乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209824 19822
花園仔 發表於 2009-1-18 01:29:31 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

粗菜心及西蘭花嘅種籽收集唔使好耐就OK架罅!
回復

mandm2007 發表於 2009-1-18 01:38:05 |顯示全部樓層
一樣啫, 落基肥咪多少少磷鉀肥囉, 多少少乍!

紫芥蘭頭體落基肥時落多D磷鉀肥就唔怕嘅!
花園仔 發表於 2009-1-18 01:11

我今日買左"有機鉀肥",比花生麩同骨粉貴一陪,
我呢邊無散賣既草木灰賣,要賣就賣一大包,所以我就買左呢隻"有機鉀肥",
佢話係礦物質,一粒粒好似石仔咁,唔知好唔好用,所以買得好少,只係試下~
其實除左草木灰仲有咩可以做鉀肥呀?
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-18 10:59:25 |顯示全部樓層
mandm2007﹕我呢邊無散賣既草木灰賣,要賣就賣一大包

你個邊即係邊邊啊??

老師,我想問下,如果d種子袋寫明話咩遺傳複雜,不宜留種,咁就真係唔留得架??我買的台灣或大陸種子,通常都係咁寫架!
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:18:22 |顯示全部樓層
有乜咁厲害丫, 正常咁種啫, 有落肥架!

最紅嗰D留翻做種籽囉, 小寶地話想種喎!
花園仔 發表於 2009-1-18 00:30

老師早 ~~
我又想要呀 ~ 可以嘛 ?
我唔種大番茄喇 ..... 等佢紅等到我訓著 ........
細粒D可能會快D紅 .....
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:20:12 |顯示全部樓層
我諗多數係迷迭香嘞, 我年中都送好多俾朋友, 佢地話好正喎!
花園仔 發表於 2009-1-18 00:55

我都中意迷迭香 !! 行過 HIGH 親下都好鬼香 ~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:21:59 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

粗菜心及西蘭花嘅種籽收集唔使好耐就OK架罅!
花園仔 發表於 2009-1-18 01:29

本來以為種菜無種花咁多色彩 , 但老師你鏡頭下0既菜花豆花, 一D都唔輸蝕呀 !!!!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-19 09:24:30 |顯示全部樓層
老師

荷蘭豆花花好靚呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-19 10:02:48 |顯示全部樓層

老師老師 , 我D薄荷有虫虫呀 .... 你之前影過相, 專食薄荷葉 ,綠色0個D呀 ....
我而家都仲係捉虫階段未去到落藥 ,  亦唔想落藥 .由尋日到今早 , 我捉左成1X條喇 ....... -___-"" 老師你D薄荷又係點樣防虫架呢 ?
(忽然想好似以前阿娘咁養雞 .....啄鬼哂虫虫佢 !! 哼 !! )
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-1-19 10:27:05 |顯示全部樓層
老師,如果冇落基肥係咪就難發芽D呢?我第一次種果時唔知原來要落基肥,用左三日時間睇哂你173頁既野,有D野都明明地,不過一次過又記唔哂咁多,我諗我之前種果盆生菜應該都係失敗多喇=.=成一個星期都仲未有動靜呢.......
哩兩日去買你話既花生麩,骨粉同含鉀既肥料搞搞佢先......希望可以成功啦.......
第日相信仲會有好多問題請教老師,真係麻煩哂喇^.^
回復

farfeifar 發表於 2009-1-19 11:12:14 |顯示全部樓層
3449# littlecuitegirl
老師仲未出關, 我代答hehe~
發苗係唔駛落基肥住架(除非你直接落大盆而唔打算換盆啦)
用一般泥就ok架喇, 到佢有3-4塊真葉, 壯壯地就可以轉盆喇~
轉盆時就係跟老師個成份圖黎落肥同落泥就ok架喇!
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-19 11:23:30 |顯示全部樓層
個苗盆係體藍地嗰間陳x記買嘅! 15蚊/個薄膠片做嘅.
花園仔 發表於 2009-1-9 15:22

我真係記錯左 ~ 所以星期六無買到.
下次去買 ~~  ^^
回復

mandm2007 發表於 2009-1-19 12:18:59 |顯示全部樓層

你個邊即係邊邊啊??

老師,我想問下,如果d種子袋寫明話咩遺傳複雜,不宜留種,咁就真係唔留得架??我買的台灣或大陸種子,通常都係咁寫架! ...
alilovebyj 發表於 2009-1-18 10:59

我係新界北區!! 估唔估到邊度呢!?
回復

花園仔 發表於 2009-1-19 12:41:02 |顯示全部樓層
3449# littlecuitegirl
老師仲未出關, 我代答hehe~
發苗係唔駛落基肥住架(除非你直接落大盆而唔打算換盆啦)
用一般泥就ok架喇, 到佢有3-4塊真葉, 壯壯地就可以轉盆喇~
轉盆時就係跟老師個成份圖黎落肥同落泥就ok架 ...
farfeifar 發表於 2009-1-19 11:12

大家好!

