乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2189876 19822
nuage 發表於 2008-5-29 00:08:20 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-28 23:22 發表

唔使客氣!
好易搞番掂嘅啫!

我D提子好大粒囉! 就快要笠袋罅!

你種嘢真係好另呀﹗ 你棵提子樹種咗幾耐?係咪由種子種?好羡慕我都想種一棵﹗
回復

小寶 發表於 2008-5-29 00:21:14 |顯示全部樓層
花園仔,你d野好得呀! 真係下左唔少功夫,時間和 心血
回復

花園仔 發表於 2008-5-30 11:54:44 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-5-29 00:08 發表

你種嘢真係好另呀﹗ 你棵提子樹種咗幾耐?係咪由種子種?好羡慕我都想種一棵﹗

nuage, 你好! 你嘅問題體#189有回答咯!

我嘅茄子開花結果嘞!

好多花冧

好多花冧

有個矮瓜仔

有個矮瓜仔
回復

花園仔 發表於 2008-5-30 11:59:43 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-5-29 00:21 發表
花園仔,你d野好得呀! 真係下左唔少功夫,時間和 心血

你好! 小小敢啦!

泥棵係黃色燈籠椒,  好多花冧而且有仔仔添!
回復

花園仔 發表於 2008-5-30 12:05:57 |顯示全部樓層
呢盆種咗 - 馬齒莧, 馬屎莧, 松葉牡丹及檸檬羅勒....
回復

花園仔 發表於 2008-5-30 12:13:01 |顯示全部樓層
呢两日好唔得閒, 搞乜嘢?
整個缸養睡蓮囉! - 又要水清無綠藻又要養魚仔....

我嘅睡蓮
回復

lammadick 發表於 2008-5-30 12:34:11 |顯示全部樓層
好喇....等到你d茄子又出現喇
點解你d咁多葉又咁多花....你睇下我果盆得一個果
另外仲有兩朵花....好少葉咁....我已經轉咗個11寸口一尺深盆
G08a 24may.JPG
回復

花園仔 發表於 2008-5-30 12:53:42 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-5-30 12:34 發表
好喇....等到你d茄子又出現喇
點解你d咁多葉又咁多花....你睇下我果盆得一個果
另外仲有兩朵花....好少葉咁....我已經轉咗個11寸口一尺深盆

唔緊要架! 兩棵都好健康啵, 嗰個瓜瓜仔都好得丫,
橫枝係少咗D, 比D肥佢嘆吓啦! - 切記落肥最好體陽光普照嘅日子,
施肥後記得用清水淋一淋棵野呀!
回復

花園仔 發表於 2008-5-31 17:50:14 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-30 12:13 發表
呢两日好唔得閒, 搞乜嘢?
整個缸養睡蓮囉! - 又要水清無綠藻又要養魚仔....

我嘅睡蓮

終於諗掂同做好咗嗰個睡蓮缸嘅去水口嘞!
回復

花園仔 發表於 2008-5-31 17:55:33 |顯示全部樓層
唔使好耐又會光輝重現囉!

而且仲可以整荷葉飯及鮮蓮子紅荳沙添!
回復

PAMELATSE 發表於 2008-5-31 18:31:53 |顯示全部樓層
花園仔:
真係好想睇下你個花園的全景, 我想參考下你點安置d 植物, 因我响天台種緊菜, 想開始種瓜及豆, 想睇下點安置d棚又不受風吹雨打影响.

謝謝.....
回復

ckw524 發表於 2008-5-31 23:25:20 |顯示全部樓層
你d相好吸引呀,好令人羨慕呢(...好茂盛~)
回復

小寶 發表於 2008-5-31 23:35:19 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-31 17:55 發表

好beautiful呀
回復

maymay靚 發表於 2008-5-31 23:37:33 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-31 17:55 發表

你個係咩缸?? 咩質料?? 比個樣黎睇下, 近排我四圍揾 d 可以養浮萍+養魚仔既缸
(譚才記) 都搵唔岩心水......
回復

carmen 發表於 2008-6-1 01:25:43 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-31 17:50 發表

終於諗掂同做好咗嗰個睡蓮缸嘅去水口嘞!

好西利呀~ 個去水口整得好好~
超好心機呀!
回復

carmen 發表於 2008-6-1 01:27:24 |顯示全部樓層
我仲想問下種茄子既心得呀~
我屋企d茄子發左芽之後就停滯不前,
仲有兩三棵死左...
到底有咩問題呢?
係泥既問題定係陽光問題??
回復

花園仔 發表於 2008-6-1 20:37:01 |顯示全部樓層
原帖由 PAMELATSE 於 2008-5-31 18:31 發表
花園仔:
真係好想睇下你個花園的全景, 我想參考下你點安置d 植物, 因我响天台種緊菜, 想開始種瓜及豆, 想睇下點安置d棚又不受風吹雨打影响.

謝謝..... ...

PAMELATSE, 你好! 我想好多朋友見我種過好多植物以為我個花園好大,
其實我體首帖已清楚講明 ----

--------------------------------------------------------------------------------------------------
乜都種吓嘅花園仔
我個花園仔好細咋, 逼逼夾夾感, 果木, 蔬菜, 花花及水栽都有D喇....

依家道道都話糧食短缺, 種多D蔬果就啱KEY勒

---------------------------------------------------------------------------------------------------

不過仍然有朋友覺得我個花園仔好大, 為咗唔令佢地失望亦想保留小小私忍囉, 真係唔好意思嘞,
而家敢唔係幾好!

我認為天台種嘢機動性好强, 種瓜荳類可以砌花槽並用鉛水燈喉搭架, 以便掛上透明膠布防雨,
遮光網防曬, 最實用係掛防蟲網, 一切各種佈局都按實際需要去計劃就可以嘞.....
回復

花園仔 發表於 2008-6-1 20:44:47 |顯示全部樓層
ckw524, 小寶,
大家好! 多謝!

小茄子慢慢長大嘞!
回復

蛀米虫 發表於 2008-6-1 20:47:23 |顯示全部樓層
勵害~ 勵害!
回復

花園仔 發表於 2008-6-1 20:58:54 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-6-1 01:25 發表

好西利呀~ 個去水口整得好好~
超好心機呀!

carmen, 事情係敢樣嘅, 我想種棵睡蓮體缸缸度, 養D魚仔, 又唔想D水有綠藻青笞,
我决定利用魚池已過濾出來而且已滅藻嘅清水注入缸缸度, 當水滿到一定水平就流回水池,
嗰個吼就係去水位嘞, 唔係難啫, 我用玻璃鑽開吼嘅, 要好小心, 慢慢黎敢啦....
回復