乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2190409 19848
花園仔 發表於 2008-6-3 00:13:01 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-3 00:06 發表
花園仔, 你個缸好靚, 昨日已order花店老闆代訂, 不過要佢先報價....

靚靚, 個缸係好靚架, 如果中意口徑大D泰國缸都係唔錯嘅!

夜香花唔怕大雨照樣開得燦爛
回復

花園仔 發表於 2008-6-3 00:16:43 |顯示全部樓層
你睇劍蘭開咗兩朶花嘞! 係咪好靚呢!
回復

花園仔 發表於 2008-6-3 17:26:26 |顯示全部樓層
落咗幾日雨今天終於有大半日見陽光咯!
揸緊時間體中午全部施以勁肥, 預咗地濕會吸唔曬及將會繼續有雨將養份冲走! 希望有三十巴仙嘅吸收量就心滿意足囉!

再唔施肥D葉唔黃至奇呀! 小心小心!
回復

花園仔 發表於 2008-6-3 17:33:47 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-2 22:31 發表

見到d布入面空空如也, 肯定就知到佢地好好味啦

梗係唔係啦! 今朝特登除下袋袋比你睇清楚嘞, 好多就快食得咯!
回復

小寶 發表於 2008-6-3 18:05:20 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-3 17:33 發表

梗係唔係啦! 今朝特登除下袋袋比你睇清楚嘞, 好多就快食得咯!

咁仲好, 有期待吖嘛
回復

花園仔 發表於 2008-6-3 18:09:04 |顯示全部樓層
出面雷聲隆隆好大雨呀!
諗起前日早上嘅朝陽好溫馨呢!
回復

muitau 發表於 2008-6-3 23:02:57 |顯示全部樓層
花園仔,
點解青瓜喲花輕輕一惦就甩呢?
請指教.
回復

lammadick 發表於 2008-6-3 23:08:12 |顯示全部樓層
很靚的青瓜呀.....好像有很多條呢
想問下你一棵青瓜同時會有多少條青瓜生長呢
回復

maymay靚 發表於 2008-6-3 23:23:27 |顯示全部樓層
花園仔, 好好野......
回復

花園仔 發表於 2008-6-4 11:13:39 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-6-3 23:02 發表
花園仔,
點解青瓜喲花輕輕一惦就甩呢?
請指教.

muitau, 青瓜D花唔係全部都一惦就甩嘅!
青瓜嘅公花開花(A)為期約一日就收咯(B)所以花朶數量好多黎配合乸花嘅授粉時間!
既然收咗咯梗係一惦就甩, 唔惦佢都隨時甩啦.
至于乸花就冇禁容易甩嘞, 除非過咗授粉期喇, 嗰陣花縮埋及瓜瓜仔暗淡無光, 證明授唔倒粉瓜瓜唔會大架罅.
反之乸花(C)因為有大量公花比機會蜂蜂在两者之間穿梭, 大大增加授粉成功嘅機率也!
授粉成功嘅乸花連住瓜瓜仔唔會禁易甩架, 雖然朶花收縮但個瓜瓜迅速增大,
直至<瓜熟蒂落>止, <蒂>即係朶乸花乾啦!

所以動不動就摘心呀, 搣公花呀, 都係唔妥當嘅做法!
人地種幾千棵我地種一两棵點可以混埋尼講丫!
回復

花園仔 發表於 2008-6-4 11:23:07 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-6-3 23:08 發表
很靚的青瓜呀.....好像有很多條呢
想問下你一棵青瓜同時會有多少條青瓜生長呢

lammadick, 今期我種地兩棵, 種體花槽两棵, 大概每棵收瓜瓜三十零個倒啦!
同時生長初初及結尾少D, 中旺期每棵掛住十多個架!

今朝呢棵瓜瓜就快完架罅重猛生瓜瓜仔呀! 真係摘到唔停得手, 食到唔停得口呀!
回復

花園仔 發表於 2008-6-4 11:32:45 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-3 23:23 發表
花園仔, 好好野......

靚靚好! 有乜好丫! 動吓個腦唔係得囉!

