乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2193357 19822
muitau 發表於 2008-6-10 12:50:11 |顯示全部樓層
花園仔,
啲虫虫睇我毛管棟~~~~怪佢過份美麗~~~

我啲青瓜有兩個夭折左(得一寸長已經變黃變軟左),傷心中...
請問點解你既青瓜點種到直筆甩架?
因為上次同你講手指尾咁大既青瓜仔短短幾日已經大到5寸長,
不過佢身形好似好好生養咁既? 即係個躉寧捨大,
係咪下肥唔夠呢? (呢2個星期因為大雨無落肥)

借用jonathanku的link,因為樣子是差不多 (最尾 [完] 那一張):
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1

回復

小寶 發表於 2008-6-10 14:55:38 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-10 11:40 發表
牛奶蕉同大蕉嘅分別就係牛奶蕉表皮薄D, 皮色淡灰色好以審咗D白粉體面上, D肉好白架!

至于樹型就更易認嘞 -- 物似主人型丫馬!

大蕉樹身矮D粗D顏色深(綠)D!

牛奶蕉身栽高瘦D, 顏色淺(綠)帶灰好以審咗D白粉體 ...

係下面果幅, 岩唔岩呀? 岩左有得請食更加好
回復

花園仔 發表於 2008-6-10 17:15:15 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-6-10 12:50 發表
花園仔,
啲虫虫睇我毛管棟~~~~怪佢過份美麗~~~

我啲青瓜有兩個夭折左(得一寸長已經變黃變軟左),傷心中...
請問點解你既青瓜點種到直筆甩架?
因為上次同你講手指尾咁大既青瓜仔短短幾日已經大到5寸長,
不過佢身形好 ...

muitau及朋友們注意囉!

青瓜筆直直係正常嘅! 即係好健康囉!

粗幼由頭到尾都一樣但瓜身有少少灣都算OK啦! 健康有少少問題囉, 唔關你事嘅!

頭幼尾粗(最多), 頭粗尾幼及兩頭粗中間幼都有, 呢D都係中咗招嘅現像, 即係比果蠅拮過嘞!

食唔食得睇吓肉酸程度囉! 因為有两種情况:
(一)比果蠅乸拮咗產咗卵體入邊, 嗰D蟲卵係未受精嘅, 唔會變成蟲蛆, 只係破壞咗瓜瓜健全生長唧!
(二)比果蠅乸拮咗產咗卵體入邊, 嗰D蟲卵係已受精嘅, 會變成蟲蛆架, 唔單止破壞咗瓜瓜健全生長, 而且切開個瓜分分鐘見到D蟲蛆湧湧下好核突架, 就算見唔到都係時候未到嘅啫, 都係米制嘞!!

咁有乜辦法丫?

用誘捕果蠅器囉! 一定要用嗰D幾蚊支尊引公果蠅嘅賀爾蒙誘劑, 滴入樽內, 將D咸濕佬引曬入樽內.
等D果蠅乸拮咗都冇用, 何况D瓜瓜隨時笠好袋做咗防禦工事架啦!

如果用嗰D乜嘢南瓜汁等等利用氣味黎引果蠅家族嘅DIY捕殺果蠅器睇吓就幾過引嘅, 嗰D果蠅精過鬼, 有現成嘅使乜靠聞聞吓去做盲頭果蠅丫, 而且精嗰D雙雙對對後先去拮瓜瓜呀!

樣衰嗰D梗係吾妥架罅, 唔信睇吓!

肯定拮過!

肯定拮過!

兩個窿添!

兩個窿添!

請問我朋友果d青瓜好似葫蘆瓜咁, 係咪都係比蠅桔過呀?  發表於 2011-6-30 22:28
回復

花園仔 發表於 2008-6-10 17:20:19 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-10 14:55 發表

係下面果幅, 岩唔岩呀? 岩左有得請食更加好

你咁聰明梗係答到啦! 咁答埋D條嘞, 睇吓D芒果依家有幾大(長)?
回復

小寶 發表於 2008-6-10 17:28:03 |顯示全部樓層

回復 324# 花園仔 的帖子

係你俾的tips好姐
我估d芒芒大約有5寸到啦...好想食呀
回復

花園仔 發表於 2008-6-10 17:33:32 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-10 17:28 發表
係你俾的tips好姐
我估d芒芒大約有5寸到啦...好想食呀

邊有咁細唧!

