阿晴的自家鳳梨熟成栽培日記。

作者: 阿晴 發表于 2008-5-2 18:45:42
20200 148
ChrisTsui 發表於 2008-8-23 01:27:41 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-23 01:14 發表

係咩 ^ ^ 因為我阿嬤屋企就在山上, 而且周圍都有樹林所以細個時好開心, 周圍走周圍玩, 可能咁樣中意大自然掛~ 活脫脫一個"野孩子" 大家花友都係中意大自然以種植令自己更加接近自然吧~ ^ ^ ...

係呀~真係好鍾意大自然,以前住大廈成日唔願留喺屋企,覺得好侷促~
自從搬咗住村屋後,放假都唔願去街~
最鍾意開晒窗簾,攤喺沙發對住屋外既樹木睇書~
回復

阿晴 發表於 2008-8-23 01:28:07 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-23 00:42 發表

我都鍾意通山走,在香港時,周末都會去行山……香港有70%土地都係郊野,很多美麗的地方!

我都喜歡行山, 不過幾年都係冇行, 記得以前秋天行山會見到楓香ge紅葉好靚ga~ 而且秋天行山天清氣爽, 好舒服~
回復

阿晴 發表於 2008-8-23 01:33:11 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-23 01:27 發表

係呀~真係好鍾意大自然,以前住大廈成日唔願留喺屋企,覺得好侷促~
最鍾意開晒窗簾,攤喺沙發對住屋外既樹木睇書~ ...

hmm~~ 淨係種花都夠打發時間, 住村屋仲開心, 一行出屋就係大自然, 住近樹林仲正, 清晨成日有雀仔唱歌~ ♪  ^   ^
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-23 01:35:56 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-23 01:33 發表
hmm~~ 淨係種花都夠打發時間, 住村屋仲開心, 一行出屋就係大自然, 住近樹林仲正, 清晨成日有雀仔唱歌~ ♪  ^   ^

仲有好多雀屎tim呀~
不過朝朝聽到雀仔聲真係好開心~
回復

阿晴 發表於 2008-8-23 01:39:54 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-23 01:12 發表
超級可愛的果果
阿晴, 你好嘢!

Agnes, 吃一口吧~ 很香甜的Xd~ ^   ^

回復

阿晴 發表於 2008-8-23 01:44:38 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-23 01:35 發表

仲有好多雀屎tim呀~
不過朝朝聽到雀仔聲真係好開心~

雀仔送比你ge禮物r.. 不過講真住左村屋真係多左留係屋企, 享受悠閒ge時光~
回復

Alfphy 發表於 2008-8-23 02:32:41 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-23 01:28 發表

我都喜歡行山, 不過幾年都係冇行, 記得以前秋天行山會見到楓香ge紅葉好靚ga~ 而且秋天行山天清氣爽, 好舒服~

係啊係啊!我以前都唔知,原來香港一樣可以欣賞到楓葉架……
如果想方便點,去中文大學睇都得....
回復

Alfphy 發表於 2008-8-23 02:33:33 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-23 01:27 發表

最鍾意開晒窗簾,攤喺沙發對住屋外既樹木睇書~ ...

嘩!chris 好識嘆喎!嘻!嘻!咁寫意的生活,梗係唔願出街同人迫,聽人嘈啦!
回復

Agnes 發表於 2008-8-23 10:12:11 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-23 01:39 發表

謝謝, 阿晴 !樣子很香甜, 我相信果味較超市的香濃. 我自家種的檸檬、桔、薄荷、九層塔是較市面的香濃.
回復

sandylam 發表於 2008-8-23 11:52:29 |顯示全部樓層
好利害呀~
個菠蘿睇起黎超甜.
我流曬口水
不過,一棵菠蘿樹係咪只係出一個菠蘿架?
蟲蟲會唔會偷食菠蘿,要唔要出果就包住架?
回復

花草之家 發表於 2008-8-23 12:40:01 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-23 01:39 發表

睇到流晒口水添
回復

阿晴 發表於 2008-8-23 12:44:02 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-23 12:40 發表

睇到流晒口水添

還有oh~ 不客氣~ Xd
回復

花草之家 發表於 2008-8-23 12:45:09 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-23 00:42 發表

我都鍾意通山走,在香港時,周末都會去行山……香港有70%土地都係郊野,很多美麗的地方!

我又係好鐘意行山ge,係西貢d山頭都唔知留低左幾多脚毛添呀!
回復

阿晴 發表於 2008-8-23 12:47:40 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-23 02:32 發表

係啊係啊!我以前都唔知,原來香港一樣可以欣賞到楓葉架……
如果想方便點,去中文大學睇都得....

香港都有楓香同槭, 不過唔同加國果d ga~
回復

花草之家 發表於 2008-8-23 12:48:43 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-23 12:44 發表

還有oh~ 不客氣~ Xd

多謝晒!咁我就大淡咬架啦!
回復

阿晴 發表於 2008-8-23 12:49:50 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-23 12:45 發表

我又係好鐘意行山ge,係西貢d山頭都唔知留低左幾多脚毛添呀!

haha~ 西貢ge山野同海真係好靚~ 講講下好想秋天再去行山tim~ XD
回復

阿晴 發表於 2008-8-23 12:58:08 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-8-23 11:52 發表
好利害呀~
個菠蘿睇起黎超甜.
我流曬口水
不過,一棵菠蘿樹係咪只係出一個菠蘿架?
蟲蟲會唔會偷食菠蘿,要唔要出果就包住架?

仙蒂:
每por波蘿只出一穗花; 我諗波蘿好少病虫害, 因為我未見過佢生虫生病, 而且波蘿果皮硬, 蟲子釘不入oh, 我冇包住佢ga, 而且太陽照住仲會紅d~ ^  ^
回復

花草之家 發表於 2008-8-23 12:58:21 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-23 12:49 發表

haha~ 西貢ge山野同海真係好靚~ 講講下好想秋天再去行山tim~ XD

西貢係香港ga後花園,真係好靚架!以前同d朋友行完山再去食海鲜,真係好開心。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-23 12:59:39 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-23 12:45 發表

早幾年成日去西貢行山,反而搬咗入西頁之後,一次都未行過~
麥徑頭嗰幾段路,風景好靚~
回復

angelpui 發表於 2008-8-23 17:01:44 |顯示全部樓層
阿晴,我聽我爸爸講,菠蘿好香,會引到老鼠同埋蛇來光顧,你有碰到佢地嗎?
回復