乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209851 19822
may.sun 發表於 2009-1-21 00:03:22 |顯示全部樓層
哈哈, 我食甜豆喎唔係食豆苗呀!
花園仔 發表於 2009-1-20 23:57

我g ar 激c 禾,我奶奶買左lor~~
回復

花園仔 發表於 2009-1-21 00:16:32 |顯示全部樓層
呢棵蕃茄仔真係正, 我準備緊種籽架罅!
回復

花園仔 發表於 2009-1-21 00:20:28 |顯示全部樓層
小寶棵珊瑚蘭又話番紅花喎, 我以前種過啦, 幾靚架!
回復

花園仔 發表於 2009-1-21 00:23:31 |顯示全部樓層
天氣暖番少少啫, 棵睡蓮就猛咁開花嘞!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-1-21 04:52:50 |顯示全部樓層
老師,收到你既種子喇,好開心呀.......因為我只係話想要羅馬生菜既種子,但入面就仲有其他既種子,我一定會好比心機去種,希望會成功!thx~~~真係好開心...........
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-1-21 05:58:22 |顯示全部樓層
老師,我想問你寄比我果d種子,係唔係全部都岩時候而家種呢?如果係我聽日就播種了,thx~~~
回復

may.sun 發表於 2009-1-21 09:10:52 |顯示全部樓層
老師,收到你既種子喇,好開心呀.......因為我只係話想要羅馬生菜既種子,但入面就仲有其他既種子,我一定會好比心機去種,希望會成功!thx~~~真係好開心........... ...
littlecuitegirl 發表於 2009-1-21 04:52

老師送禮絕不手軟架

番紅花老師會種之前入雪櫃ma??
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-21 09:31:12 |顯示全部樓層
老師0既迷你蕃茄好靚 ~~~ ^^
我愈來愈唔中意我2盤大茄了...... 仲係青 bb .....
回復

sandylam 發表於 2009-1-21 13:08:07 |顯示全部樓層
老師,
我想問生菜,車厘茄同士多啤梨會唔會有芽蟲架?
我今朝淋水見到車厘茄既泥上面有隻似蚊滋但翼係綠色屁股係圓既蟲蟲係泥面飛出黎.
我好驚佢係芽蟲呀.
我今晚攞果幾盆去水喉洗吓佢有無用架?
回復

小寶 發表於 2009-1-21 15:10:13 |顯示全部樓層
好多朋友見到荷蘭豆脚底D葉衰衰噉又黄又白, 唔使驚格, 佢上邊仲好鬼生猛架.
D葉仲好大塊, 條遠仲好粗, 開好多花花結好多豆豆....
花園仔 發表於 2009-1-20 10:59 PM

老師荷蘭豆掛左好多豆豆起度呀!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-1-21 16:57:47 |顯示全部樓層
老師,好開心呀,終於見到我d生菜有芽仔喇,雖然只係得4棵,不過依然好開心.........好想同你分享吓d喜悅^.^係唔係應該買定d肥番黎"吽"吓佢呀?等佢地大左就可以用了.........
回復

kwanyeehui 發表於 2009-1-21 17:29:37 |顯示全部樓層
天氣暖番少少啫, 棵睡蓮就猛咁開花嘞!
花園仔 發表於 2009-1-21 00:23

睡蓮中間係紅劍黎?
D尾合埋既, 唔多似金魚.
回復

mandm2007 發表於 2009-1-21 17:43:11 |顯示全部樓層
唔係啵, 生菜都好易發芽格 , 苗苗初初係大得慢D嘅!

我用黎發苗嘅泥係肥少少架, 少少啫!
- -- 我提過大家好多次喇, 你話含住金匙出生好丫定係要白手興家好呢? ...
花園仔 發表於 2009-1-20 12:05

仲有幾日就過年,屋企好多野要幫手,都唔得閒上來!!
原來生菜苗咁快大架!?咁我就比d耐性等下啦!!
我同菜菜都一樣希望"含住金匙出生"!!! r53.gif
回復

花園仔 發表於 2009-1-21 18:26:06 |顯示全部樓層
老師,我想問你寄比我果d種子,係唔係全部都岩時候而家種呢?如果係我聽日就播種了,thx~~~
littlecuitegirl 發表於 2009-1-21 05:58

大家好!

你好! 現在仍可以種生菜嘅, 當然早D更加適宜啦!

