阿晴的自家鳳梨熟成栽培日記。

作者: 阿晴 發表于 2008-5-2 18:45:42
20203 148
DAVIDYIP 發表於 2008-5-28 18:00:32 |顯示全部樓層
你都種得好好野啦﹗
仲有果添。

回復

阿晴 發表於 2008-5-28 18:03:42 |顯示全部樓層

回復

阿晴 發表於 2008-5-28 18:06:18 |顯示全部樓層
原帖由 DAVIDYIP 於 2008-5-28 18:00 發表
你都種得好好野啦﹗
仲有果添。

個果咁細~~幾啖就冇哂lu~~hahaha
回復

阿晴 發表於 2008-5-28 18:12:21 |顯示全部樓層
這是最近拍的~~果實開始變成暗紫色~~

近排成日落雨~~唔知個果會唔會爛~~

果實成形沒多久後就會在葉叢中長出新芽~~果實成熟後母株便會枯死~~之後便由子芽所取代~~

回復

geminie 發表於 2008-5-28 23:01:44 |顯示全部樓層
好吸引呀, 我最鍾意既菠蘿呀, 好想食
回復

小寶 發表於 2008-5-28 23:09:42 |顯示全部樓層
好特別,即刻想買隻香水菠蘿
回復

lammanfung 發表於 2008-5-28 23:34:42 |顯示全部樓層
真的是大開眼界!
回復

小餘 發表於 2008-5-29 01:07:00 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-5-28 17:38 發表
開始結成球狀了~~本想伸手去摸~~不知原來心部附近的刺十分棘手~~差點被割傷~~

過幾天後~~會開始由花序底部開出紫青色的小花~~花朵幾天後會枯萎~~然後在聚合的花序形成果實~~

http://i190. ...

第一次見菠蘿開花咋
多謝分享
回復

carmen 發表於 2008-5-29 10:30:28 |顯示全部樓層
見到佢開花, 結果, 感覺好神奇呀~
想像唔到平時街市d菠羅係咁樣生出黎~
回復

amiko_zoo 發表於 2008-5-29 12:00:18 |顯示全部樓層
嘩~~~~~~ 好強呀!!!
回復

Anita 發表於 2008-5-29 12:18:54 |顯示全部樓層
多謝POST波羅成長過程,真的是大開眼界, ,波羅都種到 ,我對種嘢的信心大了很多.
回復

laputa 發表於 2008-5-30 02:24:27 |顯示全部樓層
嗯.....真係聞名不如見面~ 原來菠蘿係要種咁耐同咁得意...
多謝晒d靚相
俾著我種一年冇果實以為佢死左tim
新手,唔係好明咩叫"切下上頭的葉叢扦插栽培",thanks~
回復

阿晴 發表於 2008-6-28 23:52:08 |顯示全部樓層
原帖由 chrisng 於 2008-5-3 09:28 發表
yes, sure can lor but i think the pot not big enough.
阿晴 can u teach me how釀製自家口味的醇厚鳳梨酒?
Thank you....

唔好意思咁遲先回覆你…
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

パイナップル酒の作り方
-Pineapple wine-

完熟鳳梨                約400g
檸檬                        約1個
冰糖                        約150g
燒酒(白色利口酒) 約800ml
約1.9L玻璃密氣瓶
#水果使用前先洗淨#\
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1_把鳳梨切成適當大小的塊狀。
2_檸檬去皮和白色內果皮,切成4等份大小。
3_ 1和2和冰糖梅花間竹地放入玻璃密氣瓶內,再注入燒酒。
4_放在沒有直射日光的陰涼處。3個月後取出果物便可飲用。

玻璃瓶可以0係吉吉島十蚊店買到,係1.9L果款。入面會有食譜。
水果酒ge基酒只要係35度以上的蒸餾酒都可以,任何種類都可以使用,書上製作梅酒甚至可用白蘭地,呢度你可以用35゜ge ホワイトリカー(white liquor) ,
呢個食譜係參照瓶內附送ge製法。
回復

阿晴 發表於 2008-6-29 01:19:20 |顯示全部樓層
原帖由 laputa 於 2008-5-30 02:24 發表
嗯.....真係聞名不如見面~ 原來菠蘿係要種咁耐同咁得意...
多謝晒d靚相
俾著我種一年冇果實以為佢死左tim
新手,唔係好明咩叫"切下上頭的葉叢扦插栽培",thanks~ ...

大概好似下面咁lo

回復

阿晴 發表於 2008-6-29 01:24:31 |顯示全部樓層
留唔留連著葉叢ge果圈果肉都冇乜所謂ga,因為就算連埋d果肉果皮一齊種落泥度,都一樣會生根,果d果肉會自己腐化,不過最緊要等到個切口乾哂先好種,種左落泥一排都唔會有乜分別,等到佢開始生葉時就應該已經生左根,而家夏天要注重淋水,唔好比d泥乾。
回復

阿晴 發表於 2008-6-29 20:55:07 |顯示全部樓層
買波lo時揀d葉叢比較靚、完整ge,留少少果皮部分切落黎,陰乾6個鐘或一晚,摘下下方ge葉,露出果實芯柱,之後就可種落泥度,放在半陰地方,定期淋水,等d根生到落盆底就再換盆,可盆植或種落地,不過會好大棵,大約隔3年結一次果。

回復

arp 發表於 2008-6-29 22:31:32 |顯示全部樓層
.........很詳盡
回復

Alfphy 發表於 2008-6-30 10:34:13 |顯示全部樓層
嘩,種波蘿啊!超厲害啊!真係大開眼界!
回復

raysit 發表於 2008-6-30 16:21:48 |顯示全部樓層
非常清楚, 真係大開眼界! 有機會都試吓.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-30 18:15:36 |顯示全部樓層
解釋得好詳細,如果夠地方,都想種番盆~
回復