阿晴的自家鳳梨熟成栽培日記。

作者: 阿晴 發表于 2008-5-2 18:45:42
20202 148
JicJicmom 發表於 2008-8-15 09:59:00 |顯示全部樓層
多謝阿晴呀 ~~ 前晚篤左落泥度喇~~
我都好想知你本書0既名同出版社呀 ~~ 如方便0既可以話我知 / pm 我嘛 ?
我天台向東南 , 都有10-4 呢段時間幾晒下, 我都要留心阿菠蘿頭0既情況至得 ~
回復

阿晴 發表於 2008-8-15 11:36:31 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-8-14 18:44 發表

你本書好詳細呀,唔知可唔可以話我知個書名同出版社呀?

原帖由 JicJicmom 於 2008-8-15 09:59 發表
多謝阿晴呀 ~~ 前晚篤左落泥度喇~~
我都好想知你本書0既名同出版社呀 ~~ 如方便0既可以話我知 / pm 我嘛 ?
我天台向東南 , 都有10-4 呢段時間幾晒下, 我都要留心阿菠蘿頭0既情況至得 ~

本書係<初學者的家庭果樹> (瑞昇交化. 出版) 我見好多書店都有.

JicJicmon,
葉冠扦插時暫時不要太潮濕, 澇浸, 只要剛好保持泥土適當濕度就夠, 太濕會爛掉, 碰一下葉子便會一片片的掉落, 如果有地, 發根後最好種地, 根部可充分發展, 長出的果實也較好~
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-15 11:50:15 |顯示全部樓層
感謝 !!!!!!!!
我會留意架喇 ~~ 其實以前我住村屋時,阿娘都成日將d菠蘿頭篤入泥地度 , 生得好好呀~~~ 又唔使理佢 ~~不過d人好衰 !!! 夜晚黑偷偷地黎掘走我地d野 !!!!!
而家種盤 , 要多花心機喇 ~~~
回復

阿晴 發表於 2008-8-15 12:26:23 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-8-15 11:50 發表
感謝 !!!!!!!!
我會留意架喇 ~~ 其實以前我住村屋時,阿娘都成日將d菠蘿頭篤入泥地度 , 生得好好呀~~~ 又唔使理佢 ~~不過d人好衰 !!! 夜晚黑偷偷地黎掘走我地d野 !!!!!
而家種盤 , 要多花心機喇 ~~~

種花ge人最怕偷花偷果賊, 唔圍好d野一有疏忽就又黎偷, 太可惡~
係ya, 好易插生ga, 又唔洗點理, 總之唔好太濕, 擺下擺下唔覺佢就出左根ga la~ 一起努力la~
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
p.s. 本來我想分享1, 2por苗出來, 但係只係出左一個芽, 得一por冇得分享. ^////^
回復

阿晴 發表於 2008-8-15 14:02:48 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-14 15:43 發表
阿晴,好犀利呀~
冇諗過一個菠蘿要種幾年至有得食,你真係好心機~
想知係唔係同原本既味道差唔多?

原帖由 Alfphy 於 2008-8-15 06:25 發表
阿晴,你o既菠蘿食得未啊?

ChrisTsui, 阿飛:

hehe, 其實種果樹, 如果由幼苗開始, 都係需要時間等待,  但波蘿 (同木瓜,蕉等) 已經係比較快有收成ge一種, 如果有地方, 種多幾por, 錯開時間來種, 就可以每年都有果食喇~

已經食左喇~ 雖然係應該叫迷你波蘿 , 但係味道同超市果d冇分別, 而且係完全成熟橙黃色先摘下, 雪左即食, 所以真係好香, 超超超甜 , 超多汁, 切完之後映相, d汁就由把刀流到張檯, 自己種有得食開心好多, 改天再照相報告下吧( 暫時冇usb線 =  =")~
歡迎入黎賞果oh~ ^ 0 ^
回復

angelpui 發表於 2008-8-15 19:27:51 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 15/8/2008 14:02 發表

hehe, 其實種果樹, 如果由幼苗開始, 都係需要時間等待,  但波蘿 (同木瓜,蕉等) 已經係比較快有收成ge一種, 如果有地方, 種多幾por, 錯開時間來種, 就可以每年都有果食喇~

已經食左喇~ 雖 ...

