乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 发表于 2008-5-7 10:37:29
2181388 19822
貓貓 發表於 2008-5-21 08:54:38 |顯示全部樓層
人生應該係在於享受生活嘅, 即係過程嘞.
結果重唔重要? 梗係重要啦, 但唔係絕對架! - 好似我地種嘢敢!
當我地好開心同辛勞敢種咗D野結果未能如願嘅時候,
只要想吓聽吓托斯卡詠嘆調嘅《為藝術,為愛情》個心就舒懷咯....

人人都識食架啦, 藝術喎, 在我地D凡夫俗子眼中靚咪係藝術囉!

種靚嘢, 食靚嘢, 仲要懂得邊D係靚嘢汝及同人分享丫馬!
將自己種出黎嘅嘢影靚D, 令大家睇得舒服開心都係藝術黎架馬!

完全同意!
maymay靚 發表於 2008-5-21 10:47:25 |顯示全部樓層
花園仔:  今日的話好感性!!!
快 d 影多些靚相 post 上來, 令大家開心舒服.
mandy 發表於 2008-5-21 14:18:55 |顯示全部樓層
花園仔既花園,真係好靚
仲好齊全   
花園仔 發表於 2008-5-22 10:27:27 |顯示全部樓層
原帖由 mandy 於 2008-5-21 14:18 發表
花園仔既花園,真係好靚
仲好齊全   

貓貓, 靚靚及mandy大家好!

唔講得, 樣樣有D喇!

小青瓜好鬼爽脆, 好朋友們高聲讚許呢!

小蜜蜂採花

小蜜蜂採花

呢個授咗粉嘞

呢個授咗粉嘞

用買番尼嘅袋笠起佢

用買番尼嘅袋笠起佢
花園仔 發表於 2008-5-22 10:52:09 |顯示全部樓層
有番茄仔囉!!
maymay靚 發表於 2008-5-22 11:22:46 |顯示全部樓層
花園仔, 青瓜好可愛, 用盆種得嗎? 種子可在市場買來的青瓜內取嗎?
muitau 發表於 2008-5-22 12:13:56 |顯示全部樓層
花園仔,
好鬼惦呀你!!

maymay靚,
青瓜係攀藤植物,我估盆大啲會好啲,不過都係等花園仔答啦.
我有青瓜種子,你要唔要?
maymay靚 發表於 2008-5-22 12:41:19 |顯示全部樓層
要呀 !!!  多謝﹏   咁你種過嗎? 比d心得
花園仔 發表於 2008-5-22 18:13:13 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-22 11:22 發表
花園仔, 青瓜好可愛, 用盆種得嗎? 種子可在市場買來的青瓜內取嗎?

我而家種睇花槽及地上, 都係好似森林感, 食都食唔切呀!

盆種肯定得, 不過要個盆大少少啦!

我呢次用嗰隻牌子8蚊包5粒乍, 不過全出噃, 品貭靠得住!
maymay靚 發表於 2008-5-22 18:17:14 |顯示全部樓層
哦﹏ 收到, 唔該!!!
花園仔 發表於 2008-5-22 18:23:32 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-5-22 12:13 發表
花園仔,
好鬼惦呀你!!

maymay靚,
青瓜係攀藤植物,我估盆大啲會好啲,不過都係等花園仔答啦.
我有青瓜種子,你要唔要?

最初多用葉肥等棵嘢高大威猛, 跟住用混合肥.....每棵起碼十幾個瓜瓜呀! 唔使乜技術嘅姐!

剛食咗兩條印尼種糯米粟 -- 煙煙靱韌好好食呀!
carmen 發表於 2008-5-22 18:50:07 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-22 18:23 發表

最初多用葉肥等棵嘢高大威猛, 跟住用混合肥.....每棵起碼十幾個瓜瓜呀! 唔使乜技術嘅姐!

嘩~ 好正呀~ 好想食呀!!!!!
Anita 發表於 2008-5-22 19:08:28 |顯示全部樓層

回復 102# 的帖子

你盆番茄D泥咁黑喝嘅,是什麼泥?
carolc 發表於 2008-5-22 20:57:34 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-22 18:23 發表

想問葉肥同混合肥即係乜肥?? 我只知花生麩骨粉等... 請賜教

我果株夠唔夠照呢???
花園仔 發表於 2008-5-23 09:41:21 |顯示全部樓層
原帖由 Anita 於 2008-5-22 19:08 發表
你盆番茄D泥咁黑喝嘅,是什麼泥?

carmen, Anita, carolc, 大家好!

Anita: 普通泥啫,不過經常落花生麩及骨粉來施肥,日子有功,咁咪變黑色囉! 仲會間中落D草木灰添。

carolc: 你棵瓜瓜幾好丫, 不過用軟架無竹架禁好囉! 棵野辛苦好多架!
花園仔 發表於 2008-5-23 09:49:05 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-5-22 20:57 發表

想問葉肥同混合肥即係乜肥?? 我只知花生麩骨粉等... 請賜教

我果株夠唔夠照呢???
?ib_____D8g3sXM2I ...

葉肥即係花生麩之類氮成份多D嘅, 混合肥就係花生麩, 骨粉等溝埋一齊囉, 樣樣有D敢啦!
muitau 發表於 2008-5-23 13:04:10 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-22 12:41 發表
要呀 !!!  多謝﹏   咁你種過嗎? 比d心得

唔使客氣.

種子係陳平記菜園買,落種15粒有2-3粒唔得0即.
我都係第一次種所以都搵緊心得呀,
而家咪一星期一次薄肥同勁晒佢囉.
花園仔 發表於 2008-5-23 23:40:35 |顯示全部樓層
大家好!

睇見有壇友種芽菜令我想起我嘅製芽菜盒,
整芽菜幾日就有得食洛! 干淨衛生!

最過引就係自己種豆黎發芽菜嘞!

D黃豆就快得嘞!

D黃豆就快得嘞!

二日之馬係禁細條架罅!

二日之馬係禁細條架罅!
花園仔 發表於 2008-5-23 23:48:14 |顯示全部樓層
新鮮黃豆你食過未丫, 好好味架!
小餘 發表於 2008-5-23 23:54:27 |顯示全部樓層
嘩!我一次過睇晒 好掂呀