乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209776 19848
農夫 發表於 2009-1-16 11:12:15 |顯示全部樓層
3348# 花園仔

我已經買定有機薯仔,預備起新田種
請問老師有咩要注意呀?
係未落多d骨粉呀?
回復

農夫 發表於 2009-1-16 11:14:06 |顯示全部樓層
3351# mandm2007

我諗盤既話,要預備一個深d既盆或者用膠麻包袋
一路種一路要加泥,因為薯仔唔可以見光架
老師岩唔岩呀?有錯請更正
回復

cc44 發表於 2009-1-16 15:24:24 |顯示全部樓層

花園仔, 見到你的作品, 一個字"勁".
想請教, 我之前用煙絲浸水來驅d"蚜虫", 好好用. 但唔知對d 菜有無影響?
另外想問你"大龍缸"在那裡可以買到.
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-16 15:40:08 |顯示全部樓層
3348# 花園仔

我已經買定有機薯仔,預備起新田種
請問老師有咩要注意呀?
係未落多d骨粉呀?
農夫 發表於 2009-1-16 11:12

我爬完文知少少答住先 ~~老師會落混合肥 ( 骨粉 + 花生麩) 吽泥先 , 然後 ......
係唔係同蘿蔔 ( 塊根類) 一樣 要加D草木灰呀老師 ??
回復

mandm2007 發表於 2009-1-16 17:20:57 |顯示全部樓層

農夫 發表於 2009-1-16 11:14

請問咩係"膠麻包袋"??可以在哪裡買到?
回復

arthur0826 發表於 2009-1-16 19:26:23 |顯示全部樓層
花園仔老師您好~
小弟有問題想勞煩老師解答~

幼苗葉片本來已經平放~宜家向上收係代表咩野?

唔該老師~
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-16 19:49:47 |顯示全部樓層
會不會因為晚上才收起來呢?有些植物有這種特性。

我都準備咗三盆薯仔啊…出芽中,仲未下盆。因為怕下了大盆 (其實係袋),水太多會爛!
回復

花園仔 發表於 2009-1-16 20:11:26 |顯示全部樓層
花園仔老師您好~
小弟有問題想勞煩老師解答~

幼苗葉片本來已經平放~宜家向上收係代表咩野?

唔該老師~
arthur0826 發表於 2009-1-16 19:26

大家好!

好多植物D葉日間靠太陽進行光合作用所以葉片會盡量展開, 咁嘅動作都會消耗本身一D養份架,
體晚上為咗節能佢會將葉片向心收縮, 有D植物甚至葉片收回包住個芯添呀!
回復

花園仔 發表於 2009-1-16 20:18:53 |顯示全部樓層
老師~我想問薯仔可唔可以係花盆度種架?如果可以要幾深呀?
mandm2007 發表於 2009-1-16 00:07

你好! 梗係可以係花盆度種啦!
個盆要夠濶10吋以上最好, 8吋底泥, 2吋預備冚面泥啦!
所以好多朋友用袋種係正常及方便嘅!
回復

mandm2007 發表於 2009-1-16 20:22:05 |顯示全部樓層
你好! 梗係可以係花盆度種啦!
個盆要夠濶10吋以上最好, 8吋底泥, 2吋預備冚面泥啦!
所以好多朋友用袋種係正常及方便嘅!
花園仔 發表於 2009-1-16 20:18

咁我想問可以用咩袋呀?可以係邊度找到呀?
回復

花園仔 發表於 2009-1-16 20:25:14 |顯示全部樓層
老師, 咁岩小寶有兩個薯仔發芽中, 宜家係咪可以種呀? 有咩野注意呀?
小寶 發表於 2009-1-16 00:10

小寶好! 宜家可以種囉!
最緊要做妥基肥, 千祈唔好水浸呀!
控制好水份夠肥就OK架罅!
回復

花園仔 發表於 2009-1-16 20:38:14 |顯示全部樓層
老師,我係新手黎嫁,請多多指教,我前日落左d生菜既種子,不過就冇落基肥,希望都可以發到芽啦,而今日仲落左d士多啤梨種子,不過天氣咁凍都唔知會唔會失敗,想問下老師,而家種植d乜野係最好呢?而且又易種既?第日老師如果有 ...
littlecuitegirl 發表於 2009-1-16 04:16

你好!
冇落基肥即係D泥唔係咁肥沃啫, 一样可以發到芽嘅!
只不過苗苗生長初期你又唔夠膽追肥, 所以佢生長速度會比體肥沃土壤生長嘅苗苗慢咗D囉!