朝早拍嘅, 你睇隻蟬都2吋長啦!
睇吓個芒果同隻蟬比較就知囉!:
回復

小寶 發表於 2008-6-10 17:35:57 |顯示全部樓層
巨蜂芒果呀
回復

花園仔 發表於 2008-6-10 21:00:28 |顯示全部樓層
小寶好!

香港地區無論種指天椒或南美小椒都係合適及比較容易嘅!

反而彩色燈籠椒有D難度, 充滿挑戰性, 值得嘗試呀!

兩隻可愛嘅黄色燈籠椒! - 有手指公咁大囉!

暫時係咁色架罅!

暫時係咁色架罅!
回復

小寶 發表於 2008-6-10 21:06:55 |顯示全部樓層
燈籠椒老板話宜家可以種...我都唔知信唔信佢好
回復

花園仔 發表於 2008-6-10 21:12:59 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-10 21:06 發表
燈籠椒老板話宜家可以種...我都唔知信唔信佢好

青色燈籠椒比較容易但彩色嗰D難少少啦!
回復

chuping 發表於 2008-6-10 22:07:06 |顯示全部樓層
想請教, 我D皇帝菜生了一點一點的白點, 是什麼來的?
Copy of IMG_6044.JPG
Copy of IMG_6045.JPG
回復

花園仔 發表於 2008-6-10 22:30:10 |顯示全部樓層
原帖由 chuping 於 2008-6-10 22:07 發表
想請教, 我D皇帝菜生了一點一點的白點, 是什麼來的?

潺菜常見嘅<葉斑病>又叫<蛇眼病>
解决方法係摘咗D病葉, 噴農藥!
回復

maymay靚 發表於 2008-6-10 23:40:26 |顯示全部樓層
花園仔, 好勁... 做左顧問, XX信箱﹏
我又問下先..  風雨後 蕃茄變成咁>>>得番條支+兩個茄 ,仲有無得救???

蕃茄 015x.JPG
回復

小寶 發表於 2008-6-10 23:53:05 |顯示全部樓層

回復 333# maymay靚 的帖子

真係陰公囉~不過都仲有果實, 其實個天都對你不薄架喇
回復

maymay靚 發表於 2008-6-11 00:01:10 |顯示全部樓層
哈哈﹏ 咁又係!! 有幾盆蕃茄救唔番, 摘左蕃茄就算啦....

蕃茄 018X.JPG
回復

chuping 發表於 2008-6-11 01:27:16 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-10 22:30 發表

潺菜常見嘅又叫
解决方法係摘咗D病葉, 噴農藥!

Very pro ah!Thank you thank you!
回復

花園仔 發表於 2008-6-11 10:35:38 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-10 23:40 發表
花園仔, 好勁... 做左顧問, XX信箱﹏
我又問下先..  風雨後 蕃茄變成咁>>>得番條支+兩個茄 ,仲有無得救???

嘩! 唔好咁講, 知道嗰D咪分享吓囉!

冇葉做唔到光合作用點有前途丫!

今日又落雨, 我盆嗰棵都差唔多咯!
回復

花園仔 發表於 2008-6-11 10:40:00 |顯示全部樓層
小寶: 真係陰公囉~不過都仲有果實, 其實個天都對你不薄架喇
靚靚: 哈哈﹏ 咁又係!! 有幾盆蕃茄救唔番, 摘左蕃茄就算啦....

樂天的人有福了!
回復

maymay靚 發表於 2008-6-11 14:00:36 |顯示全部樓層
花園仔, 我要再接再厲, e + 天氣種乜好呢? 比 d意見
回復

muitau 發表於 2008-6-11 16:52:36 |顯示全部樓層
花園仔,
唔....比果蠅針到都係道理,因為我就係笠得唔夠實,大雨後我見個不織布袋甩左一半,激死我喇而家.番去摘走佢等佢唔好搶左啲營養先!

多謝你的解答,清楚又令人容易明白!
回復