乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210534 19822
BanbieChan 發表於 2009-4-7 00:13:50 |顯示全部樓層
唔該~ 老師
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 00:15:48 |顯示全部樓層
5698# jessicayip31
哇~ 老師真係好叻啊! 我d大肉茄BB都要快高長大啊!
=================================

等BB大D就要移苗架, 唔好咁密呀!

盆邊無厘頭出咗棵蕃茄苗苗!
回復

muitau 發表於 2009-4-7 00:34:22 |顯示全部樓層
無里頭都有得出,可想而知啲泥有幾肥

想問老師莧菜可唔可以擇出面啲葉食等佢再標新既,還是一定要成棵連根拔出來食呢?
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 00:43:15 |顯示全部樓層
5703# muitau
無里頭都有得出,可想而知啲泥有幾肥

想問老師莧菜可唔可以擇出面啲葉食等佢再標新既,還是一定要成棵連根拔出來食呢?

===================================
muitau, 有時D泥太肥唔係好事黎, 好易肥傷架!

莧菜可以種密D, 又可以移苗種疏D大棵D,
收成就要成棵連根拔出來食嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 01:12:38 |顯示全部樓層
雨水天一到D蟲蟲又大舉出動嘞!

我覺得對付蚜蟲<綠油油>仲好過<三益>苦楝油呀.
原因<三益>苦楝油噴咗落棵嘢度會有油淋淋嘅感覺.
反之噴咗<綠油油>棵嘢仲係好清爽架!
總之輪流噴啦!

青瓜有花花嘞!
回復

fae 發表於 2009-4-7 01:29:43 |顯示全部樓層
5684# 花園仔
我都有見到我個棵有花苞啦~但係呢兩日都落雨...無咩太陽哦~
蕃茄係唔係唔駛授粉嫁?^^
謝謝老師,聽日就搵定新居俾佢~ 希望佢可以捱過炎熱既夏天吧
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 01:32:26 |顯示全部樓層
好多人想了解買咗<紅牛>鉀肥點用?
我係咁嘅:
跟據說明書講蔬菜類一平方米落30-70克, 攞中位數咪50克囉.
用<威結33>嘅量殼一平殼約重50克.
一般盆口12吋直徑嘅咪落1/10即5克囉!
體溝基肥泥時落一次, 見棵嘢開始有花苞時又落一次.
咁想谷花果時咪提前D囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 01:38:19 |顯示全部樓層
5706# fae
蕃茄係唔係唔駛授粉嫁?^^
===================
茄蕃係自花授粉嘅! 唔使蜂蜂帮手架!
不過得閒搖吓棵嘢效果好D架!

晚安+早晨!
回復

亞實 發表於 2009-4-7 08:02:39 |顯示全部樓層
老師,
有什麼好方法對付雀仔?
我d蕃茄成日比雀仔食, 想熟d先收都唔得!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-7 09:09:13 |顯示全部樓層
老師,綠油油三兄有得賣嗎?

阿實,我估最好係加網,否則試下光碟,金紙0既光都好可驅到d掛!我見d人係田都會掛呢d,不過效果就唔知啦!
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 09:37:56 |顯示全部樓層
5710# alilovebyj
===================

alison早晨!
<綠油油>三兄有得賣丫, 不過好大樽架!

先棑茄子好多蚜蟲, 用<綠油油>噴咗, 第日蟲蟲死曬就掃乾淨D葉.
而家都幾靚仔丫, 剛剛拍架, 仲有你嘅至愛阿<牛生>佢都有上鏡啵!
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 09:55:41 |顯示全部樓層
5709# sifenamok
老師,
有什麼好方法對付雀仔?
===============================
最好係alison咁話囉 -- 整網囉!

你D香草種得好靚啵, 我用<叢叢綠意>形容係合適嘅,
如果種埋<蝦夷蔥>我就會破例用<青蔥翠綠>黎形容,
<青蒼翠綠>對場境寬廣深遠嘅較為適合架,
況且<蒼>為深綠以及老去白化, 對嫩嫩香草嘅形容唔多貼切啵!

睇黎沙律生菜可以試吓種啵, 你睇紅生菜幾生猛呀!
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-7 10:03:05 |顯示全部樓層
老師

早晨呀~

請問何解我D通菜有黑色點點~

我檢查過冇虫虫架~咁呢D通菜仲要唔要得呢
回復

亞實 發表於 2009-4-7 10:16:07 |顯示全部樓層

阿實,我估最好係加網,否則試下光碟,金紙0既光都好可驅到d掛!我見d人係田都會掛呢d,不過效果就唔知啦!
alilovebyj 發表於 2009-4-7 09:09

加左光碟唔係好work,
我有買吉吉島的網,不過唔識點加網
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 10:27:10 |顯示全部樓層
5713# BanbieChan

早晨呀~
請問何解我D通菜有黑色點點~
我檢查過冇虫虫架~咁呢D通菜仲要唔要得呢
============================

要呀!
盆通菜顏色唔夠青綠! -- 虛弱D啵!
泥淺, 種得密, 缺肥囉!
睇吓係咪缺乏某種微量元素引起D黑點啦!(有可能架!)

掹疏少少食緊D先啦!
多曬陽光, 加D氮磷肥, 睇吓點囉!
回復

亞實 發表於 2009-4-7 10:34:44 |顯示全部樓層
5709# sifenamok
老師,
有什麼好方法對付雀仔?
===============================
最好係alison咁話囉 -- 整網囉!

你D香草種得好靚啵, 我用形容係合適嘅,
如果種埋我 ...
花園仔 發表於 2009-4-7 09:55

可唔可以教下我點set 網?
回復

farfeifar 發表於 2009-4-7 10:47:19 |顯示全部樓層
老師...大肉茄之前火速生長...
但呢幾日停o左不特止, 頂葉仲皺皺地...
係肥傷定有菌呢?如果佢係咁我可以點做呢?
諗諗下好似係噴o左d "清原保"(殺蟲有機農藥)佢就停o左喇!
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 11:08:01 |顯示全部樓層
5717# farfeifar

老師...大肉茄之前火速生長...
但呢幾日停o左不特止, 頂葉仲皺皺地...
係肥傷定有菌呢?如果佢係咁我可以點做呢?
諗諗下好似係噴o左d "清原保"(殺蟲有機農藥)佢就停o左喇!
==================================

頂葉係皺皺地架!
係咪咁亞:

地上種嘅大肉茄

地上種嘅大肉茄

防蟲網室池上種嘅大肉茄

防蟲網室池上種嘅大肉茄
回復

farfeifar 發表於 2009-4-7 11:29:56 |顯示全部樓層
咦, 係咁樣呀~~~
乜原來正常架
等我仲虛驚一場tim...
thank you老師!
回復

小寶 發表於 2009-4-7 12:05:58 |顯示全部樓層
老師早晨!

原來綠油油咁有效, 不過真係幾大樽, 要買真係同朋友夾份先
回復