日本見到呢d花,
好特別呀, 請問係咩來呢?
我係地下執o左d懷疑係種子o既物體,
唔知種唔種到呢?
回復

zoechung 發表於 2009-5-5 18:38:57 |顯示全部樓層
6358# farfeifar
D 花真係好特別呀.
回復

花園仔 發表於 2009-5-5 19:27:51 |顯示全部樓層
6356# 熊貓太
大夫.............救下我個仔呀~~~~~~~
=========================

(大夫體積媽屋企!)

你好! 生菜有蟲咬啫, 唔會死嘅, 睇吓有冇繼續擴大受災區域, 如冇咪由得佢囉!
如受災區域有擴大情况咪噴<綠油油>啦!

我棵冬瓜先棑D葉俾蟲咬到花斑斑死死吓, 噴咗<綠油油>後,
好翻曬仲有瓜瓜仔花添! 今朝:
回復