秀秀的[分fun]皂~月桂皂

作者: sausau 發表于 2012-8-27 14:04:33
12906 150
sausau 發表於 2012-11-7 16:17:18 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-11-7 11:53
等我都準備試番底鉀皂先~ 係喎~ 一般你用多少時間攪掂一底約1000g的鉀皂呢? ...

我有電動,加上熟手,1000g大概30分鐘左右就搞掂.第一次做時邊看書邊攪皂,mememohmoh都要一個鐘.

你想做甚麼皂?洗手,洗頭或洗身?我提議首次做,做椰子油比例高的家事或洗手皂,因為只用保溫法和皂液較快成餬.有了成功感和經驗後才做洗頭和沐浴的,因為很多配方是用熱製法.

我覺得油的組合不是問題,計啱鉀的用量便可,水量一定是鉀量的3倍.

硬油比例高,才會攪為鳳梨酥餡狀(用保溫法),至於軟油比例高,打至trace(軟油是不會打成鳳梨酥餡狀的)便可進行鍋內隔水加熱步驟(用熱製法).

我的配方以軟油為主, 所以不會用保溫法,在研究中,若果成功,我的方法應該不會手斷.   發表於 2012-11-7 16:26
謝謝建議~ 成功的話,會和大家分享/討論的~  發表於 2012-11-7 16:20
回復

joeybt007 發表於 2012-11-7 16:54:20 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-11-7 13:42
joeybt007  例如呢隻 320w 已經一分鐘 9000 至 16000 轉 一鍋鉀皂打 45 - 60 分鐘, 你雙手一分鐘又可打幾多 ...

嘻嘻, 分享下經驗姐 XDDD

電攪拌我之前有睇過, 有牌子的 四,五佰 (我買左部, 不過係用泥打西湯)
牛頭角姐姐有 一百蚊樓下 (可去佢網頁 check check) 億 x 通 三百幾, 佢都有網頁
我自己就用朋友公司啲貨板 (即係同大陸貨差不多), 免費

我都有諗過DIY姐姐那支平野~ 不過我硬頸,想試下有無方法唔用電攪啫~ 在研究中.  發表於 2012-11-7 17:01
回復

jellyfishy 發表於 2012-11-7 17:37:57 |顯示全部樓層
prodorothyhkg  水母,用電磁爐keep 住70度打,我一年幾前700g油用手打約40分鐘~  發表於 17 分鐘前
--------------------
乜你爆我個研究方法架~ 係呀~ 我諗住跟糖亞的方法熱攪鉀皂~
http://hong63917.blog.163.com/bl ... 141200911715817279/

其實我懶.....我依家每次都係坐住熱水攪,依個係熱製鉀皂。其他網友,有D會唔坐熱水,直接將煲放係爐上,細火攪...新手唔好試,無經驗會燶..  發表於 2012-11-8 09:41
降溫快先啱~~  發表於 2012-11-7 18:15
想當年天氣凍,解溫快,無意中撞出此法  發表於 2012-11-7 18:11
回復

sausau 發表於 2012-11-7 20:26:13 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-11-6 09:13
請問你用開邊隻配方? 我想問下, 鉀皂的油種比例似乎和鈉皂油種比例很不同. 平時祖母鈉皂洗在身上我都覺笠 ...

水母水母.我剛剛試了100%橄欖油鉀皂...
無諗過...原來係...咁正! 愛死了!

擦在頭髮上的泡沫很豐富,跟100%橄欖鈉皂的少泡分別很大.洗完髮沒有黐笠感,我更順便用來沐浴.

唯一問題係皂餬稀釋要很久.書本上教用果汁攪拌機稀釋,但我沒有,所以用了浸泡法.又因自己急於試驗,於是拿取少許皂餬揉在手裡加水使用...

明天補回稀釋時相片,此刻網路接收很弱,怕上傳不到.

我要再做一鍋100%橄欖鉀皂.其實做成後的橄欖皂餬,可隨需要混合其他油製成的皂餬稀釋.