而家種植d乜野係最好呢?而且又易種既?
咁要多D睇其他網友嘅帖吸取經驗嘞, 其實樣樣都差不多啫, 唔難格!

羅馬生菜種籽仲有少少嘅, 可以寄俾你!
回復

arthur0826 發表於 2009-1-16 21:27:44 |顯示全部樓層

我都準備咗三盆薯仔啊…出芽中,仲未下盆。因為怕下了大盆 (其實係袋),水太多會爛!
alilovebyj 發表於 2009-1-16 19:49

Thank you~

大家好!

好多植物D葉日間靠太陽進行光合作用所以葉片會盡量展開, 咁嘅動作都會消耗本身一D養份架,
體晚上為咗節能佢會將葉片向心收縮, 有D植物甚至葉片收回包住個芯添呀! ...
花園仔 發表於 2009-1-16 20:11

唔該哂老師既解答~~
回復

花園仔 發表於 2009-1-16 21:44:36 |顯示全部樓層
老師早 ~~~ 我今晚都會下種子喇 ~~ ^^
另外呢, 我16/12 下種0既紅皮白肉櫻桃蘿蔔今早見到頭仔喇 ~ 好開 dum ~~ ^.^
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D1&page=4 ...
JicJicmom 發表於 2009-1-16 09:09

你好!
櫻桃蘿蔔見到頭仔就好快大架罅!
見到佢有1-2蚊直徑咁大就掹得嘞, 咁細少少大DD都有可能架! 睇你種得好唔好喇!
回復

花園仔 發表於 2009-1-16 21:46:39 |顯示全部樓層

農夫 發表於 2009-1-16 11:14

農夫好!

你講得好啱呀!
回復

花園仔 發表於 2009-1-16 21:59:27 |顯示全部樓層
花園仔, 見到你的作品, 一個字"勁".
想請教, 我之前用煙絲浸水來驅d"蚜虫", 好好用. 但唔知對d 菜有無影響?
另外想問你"大龍缸"在那裡可以買到.
cc44 發表於 2009-1-16 15:24

你好! 煙絲浸水來驅d"蚜虫" 如果有效嘅話的确係幾好嘅ID呀啵,
我諗對菜冇乜影響卦, 食煙D煙絲燃燒先產生尼古丁之馬!

我D大龍缸係體青山公路近加洲花園D花場及藍地陳乜記度買嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-1-16 22:03:15 |顯示全部樓層
我爬完文知少少答住先 ~~老師會落混合肥 ( 骨粉 + 花生麩) 吽泥先 , 然後 ......
係唔係同蘿蔔 ( 塊根類) 一樣 要加D草木灰呀老師 ??
JicJicmom 發表於 2009-1-16 15:40

完全正确!

你睇草木灰痕跡仲體度呢!
回復

花園仔 發表於 2009-1-16 22:08:01 |顯示全部樓層
咁我想問可以用咩袋呀?可以係邊度找到呀?
mandm2007 發表於 2009-1-16 20:22

咁要壇上嘅朋友帮手洛, 我未試過用袋呢
回復

花園仔 發表於 2009-1-16 22:11:20 |顯示全部樓層

alilovebyj 發表於 2009-1-16 19:49

我又準備種嘞, 舊黄肉薯仔又出芽芽洛!
回復

小寶 發表於 2009-1-16 22:40:35 |顯示全部樓層
小寶好! 宜家可以種囉!
最緊要做妥基肥, 千祈唔好水浸呀!
控制好水份夠肥就OK架罅!
花園仔 發表於 2009-1-16 08:25 PM

嗯,知道. 10寸盆只種1棵, 唔知1棵之後會生幾多個薯仔仔呢
仲有係咪標葉後如有兩枝莖, 係咪要掹走一枝呢???
回復