乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210673 19822
花園仔 發表於 2009-5-8 01:52:33 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

香艾草

香艾草
回復

jade520 發表於 2009-5-8 09:00:41 |顯示全部樓層
老師早晨啊....
我d櫻桃有5月1落左2粒
唔見左蹤影
前3日又落左1粒(係老師送既)已經見到有根啦
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-8 09:23:33 |顯示全部樓層
6406# JicJicmom
呢盆嘢都係今日種嘅, 估吓係乜啦!
塊根類 , 薯黎0既 .......
6419# bearbear
"sum" 薯?
====================================

正式答案:
花園仔 發表於 2009-5-7 23:55

花老師早晨呀 ~
當歸 !!!!! 老師我見好似有d根頭響泥度 , 請問你係點種架 ? 我曾經買過台灣0既當歸種子黎種 , 下左泥之後音訊全無呀 .......
回復

muitau 發表於 2009-5-8 10:38:44 |顯示全部樓層
老師包花生麩包米咁大 , 有排食呀佢地.
我成日想買一個你呢啲大膠桶, 請問可唔可以知係邊到買呢?
如果係到唔方便講可唔可以pm我呀? 唔該晒!
回復

mono 發表於 2009-5-8 10:52:36 |顯示全部樓層
老師,想問你個四角豆呢?
我想睇下佢個樣。我個向田得6吋高渣。
回復

mono 發表於 2009-5-8 10:54:23 |顯示全部樓層
因為見到你都種佐幾多野~
除非自己有個花園~
如果唔係單靠花盆好難大量種植
alansing 發表於 2009-5-8 01:02

alansing 無睇晒老師啲帖。
老師係自己有個花園㗎!
回復

花園仔 發表於 2009-5-8 12:57:07 |顯示全部樓層

6465# mono
老師,想問你個四角豆呢?
我想睇下佢個樣。我個向田得6吋高渣。
========================

你好! 搞黎搞去原來係五角呀, 即秋葵啫我食咗好多啦!
回復

小寶 發表於 2009-5-8 13:08:38 |顯示全部樓層
五角豆呀,我自己種過都唔知咩樣
回復

花園仔 發表於 2009-5-8 13:11:10 |顯示全部樓層
6463# JicJicmom
花老師早晨呀 ~
當歸 !!!!! 老師我見好似有d根頭響泥度 , 請問你係點種架 ? 我曾經買過台灣0既當歸種子黎種 , 下左泥之後音訊全無呀 .......
==========================

積媽好!
我貪得意體元朗買黎種嘅 -- $50/盆有三舊<當歸>, 買翻黎咪種開D試吓囉!
回復

花園仔 發表於 2009-5-8 13:21:49 |顯示全部樓層
6468# 小寶
五角豆呀,我自己種過都唔知咩樣
=====================

五角豆咪<秋葵>之馬, 久不久都上吓格, 最近6451#

剛影咗棵6吋高嘅, 縮縮骨骨<秋葵>
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-8 13:33:51 |顯示全部樓層
6463# JicJicmom
花老師早晨呀 ~

積媽好!
我貪得意體元 ...
花園仔 發表於 2009-5-8 13:11

多謝老師解答 ~~
我都要去碰下運氣先 ~~ 有版友仔送左棵田七比我 , 我都期望有無得煲下雲南氣鍋雞 ~
回復

貓后 發表於 2009-5-8 13:34:39 |顯示全部樓層
6470# 花園仔

咁老師中意食秋葵嗎 ?
回復

花園仔 發表於 2009-5-8 13:39:07 |顯示全部樓層
6472# 貓后
咁老師中意食秋葵嗎 ?
=================

唔係好中意 -- 種佢原因: 貪得意, 研究點種得靚及點煮先好食....
回復

貓后 發表於 2009-5-8 13:40:18 |顯示全部樓層
6472# 貓后
咁老師中意食秋葵嗎 ?

唔係好中意 -- 種佢原因: 貪得意, 研究點種得靚及點煮先好食....
花園仔 發表於 2009-5-8 13:39

但我覺得味道麻麻,你切開還會有汁液流出嚟
回復

花園仔 發表於 2009-5-8 13:41:24 |顯示全部樓層
6471# JicJicmom
多謝老師解答 ~~
我都要去碰下運氣先 ~~ 有版友仔送左棵田七比我 , 我都期望有無得煲下雲南氣鍋雞 ~  
==============================

種唔種<藤三七>丫!
回復

花園仔 發表於 2009-5-8 13:42:28 |顯示全部樓層
6464# muitau
我成日想買一個你呢啲大膠桶, 請問可唔可以知係邊到買呢?
如果係到唔方便講可唔可以pm我呀? 唔該晒!

好丫!
回復

alansing 發表於 2009-5-8 13:43:24 |顯示全部樓層
6472# 貓后
咁老師中意食秋葵嗎 ?

老師, 食秋葵好呀~
可以幫助排便~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-8 13:59:00 |顯示全部樓層
6471# JicJicmom
多謝老師解答 ~~
==============================

種唔種丫! ...
花園仔 發表於 2009-5-8 13:41

呢隻好野來呀 ~~~ 老師又有種呀 ?
原來老師靜雞雞咁有個中藥園0既 ........
老師我早前問 alison 取左你0既蕃薯苗去種呀 ~~ 剛出左新葉呢 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-8 14:02:49 |顯示全部樓層
6472# 貓后
咁老師中意食秋葵嗎 ?

老師我阿姨教我一個煮法 :
蕃茄秋葵青椒黃椒切粒 , 煙肉蒜頭起鑊爆香後倒哂d粒粒落去炒 , 炒一陣就食得 ~ 因為除左煙肉 + 蒜茸之外 , 其他原材料全部都係可以生食.
呢個菜好多纖維色水又靚架 ~~
回復

芒芒MON 發表於 2009-5-8 15:03:34 |顯示全部樓層
老師 紅棗難唔難種嫁???
回復