同一種油造一個皂糊的確係good idea~!  發表於 2012-11-8 12:26
你話稀釋皂糊,即係溶解嗎? 想加速溶解,可以用加熱法,用熱水坐熱佢,加埋攪拌會更快。我自己通常係將佢搣作小塊,加水,放一晚...  發表於 2012-11-8 09:38
thx~~~~~~ so useful~~~~~~~~  發表於 2012-11-7 23:27
等待欣賞佳作 ^^ ar sausau  發表於 2012-11-7 23:22
回復

joeybt007 發表於 2012-11-8 15:39:15 |顯示全部樓層

離少少題

今日做手霜 (350ml) 用4%蠟, 用電芯攪攪棍仔打左半個鐘都仲水溜溜咁
嬲嬲地轉枝電動小子, 眨下眼就杰晒, 仲由 lotion 變左 cream添, 睇個樣下次要 lotion 可以用 3%蠟就夠喇

jellyfishy  350ml 好多下, 會唔會咁所以要大支d既電攪~  發表於 半小時前

因為約左老友食飯, 難得佢地鍾意用, 所以咪做咁多囉
我自己覺得有 200 ml 都可以用電動, "暈循" 好多

350ml 好多下, 會唔會咁所以要大支d既電攪~  發表於 2012-11-8 16:15
回復

sausau 發表於 2012-11-8 18:02:44 |顯示全部樓層

多謝cklife提供的加熱法溶解皂餬

這是九月份做的100%橄欖油鉀皂。原來皂餬不易稀釋(以往的多油組合皂餬很易用水溶解),用了ck的方法終於成功喇。 CIMG2177.jpg CIMG2179.jpg CIMG2180.jpg CIMG2210.jpg

joeybt007...x 2  發表於 2012-11-8 19:58
好晶瑩剔透呀 !!!!  發表於 2012-11-8 18:17

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2012-11-8 18:10:56 |顯示全部樓層

剛才試左直接將煲放係爐上,細火攪.....哈哈~ 好好玩,睇住佢變大縮細,好似梳芙理咁樣,家下保溫中,今晚12am開來望下先~ 希望成功啦~ 

期待ing~  發表於 2012-11-8 18:35
期待看相中.... :)  發表於 2012-11-8 18:17
回復

jack872184 發表於 2012-11-8 18:14:47 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-11-8 18:02
多謝cklife提供的加熱法溶解皂餬。

這是九月份做的100%橄欖油鉀皂。原來皂餬不易稀釋(以往的多 ...

好靚啊~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
勁正啊~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
loos sooooooooo beautiful like the producst in shops~

^^ 我就話似"大冰糖"  發表於 2012-11-8 20:01
中間2幅相似麥芽糖,好想食~  發表於 2012-11-8 18:34
回復

jack872184 發表於 2012-11-8 20:15:19 |顯示全部樓層
我話似plastic@@ or d5知咩糕
回復

jellyfishy 發表於 2012-11-9 09:53:33 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-11-4 10:18
前一天做的鉀皂,在保溫箱24小時後取出。我發覺已皂化得很好,測試PH值是竟然已 ...

有事請教,我的100%橄欖油鉀皂坨,在保溫鍋放置一天後,現在頗硬,色澤和你4/11 post 個底的色很似,但加熱後又會軟和透很多,這叫成功嗎?
在office,唔方便post 相~ 

我的皂坨都是硬的, 大約如泥膠硬度吧, 透唔透明就視乎用咩油, 加左棕櫚油就唔透 一定要 check PH呀 :)  發表於 2012-11-9 10:25
現在在保溫箱內或室溫放置?  發表於 2012-11-9 10:24
有無CHECK PH呀  發表於 2012-11-9 10:01
回復

jellyfishy 發表於 2012-11-9 10:18:08 |顯示全部樓層
maybabe  有無CHECK PH呀  發表於 13 分鐘前
---------------
未check pH, 不過洗東西時,ok有泡有潔力唔乾手.

要check PH 值才能確知皂化完未。  發表於 2012-11-9 10:26
回復

sausau 發表於 2012-11-9 10:23:23 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-11-9 09:53
有事請教,我的100%橄欖油鉀皂坨,在保溫鍋放置一天後,現在頗硬,色澤和你4/11 post 個底的色很似,但加 ...

我發覺色澤不能作準,因為不同牌子真係有分別。昨日我做的100%橄欖鉀皂,同上次不一樣,而且需要更長時間trace和現在24小時後PH值仍>10,一陣我整理好相片把整個流程方上來。
回復

jellyfishy 發表於 2012-11-9 10:36:35 |顯示全部樓層
joeybt007  我的皂坨都是硬的, 大約如泥膠硬度吧, 透唔透明就視乎用咩油, 加左棕櫚油就唔透 一定要 check PH呀   發表於 9 分鐘前

sausau  現在在保溫箱內或室溫放置?  發表於 10 分鐘前
---------
家中只有pH紙,和你地用水劑應該一樣準吧?

