乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209803 19822
花園仔 發表於 2009-1-17 14:01:42 |顯示全部樓層
哈~突然改講香草既話題,我又想問下用來煮西餐既香草係邊一隻呀?
mandm2007 發表於 2009-1-17 00:16

嘩! 唔係瓦?
草民兄睇你咁講實唔開心啫!

煮西餐既香草係好多種嘅, 歌都有得唱啦仲問!

迷迭香和百里香都幾多時用架!
回復

花園仔 發表於 2009-1-17 14:09:25 |顯示全部樓層
嘩, 老師種咩都靚過人o既~我個棵生得好疏呢~
farfeifar 發表於 2009-1-17 01:02

唔好咁講, 你嗰棵好正常好靚啵, 健康咪OK囉.
反而我感覺係欣賞角度你嗰棵靚, 食用角度我嗰棵勝 -- 襟食丫馬!
回復

花園仔 發表於 2009-1-17 14:18:42 |顯示全部樓層
嘩d百里香種得好靚呀, 我d種極都死...
mandywowo 發表於 2009-1-17 01:32

你好! 唔得咪再種過囉, 實得嘅!
我呢盆插枝係用普通泥溝少少沙等佢疏水D啫冇特別架!

初初插咗3絛, 而家變咗3盆囉!
懶囉! 一直未轉大盆啵!
回復

may.sun 發表於 2009-1-17 14:49:41 |顯示全部樓層
你好! 唔得咪再種過囉, 實得嘅!
我呢盆插枝係用普通泥溝少少沙等佢疏水D啫冇特別架!

初初插咗3絛, 而家變咗3盆囉!
懶囉! 一直未轉大盆啵!
花園仔 發表於 2009-1-17 14:18

哇..老師2個幾月就生到咁大棵,好厲害姐
回復

花園仔 發表於 2009-1-18 00:23:44 |顯示全部樓層
嘩, 老師d品味都好獨特喎~呢首歌有冇廿年??莫非老師來自thailand??
sa wa de ca! ^o^
farfeifar 發表於 2009-1-17 01:13

你好! 梗唔係啦! 因為我多年前到泰國作長途旅行由泰北往泰南, 旅行社老板係好朋友除親身帶車由曼谷北上接機外仲揾埋D老朋友體清邁把酒歡叙....
一路玩到落曼谷佢體一間夜總會度請我晚飯, 席間請咗個歌星落黎合唱助興, 其中便有呢曲嘞! 我好鍾意深情嘅歌曲架. 想起老友同住事咪回味吓咁啫!
回復

sandylam 發表於 2009-1-18 00:28:30 |顯示全部樓層
呢隻豆既花花超靚呀
係咪荷蘭豆黎架?
回復

花園仔 發表於 2009-1-18 00:30:54 |顯示全部樓層
哇..老師2個幾月就生到咁大棵,好厲害姐
may.sun 發表於 2009-1-17 14:49

有乜咁厲害丫, 正常咁種啫, 有落肥架!

最紅嗰D留翻做種籽囉, 小寶地話想種喎!
回復

花園仔 發表於 2009-1-18 00:35:48 |顯示全部樓層
呢隻豆既花花超靚呀
係咪荷蘭豆黎架?
sandylam 發表於 2009-1-18 00:28

係呀! 衫兄貨黎嘅!

呢隻芫荽都係啵!
回復

mandm2007 發表於 2009-1-18 00:42:45 |顯示全部樓層
你好! 梗唔係啦! 因為我多年前到泰國作長途旅行由泰北往泰南, 旅行社老板係好朋友除親身帶車由曼谷北上接機外仲揾埋D老朋友體清邁把酒歡叙....
一路玩到落曼谷佢體一間夜總會度請我晚飯, 席間請咗個歌星落黎合唱助 ...
花園仔 發表於 2009-1-18 00:23

原來老師除左種野仲鍾意去長途旅行,我都鍾意呀,可惜無錢無時間..... 8.gif
回復

mandm2007 發表於 2009-1-18 00:47:07 |顯示全部樓層
嘩! 唔係瓦?
草民兄睇你咁講實唔開心啫!

煮西餐既香草係好多種嘅, 歌都有得唱啦仲問!

