阿晴的自家鳳梨熟成栽培日記。

作者: 阿晴 發表于 2008-5-2 18:45:42
20197 148
小寶 發表於 2008-6-30 19:04:24 |顯示全部樓層
thanks for sharing ar...
我想問下出完菠蘿之後係咁唔會再結果架喇?
回復

阿晴 發表於 2008-6-30 21:23:30 |顯示全部樓層
多謝賞"果"~~
當然會la~~個果切左出黎之後~~個mama就會慢慢枯死~~之後會由基部生出黎ge子株取代~~大約3年結一次果~~我呢棵都算係第2代lu~~
回復

小寶 發表於 2008-6-30 21:26:11 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-6-30 21:23 發表
多謝賞"果"~~
當然會la~~個果切左出黎之後~~個mama就會慢慢枯死~~之後會由基部生出黎ge子株取代~~大約3年結一次果~~我呢棵都算係第2代lu~~

嘩,咁得意架..一死一重生喎
回復

阿晴 發表於 2008-6-30 21:39:42 |顯示全部樓層
係r~其實都好麻煩~~ 搞咁多野3年先得一個果~~又阻訂~~不過幾有趣味~~同埋自己種到出黎好有滿足感~~ 波lo又係果木之中比較適合hk天氣同易種~~就算種係山邊唔理佢都可以生到成群同結果~~
回復

小寶 發表於 2008-6-30 22:17:22 |顯示全部樓層
即係話氣候岩香港種, 但係地方就唔岩喇
因為佢都幾大棵架..仲要係得一粒仔 ~
回復

阿晴 發表於 2008-6-30 22:47:34 |顯示全部樓層
6月21日(六)13pm 打風前ge好日子~~

落左咁耐雨終於出太陽~~陽光普照ge日子令人心擴神宜~~週未空閒ge下午~~呢0係屋入面泡翻壺冰凍ge午後の紅茶~正呀~~~

呢幾張係打風之前果一兩日影~~

好耐都冇見過陽光lu~~

個果好似吹氣球咁~谷脹左~~原本突起一粒粒ge釘已經平哂~應該快成熟了~~

雞冠

波蘿仔仔

【如果剛好趕在盛夏期間收成的話~~就可以品嘗到夏季風味ge完熟鳳梨la~

回復

小寶 發表於 2008-7-1 01:29:42 |顯示全部樓層
仲加相起度引我...唔制呀
回復

阿晴 發表於 2008-7-1 03:23:32 |顯示全部樓層
個波蘿睇黎幾肥美~~唔知多唔多汁呢~~
回復

bonbon1 發表於 2008-7-1 07:01:05 |顯示全部樓層
阿晴好有恆心, 可以種成3年等個菠蘿出世. 我都想知你個菠蘿仔熟左係咪好甜. 食完報告一下.
回復

阿晴 發表於 2008-7-1 19:21:16 |顯示全部樓層
多謝你入黎睇r~~
初頭以為佢會好細粒~點知而家又大左dd~~對上一次結ge果冇理~~須然細~但係味道同超市個d del monte冇分別~~ 希望今次d會甜la~~我會一路將d相放上黎ga la~~

回復

小女子 發表於 2008-7-1 21:42:51 |顯示全部樓層
種得很有心機 ~
回復

Alfphy 發表於 2008-7-2 04:56:33 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-6-30 21:39 發表
係r~其實都好麻煩~~ 搞咁多野3年先得一個果~~又阻訂~~不過幾有趣味~~同埋自己種到出黎好有滿足感~~ 波lo又係果木之中比較適合hk天氣同易種~~就算種係山邊唔理佢都可以生到成群同結果~~ ...

三年?嘩!你真係好有恒心!能開花結果,替你好高興!
我之前仲以為香港唔適合種菠蘿呢!你好厲害啊!
回復

阿晴 發表於 2008-7-2 16:35:47 |顯示全部樓層
原帖由 小女子 於 2008-7-1 21:42 發表
種得很有心機 ~

回復

阿晴 發表於 2008-7-2 16:38:50 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-2 04:56 發表

三年?嘩!你真係好有恒心!能開花結果,替你好高興!
我之前仲以為香港唔適合種菠蘿呢!你好厲害啊!

多謝~~
冇乜咁厲害~其實佢好粗生粗養ga ja~~種地ge話唔常淋水都唔會死~不過種左3年終於見到果~~都真係好乖~~~
其實hk ge氣候都可以話好適合波lo生長ga~~香港鄰近ge地區海南、台灣、沖繩、菲律賓都有波lo出產ga~~

回復

格子 發表於 2008-7-2 16:55:47 |顯示全部樓層
原來菠蘿係咁樣生出來架
我之前都埋咗一個頭 依家冇咩動静 又冇爛 唔知幾時先開始長大
回復

yannes 發表於 2008-7-2 18:51:32 |顯示全部樓層
你真的好勁呀~~~~~ 我都超喜歡食的~不過我家地方小...種唔到...
回復

花園仔 發表於 2008-7-2 21:23:58 |顯示全部樓層
睇咗想種翻 P 添! 咁得意!
回復

阿晴 發表於 2008-7-3 05:10:11 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-7-2 16:55 發表
原來菠蘿係咁樣生出來架
我之前都埋咗一個頭 依家冇咩動静 又冇爛 唔知幾時先開始長大

你幾時種ga~~冇咁快個wor~~起碼等一個月倒~~
回復

阿晴 發表於 2008-7-3 05:17:58 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-7-2 18:51 發表
你真的好勁呀~~~~~ 我都超喜歡食的~不過我家地方小...種唔到...

yannes~~~你中意食波蘿ga?我搵左少少波蘿ge食譜~~下次po上來r~~

回復

阿晴 發表於 2008-7-3 05:21:55 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-7-2 21:23 發表
睇咗想種翻 P 添! 咁得意!

花園仔你都入黎睇r~~~好賞面r~~
如果你種~我推介你買Dole(好似係?)~我在超市見過~個果超長~~係特大果黎ga~~應該會好甜~~
回復