乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209786 19822
kelvinkou 發表於 2009-1-14 19:09:58 |顯示全部樓層
班比
我都大個女左叻左架喇,
之前見幾隻一齊既話,
我都夠膽帶左手套卒死佢,(一路卒一路吹眠自己係塵黎啫,一塵黎啫)
但今次唔同呀~~
每一片葉底都有超多,好嚇人呀,
隻隻仲要肥騰騰,
一手禁落去我估一定拍拍聲好恐怖,
...
sammyzoe 發表於 2009-1-14 12:12 PM

催眠自己, 好好笑!!!! x'D!!!
但係我完全明白你嘅感受, 你睇我棵櫻桃蘿蔔, 唔理幾日, 生咗咁多蚜蟲!!! 真係百密一疏, 因為有其他植物有蚜蟲入侵, 反而無理到蘿蔔!!!
少都仲可以, 但係當佢繁殖到成塊葉都係蟲嘅時候, 你仲點用手beet呢?
昨天我收蘿蔔哥時, 心情當然是超愉快的~ 但係反轉一睇d 葉底, 我打咗個冷震, 個蘿蔔跌咗落地, 定一定神, 望到自己成身都係蚜蟲... 再俾佢嚇多次, 立即除外套, dun晒d蟲落地... eee....
我再近一點觀察, 有紅有綠有米白色, 全部脹卜卜, 我仲想試吓食蘿蔔葉的, 真係好嬲! 一氣之下, 心想係咪都殺不盡, 最後一定會俾佢地食晒, 我不如今日自己食咗佢, 唔好益佢班衰蟲...
所以就用個膠袋一次過dull晒d 蘿蔔走人, 我仲當入面係shake shake 薯條咁shake, fing 晒d 蟲落個底... 但係我唔敢望... 我真係唔想知有幾多粒...

所以呢... 最後... 我都有食d 蘿蔔, 種咗咁耐, 唔食佢地, 我對唔住佢地, 我唔會俾佢地枉死!

好多好多.... 嘔呀....

好多好多.... 嘔呀....

蚜蟲大軍, 都可以好恐怖

蚜蟲大軍, 都可以好恐怖

好彩根部不受影響

好彩根部不受影響

可憐的櫻桃蘿蔔噢...

可憐的櫻桃蘿蔔噢...
回復

花園仔 發表於 2009-1-14 19:21:59 |顯示全部樓層
花老師 ~~ 有野請教呀 ~
我見你之前0既文 , 提及響睡蓮缸度開孔 加 去水頭 , 你係用乜野開孔架呢 ? 事關我有一D盤係密底0既 , 我想響個底度開孔但又怕整爛個盤  , 想請問老師有無計仔呢 ? 我個盤係陶盤黎架 ~
先多 ...
JicJicmom 發表於 2009-1-14 15:44

大家好!

陶盤仲好啦, 冇咁易爆丫馬!(優質嘅)

普通陶盤咪浸透水先然後乾翻就鑽窿,
跟下面咁做就OK架罅, 磁磗都得洛陶盤實得啦!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-1-14 19:34:50 |顯示全部樓層
催眠自己, 好好笑!!!! x'D!!!
但係我完全明白你嘅感受, 你睇我棵櫻桃蘿蔔, 唔理幾日, 生咗咁多蚜蟲!!! 真係百密一疏, 因為有其他植物有蚜蟲入侵, 反而無理到蘿蔔!!!
少都仲可以, 但係當佢繁殖到成塊葉都係蟲嘅時候 ...
kelvinkou 發表於 2009-1-14 19:09

嘩! 咁多蟲, 好驚呀! 我唔敢食囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-14 20:19:03 |顯示全部樓層
D 葉啫,蘿白無事架!可以食架。
第一次在早水蘿白菜看到芽蟲,我真係嚇咗一驚,全部拔掉。但後來習慣了,見到就搣,試過噴牛奶,都有點效。現在再種早水蘿白,每天檢查,一見就做功夫,希望唔好咁嚴重!
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-14 21:30:42 |顯示全部樓層
3323# kwanyeehui

我唔甘心... 無計... T^T
alilovebyj: 但... 我連葉都食埋..... >x<"
回復

亞實 發表於 2009-1-14 21:36:37 |顯示全部樓層
不如試下比D蘿蔔坐監,
我咁耐都沒有蟲,
自從上次種有蟲次後,
今次由下種開始就困住佢,
唔知對佢地好唔好GA ???
不過就沒有蟲!
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-14 21:43:28 |顯示全部樓層
你d 網, 點整呀??? 咩網嚟ga? 教下我啦? T_T
回復

亞實 發表於 2009-1-14 21:51:46 |顯示全部樓層
3327# kelvinkou

係個蚊網,
我用4個夾仔夾住四個角,
就係咁,
D蚊網, 我在JAPAN 城買GA, 比教貴!
唔知其他地方有沒有平D的網賣!
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-14 23:14:37 |顯示全部樓層
3323# kwanyeehui

我唔甘心... 無計... T^T
alilovebyj: 但... 我連葉都食埋..... >x
kelvinkou 發表於 2009-1-14 21:30

嘩,你好勇啊!
本來我的食葉芥蘭有芽蟲,我都想過唔理啦…洗乾淨咪得囉…但最後都受不了,拔晒!