迷迭香和百里香都幾多時用架!
花園仔 發表於 2009-1-17 14:01

哈哈哈~咁要去草民兄度睇下先得啦~~
我無乜研究西餐,我鍾意食中國&東南亞菜多D
如果屋企平時要用只係去supermarket買一樽乾香草,但都唔知係咩品種!! 2.gif
回復

farfeifar 發表於 2009-1-18 00:50:06 |顯示全部樓層

花園仔 發表於 2009-1-18 00:30

我今期d車厘茄認真嘛嘛, 成棵4-5尺得10零粒茄...
一黎唔識種, 2黎就係我估佢經常性比風吹跌(5-6次喇)
傷及o左d根部有關啦, 佢唔死又結到果已經好好了...
而家d茄勁珍貴law, 一個星期等到個2-3粒食o下咋~hehe
我下一次會努力d架喇!(當然係用老師o既方法啦!haha)
回復

mandm2007 發表於 2009-1-18 00:50:49 |顯示全部樓層

花園仔 發表於 2009-1-18 00:30

蕃茄又紅又大好靚呀!!
種蕃茄係唔係同種菜用既機肥一檥咁"溝"法呀?
我有D大肉蕃茄種子,都想試下種下佢地!!
回復

花園仔 發表於 2009-1-18 00:52:50 |顯示全部樓層
原來老師除左種野仲鍾意去長途旅行,我都鍾意呀,可惜無錢無時間.....89384
mandm2007 發表於 2009-1-18 00:42

冇所謂啦! 我呢棑都冇去啦!
回復

花園仔 發表於 2009-1-18 00:55:59 |顯示全部樓層
哈哈哈~咁要去草民兄度睇下先得啦~~
我無乜研究西餐,我鍾意食中國&東南亞菜多D
如果屋企平時要用只係去supermarket買一樽乾香草,但都唔知係咩品種!!89385 ...
mandm2007 發表於 2009-1-18 00:47

我諗多數係迷迭香嘞, 我年中都送好多俾朋友, 佢地話好正喎!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-1-18 01:00:57 |顯示全部樓層
老師,我盆生菜仲未發芽呀,係咪要等好多日嫁?
回復

小寶 發表於 2009-1-18 01:03:58 |顯示全部樓層

花園仔 發表於 2009-1-18 12:30 AM

老師.......
回復

花園仔 發表於 2009-1-18 01:05:51 |顯示全部樓層
我今期d車厘茄認真嘛嘛, 成棵4-5尺得10零粒茄...
一黎唔識種, 2黎就係我估佢經常性比風吹跌(5-6次喇)
傷及o左d根部有關啦, 佢唔死又結到果已經好好了...
而家d茄勁珍貴law, 一個星期等到個2-3粒食o下咋~hehe
我下一 ...
farfeifar 發表於 2009-1-18 00:50

如果4-5尺咁高又冇乜果, 下次再種唔好俾佢咁高洛, 豎多幾條竹仔, 落基肥時俾多少少磷鉀肥囉!
小心唔好俾佢吹倒嘞, 拉傷D根生長又慢好多架!
回復

花園仔 發表於 2009-1-18 01:11:49 |顯示全部樓層
蕃茄又紅又大好靚呀!!
種蕃茄係唔係同種菜用既機肥一檥咁"溝"法呀?
我有D大肉蕃茄種子,都想試下種下佢地!!
mandm2007 發表於 2009-1-18 00:50

一樣啫, 落基肥咪多少少磷鉀肥囉, 多少少乍!

紫芥蘭頭體落基肥時落多D磷鉀肥就唔怕嘅!
回復

mandm2007 發表於 2009-1-18 01:15:58 |顯示全部樓層
我諗多數係迷迭香嘞, 我年中都送好多俾朋友, 佢地話好正喎!
花園仔 發表於 2009-1-18 00:55

哦~原來係迷迭香!!我個樽野都幾噤用下,買左咁耐(可能有一年)都只係用左一半!!我諗如果要種只種一盆都夠用!!
回復

花園仔 發表於 2009-1-18 01:23:30 |顯示全部樓層
老師,我盆生菜仲未發芽呀,係咪要等好多日嫁?
littlecuitegirl 發表於 2009-1-18 01:00

有快有慢架, 講條件嘅!
種籽品質優劣, 新舊, 落種籽時氣温(先棑咁凍好難發芽架)及環境, 泥土乾濕(先棑咁乾燥)....
耐心D等吓啦!
回復