多謝你提供既資料,我去書店找下先。
要好多地方先可以種到幾棵 我冇地種
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-15 20:13:16 |顯示全部樓層
實在太精彩啦~
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 00:25:36 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-15 14:02 發表

已經食左喇~ 雖 ...

嘩!好正咁喎!
嘻嘻嘻!三年的回報又豈止超甜菠蘿咁簡單?!
過程中不斷學習,已是一種享受。恭喜!
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 02:37:20 |顯示全部樓層
日日咁淋水淋到都唔記得有呢por野ge存在 , 忽然間又開花結果. 冇錯, 種野係要時間黎取得經驗, 一邊試一邊學, 等下等下又開花, 等下等下又結果. 夏天等秋播, 秋播到冬天又養苗, 春天開花又再春播, 之後夏天有果, 又一年, 呢d就係種野ge樂趣
有相upload時請你食翻舊r(實物在照片中 XD)~ 下一次ge果可能係2011年 , 我諗住如果仲有地方ge話種多兩por錯開來, 年年都有得食

回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 03:01:43 |顯示全部樓層
等你請吃甜菠蘿啊!
一於多種幾棵,年年就有得食!仲可以請大家食!
回復

Donder 發表於 2008-8-16 05:49:11 |顯示全部樓層
我一次過睇晒你編野, 睇到我嘩, 嘩, 嘩.......聲, 好利害, 好有恆心, 睇完, 即刻好想整菠蘿酒, 又想試下種返棵 !
回復

dmcdfq 發表於 2008-8-17 12:13:26 |顯示全部樓層
我前年冬天也用果實頂上的吸芽種成功過
不過過完第一個夏天後,就沒地方種了,冬天凍死了
回復

Donder 發表於 2008-8-18 07:22:43 |顯示全部樓層
原帖由 dmcdfq 於 2008-8-17 12:13 發表

真可惜 !
回復

阿晴 發表於 2008-8-18 07:48:20 |顯示全部樓層
蛀米虫、Donder,
你好, 多謝賞果~
回復

阿晴 發表於 2008-8-18 07:54:23 |顯示全部樓層
原帖由 dmcdfq 於 2008-8-17 12:13 發表

係唔係在香港ga?  
回復

阿晴 發表於 2008-8-22 20:17:13 |顯示全部樓層
8月14日(四)中午 . 可以採收了~!!

整個果實都已經變成橙黃色, 而且散發著香氣, 今天便是採收的時候了!! ( ≧◇≦ )感動..

終於有usb線可上傳圖片了~ 已經出現橙黃的顏色, 代表已完熟了, 嗅到香味了嗎? ^  ^

全株玉照, 向四方伸展出去的葉片看起來十分霸道, 而且葉子也很長~
葉背是銀灰色的, 硬硬的, 而且葉尖長著小刺, 葉沿也很利, 一副令人難以接近的樣子..

阿晴

回復

alexand52028 發表於 2008-8-22 20:26:29 |顯示全部樓層
好嘢,有得食la!!
好食牙!!!
回復

阿晴 發表於 2008-8-22 20:28:40 |顯示全部樓層

幸好會長出甜美的果實, 香甜完熟的鳳梨應該沒有多少人對她有抗體吧Xd

因為葉片太棘手了, 所以必須帶上手套來進行, 不要被割傷了。

阿晴

回復

alexand52028 發表於 2008-8-22 20:35:14 |顯示全部樓層
好正牙!!!!!!
哈,要小心bo!!
回復

阿晴 發表於 2008-8-22 20:39:52 |顯示全部樓層
alexandra,
我會ga la~ 多謝黎賞果~ 我摘果時都要小心唔好比佢d葉尖插盲眼Xd 一陣請你 "食翻0舊" r~ ^  ^
回復