多謝你代我解答呢個問題啵!
不過我有少少補充, 大家注意吓嘞.

上述係一般正常做法啫, 不過如果種籽落得多, 即係話灑播嘅話每粒種籽佔地面積好少架, 因為實好密啫!
種籽一發芽初期係利用翻本身從母株帶黎嘅養份, 跟住就要體泥土中吸取營養架罅.
苗苗得到外界滋養後迅速生根長葉從而與陽光進行光合作用, 快高長大開花結果嘞.
咁你話D泥唔肥又點夠佢地搶呢?
咁樣苗床介質係唔係肥沃好D丫, 用普通科學泥質地鬆軟生根容易但唔夠肥架, 所以長出苗苗比較奀瘦高挑囉!
用普通泥發苗雖然土質會實D, 但你可以改變吓佢格, 加D沙呀, 加D科學泥呀....睇你創意嘅啫!
普通泥加肥又易, 我通常會溝好一D肥沃少少嘅泥放體度留俾發苗用架.

點解咁做又唔推介比大家呢? 原因係驚怕所落肥料份量過多會醃死苗苗架, 反正都慢少少啫....
如果小心D, 慢慢試都可以學吓我用肥泥發苗架!

剛發咗两盆苗苗 -- 意大利生菜同普通菜心
回復

花園仔 發表於 2009-1-19 12:49:34 |顯示全部樓層
我今日買左"有機鉀肥",比花生麩同骨粉貴一陪,
我呢邊無散賣既草木灰賣,要賣就賣一大包,所以我就買左呢隻"有機鉀肥",
佢話係礦物質,一粒粒好似石仔咁,唔知好唔好用,所以買得好少,只係試下~
其實除左草木灰仲有咩可 ...
mandm2007 發表於 2009-1-18 01:38

除咗草木灰我最鍾意用金葉牌肉骨粉嘞(主要用體靚靚花度)
貪佢即食都OK, 做基肥又穩陣!
回復

花園仔 發表於 2009-1-19 12:58:52 |顯示全部樓層

你個邊即係邊邊啊??

老師,我想問下,如果d種子袋寫明話咩遺傳複雜,不宜留種,咁就真係唔留得架??我買的台灣或大陸種子,通常都係咁寫架! ...
alilovebyj 發表於 2009-1-18 10:59

所有種籽都係咁話架喇, 都話開咗要即用完架, 老實講個個留種D種籽公司咪關門大吉囉!
自己留種冇技術支援的确好麻煩架, 種黎玩吓冇所謂啦當交學費囉!
回復

小寶 發表於 2009-1-19 13:33:37 |顯示全部樓層
大家好!

上述係一般正常做法啫, 不過如果種籽落得多, 即係話灑播嘅話每粒種籽佔地面積好少架, 因為實好密啫!
種籽一發芽初期係利用翻本身從母株帶 ...
花園仔 發表於 2009-1-19 12:41 PM

老師d苗苗生得密, 俾我分苗定植都要一整天呀~
回復

farfeifar 發表於 2009-1-19 13:34:33 |顯示全部樓層
大家好!

種籽一發芽初期係利用翻本身從母株帶 ...
花園仔 發表於 2009-1-19 12:41

老師你d苗苗種得咁密點分返佢出來啊, 我次次一見到堆苗痴埋晒就頭痛喇!
回復

farfeifar 發表於 2009-1-19 13:35:11 |顯示全部樓層
我係新界北區!! 估唔估到邊度呢!?
mandm2007 發表於 2009-1-19 12:18

咦, 我都係bor!如果可以同你一齊去買share呀!
回復

花園仔 發表於 2009-1-19 14:02:00 |顯示全部樓層
老師早 ~~
我又想要呀 ~ 可以嘛 ?
我唔種大番茄喇 ..... 等佢紅等到我訓著 ........
細粒D可能會快D紅 .....
JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:18

你好! 大蕃茄係難種D嘅!

蕃茄仔種籽就快得架罅遲D先至寄俾大家!

呢粒種籽OK架罅! 熟到爆開洛!

呢粒種籽OK架罅! 熟到爆開洛!
回復

花園仔 發表於 2009-1-19 14:06:27 |顯示全部樓層
我都中意迷迭香 !! 行過 HIGH 親下都好鬼香 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-1-19 09:20

好易種啫, 種一棵就得嘞!
有需要咪插枝種多一兩棵囉!
回復