對了…老師,如果我將植物曾患芽蟲的泥加入石灰和一些骨粉、麩粉,然後用膠袋束好,晒一下 (一天三個鐘太陽到),等兩星期後再用,咁d芽蟲會唔會無晒呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-15 01:09:49 |顯示全部樓層
大家好!

陶盤仲好啦, 冇咁易爆丫馬!(優質嘅)

普通陶盤咪浸透水先然後乾翻就鑽窿,
跟下面咁做就OK架罅, 磁磗都得洛陶盤實得啦!
花園仔 發表於 2009-1-14 19:21

好清楚呀老師 ~~ 乜除左石屎鑽咀同普通 (木)鑽咀 , 仲有磁磚鑽咀架 ??? 又學多一樣野喇 ~~
唔該老師 ~  睇下聽日可唔可以開工先 ~~ ^^
回復

jose 發表於 2009-1-15 01:27:48 |顯示全部樓層

quote]

生菜嘅優點係冇乜蟲害架!

我咁鍾意種生菜梗有原因嘅!

沙律生菜有幾種架!
花園仔 發表於 2009-1-14 18:36 [/quote]

Received  & Thanks 老師 !!! 希望我的菜有你d相一樣咁壯觀!
回復

小寶 發表於 2009-1-15 11:36:31 |顯示全部樓層
老師真係一個生活百科全書
回復

may.sun 發表於 2009-1-15 13:45:04 |顯示全部樓層
老師也是一本internet 0既花/農/食/...字典
回復

sandylam 發表於 2009-1-15 13:49:18 |顯示全部樓層
大家成日講芽蟲,講到我都驚埋.
回復

農夫 發表於 2009-1-15 15:49:34 |顯示全部樓層
有蚜蟲真係好煩架,整極都有咁既
我就用勞工肥皂噴左先,第二日用水噴佢地落地
回復

kwanyeehui 發表於 2009-1-15 17:22:54 |顯示全部樓層
花園仔老師,
花友比我D花荳結荳仔後, D葉開始變黃, 我知道係 P 唔夠,
但我又唔想落花生夫, 好臭! 花寶又唔係有機肥.
仲有咩辦法使花荳長出綠葉?
..........................................................................
隔離屋por鐵樹一路開花, D葉又係一邊枯黃, 係咪又係因開花扯走哂D營養?
回復

sammyzoe 發表於 2009-1-15 20:28:51 |顯示全部樓層
kelvinkou
我試過將有芽蟲既葉放入水浸,
浸左一陣d蟲蟲就會跌左落水,
但佢地係水入面超過24小時都唔死架,
仲識游水,好變態架~~~~~
所以你清洗時一定要洗乾淨d呀~~

sifenamok
我都有用網網架,
不過點都一d入到去,
佢地會夾梗迫過網洞走入去,
不過有網總好過無,
起碼可以被左青色果d蟲同毛蟲,
有佢地係度一晚就成塊葉都比佢食哂.
回復

arthur0826 發表於 2009-1-15 21:56:47 |顯示全部樓層
花園仔老師您好~
請問蕃茄係1年生 定係多年生??
因為有人話係一年生收成後就會枯死~
有人話照顧得好可以種好耐~

仲有關於種子育苗既品題~
用咩介質發苗最好?因為有出現爛根既品題~
係因為疏水差?唔通風?
我已經見泥面乾先噴水~
幼苗要出真葉先可以半陰曬?
其實有咩重點要注意??

[小弟身處澳洲]
回復

花園仔 發表於 2009-1-15 22:24:13 |顯示全部樓層
花園仔老師您好~
請問蕃茄係1年生 定係多年生??
因為有人話係一年生收成後就會枯死~
有人話照顧得好可以種好耐~

仲有關於種子育苗既品題~
用咩介質發苗最好?因為有出現爛根既品題~
係因為疏水差?唔通風?
我已經見泥 ...
arthur0826 發表於 2009-1-15 21:56

蕃茄同茄子都係一年生嘅遮, 如果棵嘢强壯有D真係可以再度發育架!

至于育苗我中意用普通泥溝沙嘅肥土(基肥發酵完成).
或科學泥溝普通泥.

我D苗苗一出就狂曬架罅, 當然保持泥土濕潤好重要, 但可太濕, 濕過頭唔長根架!

直播嘅甜豆100%出芽囉! -- 用普通泥嘅肥土(基肥發酵完成).
回復

花園仔 發表於 2009-1-15 22:52:58 |顯示全部樓層
嘩,你好勇啊!
本來我的食葉芥蘭有芽蟲,我都想過唔理啦…洗乾淨咪得囉…但最後都受不了,拔晒!

對了…老師,如果我將植物曾患芽蟲的泥加入石灰和一些骨粉、麩粉,然後用膠袋束好,晒一下 (一天三個鐘太陽到), ...
alilovebyj 發表於 2009-1-14 23:14

D芽蟲冇咗菜汁吸就好快死架嘞, 但各種肥料需要時間黎發酵嘅, 二個星期勉强用得啦一個月睹就最好嘞!
回復