D粟米就快食得嘞!
回復

maymay靚 發表於 2008-6-4 12:56:18 |顯示全部樓層
想請問下, 我種莧菜已了發芽 3星期, 都係無大過,仲好似慢慢 (謝) tim...
睇花友種 3星期差不多收成了, 點解呢.. 邊度出錯????
回復

小白 發表於 2008-6-4 13:32:22 |顯示全部樓層
種咩都得, 要寫個 "服" 字
回復

muitau 發表於 2008-6-4 15:10:47 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-4 11:13 發表 muitau, 青瓜D花唔係全部都一惦就甩嘅!
青瓜嘅公花開花(A)為期約一日就收咯(B)所以花朶數量好多黎配合乸花嘅授粉時間!
既然收咗咯梗係一惦就甩, 唔惦佢都隨時甩啦.
至于乸花就冇禁容易甩嘞, 除非過咗授粉期喇, 嗰 ...

花園仔,

多謝你咁有心仲影埋相解釋!
原來公花只開得一日,仲會收埋至拜拜,我仲以為大雨攪到棵野有病, 只係花蕾期就已經甩,擔心左幾日,而家安樂晒.

我就係睇書叫摘走啲花同子蔓,原來又唔使,可以慳番好多工夫, 不過要拿拿聲地同佢地授粉至得. 而家我的有一半手指尾咁闊,兩節手指節長(好似你呢幅咁上下大),要幾大至可以笠保護袋? 而家笠會唔會對生長有不良影響架??

仲有,你一支莖都有咁多雌花既? (2008-06-4-3 jpeg張相)  好犀利呀.

回復

花園仔 發表於 2008-6-4 17:25:21 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-4 12:56 發表
想請問下, 我種莧菜已了發芽 3星期, 都係無大過,仲好似慢慢 (謝) tim...
睇花友種 3星期差不多收成了, 點解呢.. 邊度出錯????

出苗時缺水後又過大雨認真濕熱囉!
可能泥土對嗰種莧菜唔適合, 我認為最可能係出苗苗時制過水.....

我亂種都食唔切! 真奇怪?

嗰唓種茄子諗住冇禁快大嘅就將空位審滿莧菜銀,
想唔到巴巴聲長大!

D莧菜想唔到巴巴聲長大!

D莧菜想唔到巴巴聲長大!

茄子都有洛, 而家都仲有得食呀!

茄子都有洛, 而家都仲有得食呀!

好好笑!花園仔成日話亂種.但種D嘢靚到丫! 我都覺得你係神農氏!  發表於 2011-8-25 19:29
回復

maymay靚 發表於 2008-6-4 17:48:09 |顯示全部樓層
咁係咪代表已失敗呢!!!  咁再落過種子, 再種過...  失敗乃成功之母, 我唔會放棄既  
回復

花園仔 發表於 2008-6-4 17:51:15 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-6-4 15:10 發表

花園仔,

多謝你咁有心仲影埋相解釋!
原來公花只開得一日,仲會收埋至拜拜,我仲以為大雨攪到棵野有病, 只係花蕾期就已經甩,擔心左幾日,而家安樂晒.

我就係睇書叫摘走啲花同子蔓,原來又唔使,可以慳番好多工夫, 不 ...

<授粉成功嘅乸花連住瓜瓜仔唔會禁易甩架, 雖然朶花收縮但個瓜瓜迅速增大,>
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

即係話當乸花全面開放後短時間內有明顯增大時快手D笠袋啦!
如果採用人工授粉重保險, 當乸花全面開放後即進行授粉工程, 搞掂即刻笠埋袋啦!
回復

花園仔 發表於 2008-6-4 18:04:49 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-4 17:48 發表
咁係咪代表已失敗呢!!!  咁再落過種子, 再種過...  失敗乃成功之母, 我唔會放棄既  

啱嘞! 再黎過好易之馬!

整平躂地
莧菜銀溝埋D泥沙審落泥面上 (咁樣會勻循D)
用泥沙審上面 (求其薄薄地)
灑水 (唔好冲撞落去)
用鐵絲網冚 (麻雀仔個嘴都好長架, 最好個網離地兩三吋啦!)

唔做都得, 搏吓囉!
回復

花園仔 發表於 2008-6-4 18:06:27 |顯示全部樓層
原帖由 小白 於 2008-6-4 13:32 發表
種咩都得, 要寫個 "服" 字

多謝!

小白
回復