乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210541 19822
BanbieChan 發表於 2009-4-7 12:44:53 |顯示全部樓層
5713# BanbieChan

早晨呀~
請問何解我D通菜有黑色點點~
我檢查過冇虫虫架~咁呢D通菜仲要唔要得呢
============================

要呀!
盆通菜顏色唔夠青綠! -- 虛弱D啵!
泥淺, 種得密, 缺肥囉!
睇吓係咪缺乏某種微量元素引起D黑點啦!(有可能架!)

掹疏少少食緊D先啦!
多曬陽光, 加D氮磷肥, 睇吓點囉!
花園仔 發表於 2009-4-7 10:27

明白了~唔該晒~ 老師
回復

亞實 發表於 2009-4-7 12:45:10 |顯示全部樓層
5709# sifenamok
老師,
有什麼好方法對付雀仔?
我d蕃茄成日比雀仔食, 想熟d先收都唔得!
===============================
最好係alison咁話囉 -- 整網囉!

你D香草種得好靚啵, 我用形容係合適嘅,
如果種埋我 ...
花園仔 發表於 2009-4-7 09:55

老師我有九菜, 唔知得唔得呢?
回復

farfeifar 發表於 2009-4-7 13:39:11 |顯示全部樓層

老師想問翠玉瓜有花女了,
但花仔已經謝o左一大半,仲可以用來人工授粉冇?
同埋花女成日猛太陽先開, 一暗d就死合埋...
可唔可以強行meet開佢授粉呢?
回復

nuage 發表於 2009-4-7 14:02:38 |顯示全部樓層
雨水天一到D蟲蟲又大舉出動嘞!

我覺得對付蚜蟲仲好過苦楝油呀.
原因苦楝油噴咗落棵嘢度會有油淋淋嘅感覺.
反之噴咗棵嘢仲係好清爽架!
總之輪流噴啦!

青瓜有花花嘞! ...
花園仔 發表於 2009-4-7 01:12

老師﹗請問我係三興度買咗支清源保有機殺蟲﹗請問係咪綠油油好用 d呀?
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-7 15:51:55 |顯示全部樓層
老師

午安~

潺菜我摘咗心喇
仲煑咗潺菜肉片豆腐湯
請你飲湯丫~
回復

kwanyeehui 發表於 2009-4-7 16:03:28 |顯示全部樓層
5725# BanbieChan
好呀! 我唔客氣啦! 好好味.
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 16:06:13 |顯示全部樓層
5722# sifenamok
====================
very 得丫!
自家種嘅係咁樣架罅, 好食咪OK囉!
韮菜越種越密越靚架!
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 16:20:16 |顯示全部樓層
5723# farfeifar
老師想問翠玉瓜有花女了,
但花仔已經謝o左一大半,仲可以用來人工授粉冇?
同埋花女成日猛太陽先開, 一暗d就死合埋...
可唔可以強行meet開佢授粉呢?
============================

個瓜瓜都黄曬洛, 唔好搞佢啦!
照理就得嘅, 不過勉强冇幸福啵!

正常有公乸花開就唔使搞咁多野嘅.
人工授粉保險D嘅啫.

如果得乸花開咪嗱嗱聲去人地度攞朶公花翻黎人工授粉囉!(掃D花粉翻黎都得格)
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 16:27:41 |顯示全部樓層
5724# nuage
老師﹗請問我係三興度買咗支清源保有機殺蟲﹗請問係咪好用 d呀?
=========================================

<清源保>都得格, 我未用過之馬!
我貪靚見<綠油油>噴完比較清爽干淨啫,
其實<清源保><三益><綠油油>都差唔多嘅.
總之輪流噴功效好好多架!
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 16:30:44 |顯示全部樓層
5725# BanbieChan
潺菜我摘咗心喇
請你飲湯丫~
=================
幾好丫, 等第二趟囉!
D湯俾鈞哥飲多碗喇!
回復

farfeifar 發表於 2009-4-7 17:01:29 |顯示全部樓層
5728# 花園仔

噢, 咁我由得佢lu~謝謝老師
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-7 17:47:36 |顯示全部樓層
<綠油油>好大支?咁多少ml呢??希望唔係收以 升計!!

牛先正啊!靚仔!add4icon
回復

亞實 發表於 2009-4-7 17:53:58 |顯示全部樓層
5722# sifenamok
====================
very 得丫!
自家種嘅係咁樣架罅, 好食咪OK囉!
韮菜越種越密越靚架!
花園仔 發表於 2009-4-7 16:06

THANK YOU 老師
其實我係想要你之前話如果有蔥,你比個好靚的形容詞我,
BUT 我只有韮菜, 唔知得唔得LE ?
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 18:07:30 |顯示全部樓層
5732# alilovebyj

<綠油油>好大支?咁多少ml呢??希望唔係收以 升計!!

牛先正啊!靚仔!
==================================

<綠油油>我買嘅係1公升装90蚊. 小寶度埋緊堆牙!
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 18:19:01 |顯示全部樓層
5733# sifenamok
================================

其實韮菜都係香草嘅一種, 歷來文學傳頌充滿浪漫色彩架(有催情作用).
係食用香草重要嘅一環呢!
用<青蔥翠綠>黎形容天台一偶嘅一叢叢嫩綠香草都係好貼切嘅!
回復

亞實 發表於 2009-4-7 18:34:27 |顯示全部樓層
5733# sifenamok
================================

其實韮菜都係香草嘅一種, 歷來文學傳頌充滿浪漫色彩架( ...
花園仔 發表於 2009-4-7 18:19

好野, 好開心~~
THANK YOU 花老師!!!
回復

月夜貓 發表於 2009-4-8 02:35:35 |顯示全部樓層
嘩!勁呀! 你種咁多嘢咪好辛苦囉,日日都要打理佢地,有咁多收成未食唔晒........咁點算呀?
回復

sandylam 發表於 2009-4-8 13:25:00 |顯示全部樓層

老師,幾耐要噴一次殺蟲劑呀?
我有竹酢夜,勞工梘水,有機美,三益同緑油油,咁應該點輪住用呀?
三益同緑油油係咪都係礦物油一類?
紅蜘蛛又應該點處理?
我已經將成棵受感染既洗左,但我怕又再會起過.
回復

muitau 發表於 2009-4-8 13:38:54 |顯示全部樓層
其實韮菜都係香草嘅一種, 歷來文學傳頌充滿浪漫色彩架( ...
花園仔 發表於 2009-4-7 18:19

老師你好攬野...呵呵...少少鹹多多趣既野都比你講到好神聖呀,hahaaaha!
回復

搞錯阿 發表於 2009-4-8 21:25:22 |顯示全部樓層
花老師,我想問呢我將d未煮的粟米風乾左,甘發吾發到芽架
回復