我種體防蟲網室嘅沙律生菜 -- 其實生菜冇乜蟲嘅, 大D雀仔都唔會啄架!
回復

花園仔 發表於 2009-1-21 18:45:08 |顯示全部樓層
老師送禮絕不手軟架

番紅花老師會種之前入雪櫃ma??
may.sun 發表於 2009-1-21 09:10

因為我地呢度熱丫馬, 有D唔適合本地生長嘅球根要放入雪櫃黎冰頭囉(揾報紙包住放體蔬菜櫃),
到合適時間攞出黎種咪容易出芽長大開花囉!

舉例:
我盆劍蘭開花後, 繼續落磷鉀肥養大D球根, 種到咁上下D葉好似死死下咁就停止淋水嘞,
等D葉枯萎後(9月中)挖出D球根洗淨吹乾, 揾報紙包住放體蔬菜櫃直至今日攞出黎種囉!

今日攞出黎種嘅劍蘭球根

今日攞出黎種嘅劍蘭球根

趕得切過年開花嘅劍蘭

趕得切過年開花嘅劍蘭
回復

happyssunny 發表於 2009-1-21 19:58:19 |顯示全部樓層
你好! 歡迎呀!
我帖內容都係好普通嘅嘢啫!

自制臘肉都好易咋冇乜神秘嘅, 有心整好食過榮華多多聲啦!
首先留意天氣報告, 好似冬節前及呢棑咁有7-8日係寒冷干燥濕度體40度上落就係自制臘肉最好嘅時間嘞!
我一向跟網 ...
花園仔 發表於 2009-1-14 18:43

好多謝你分享做臘腸的內容,可惜...我太肥...自己唔俾自己食/ 整... ><
原來椒椒怕熱...!! 死...bf那時種左佢第一行...(最熱的位), 明天睇下加d野遮遮佢先... ><
不好意思, 近日忙d 無上黎, 哇...幾日無上黎, 去左十幾頁... @@
我d 哈蜜瓜收左3個了, 2個無味, 一個勁好味, 都是種埋同一個田... dont know why...
哈蜜瓜無咩味...唔知花園仔老師知唔知有咩辦法使d 果果有味d??
我棵tomato在勁長高中... 就黎2 米高了...我係咪要剪下佢教佢唔好生咁高好d 呢? (我現在要加個牛奶架先摸到個"樹" 頂, 我1.6m)
我有時會想, 佢會唔會成為世界上最高的蕃茄呢... =_=!
回復

小寶 發表於 2009-1-21 22:23:35 |顯示全部樓層
因為我地呢度熱丫馬, 有D唔適合本地生長嘅球根要放入雪櫃黎冰頭囉(揾報紙包住放體蔬菜櫃),
到合適時間攞出黎種咪容易出芽長大開花囉!

舉例:
我盆劍蘭開花後, 繼續落磷鉀肥養大D球根, 種到咁上下D葉好似死死下咁就 ...
花園仔 發表於 2009-1-21 06:45 PM

老師醒, 老師勁, 老師無得頂!
回復

花園仔 發表於 2009-1-21 23:14:04 |顯示全部樓層
老師0既迷你蕃茄好靚 ~~~ ^^
我愈來愈唔中意我2盤大茄了...... 仲係青 bb .....
JicJicmom 發表於 2009-1-21 09:31

大家好!

唔好咁心急至得架, 佢梗會紅格!

我呢棵都紅得好慢啦!
回復

花園仔 發表於 2009-1-21 23:23:22 |顯示全部樓層
老師,
我想問生菜,車厘茄同士多啤梨會唔會有芽蟲架?
我今朝淋水見到車厘茄既泥上面有隻似蚊滋但翼係綠色屁股係圓既蟲蟲係泥面飛出黎.
我好驚佢係芽蟲呀.http://a2233.myweb.hinet.net/msn/sflsfl/sflsfl%20(143).gif ...
sandylam 發表於 2009-1-21 13:08

生菜,車厘茄同士多啤梨我未見過有芽蟲啵, 芽蟲唔會飛格!

呢盆茄茄都冇放入防蟲網室度, 除咗初初有D潛葉蠅入侵外就唔見有其他蟲蟲洛!
回復

花園仔 發表於 2009-1-21 23:29:57 |顯示全部樓層
老師荷蘭豆掛左好多豆豆起度呀!
小寶 發表於 2009-1-21 15:10

係亞, 呢隻荷蘭豆好正架, 花靚豆多又好食, 我留咗好多種籽嘞!
回復