無問題,應一樣準,照菲媽說把皂餬開少少水試。  發表於 2012-11-9 11:41
我的皂餬又不太硬,但亦有泥膠感覺。  發表於 2012-11-9 11:19
一樣,開少少水check就得  發表於 2012-11-9 10:55
我都係用紙的, 功能都是一樣  發表於 2012-11-9 10:43
回復

sausau 發表於 2012-11-9 11:31:57 |顯示全部樓層

攪搞鉀皂~~~熱製法
100%橄欖鉀皂~洗頭兼沐浴
發覺不同牌子的橄欖油的表現確不一樣...上次用pomace十分理想,只加熱一趟就完成。今次用了隻refined 和extra virgin混合的橄欖油,我要把加熱步驟做2次,而且發覺打皂餬時是花了多些時間才[微]trace。似乎和皂老祖母皂的情況不相上下。 CIMG2182.jpg CIMG2189.jpg CIMG2191.jpg CIMG2192.jpg CIMG2193.jpg CIMG2196.jpg CIMG2198.jpg CIMG2202.jpg CIMG2208.jpg CIMG2209.jpg CIMG2211.jpg CIMG2212.jpg CIMG2213.jpg CIMG2214.jpg CIMG2215.jpg CIMG2216.jpg

我今次用Light virgin 呀~ 情況和你一樣,要番攪一次才似樣. 我用4倍水,可能起初無理佢,蒸耐左,家下乾過泥膠.  發表於 2012-11-9 11:43
回復

sausau 發表於 2012-11-9 12:20:40 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-11-9 11:31
攪100%橄欖鉀皂~流程
發覺不同牌子的橄欖油的表現確不一樣...上次用pomace十分理想,只加熱一趟就完成。今 ...

所以我會用皂餬質地作準;因為隻隻油的反應不一,如加熱一次後,皂餬是仍然稀並伴隨有水份分離,我會再加熱一次。但加熱前先把皂餬置室溫數小時,等它稍為冷卻,攪拌一下再看它的濃調度。如果仍很稀的話,那第二輪加熱要3小時(我的廢油鉀皂置真空煲內過夜)。如冷卻後又好像杰了點如麥皮,那再加熱1小時左右就可以。通常新鮮油做不要加熱超過2次,否則皂餬最後會實如硬膠,到稀釋就要花多些時間。
只是軟油的問題,其他我做過的數種油組合,只一次加熱就可以了。

成cream狀  發表於 2012-11-28 00:27
今日我用搖搖法, 可能真係太次, 搖左大半個鐘都係油水分離, 最后嬲得濟食飯時用熱水熱住佢, 等我食完飯掃同抺完地先再搖....大約左搖左9個字就得  發表於 2012-11-28 00:27
回復

sausau 發表於 2012-11-9 12:37:13 |顯示全部樓層
水母,其實你的皂餬雖然硬,應該無問題,稀釋後一定可以用,放心喇。
回復

jellyfishy 發表於 2012-11-9 14:51:44 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-11-9 12:37
水母,其實你的皂餬雖然硬,應該無問題,稀釋後一定可以用,放心喇。

哈哈~ 你個帖好有用架, 我呢兩日係咁對照你的相和我的皂坨作比較, 所以第一次就算成功啦~哈哈~

真係謝謝你和其他花友的幫忙和解答.

頭先check pH,發現用開的試紙放了在office, 情急之下拿了男丁用來check 魚缸水的pH劑,check出pH8.5,哈哈~應該ok喇掛~

今晚有時間會放相上來介紹我呢個熱製法, 今次製作番煮了1次, 中間煲溫放了一晚, 時間共用了2.5小時~   

我一直都係用保溫法 嘻嘻  發表於 2012-11-9 22:59
第一次用熱製法成功,已叻叻喇。我第一次做鉀皂只係用保溫法咋。  發表於 2012-11-9 18:35
回復

sausau 發表於 2012-12-1 20:28:55 |顯示全部樓層
[759]橄欖油製鉀皂結果...
皂糊放置20天後,測試PH值合格,可以進行稀釋。我發現皂糊的質地很鬆散,不似上次用另一隻牌子製100%橄欖鉀皂糊的感覺。稀釋後也沒上次的透明look。 CIMG2257.jpg CIMG2258.jpg CIMG2266.jpg
回復

sausau 發表於 2012-12-1 20:35:36 |顯示全部樓層
剛過去的十一月不尋常地潮濕...害我不敢打皂。但朋友要求學做皂,所以幾天前打了何首烏洗髮皂,兼用了朋友送的新模子。 CIMG2265.jpg

原來不同牌子橄欖油造的鉀皂有咁大分別。第日我又試下用不同牌子先。  發表於 2012-12-2 11:52
我用呢個模都係個瓣邊有氣泡唔靚呀  發表於 2012-12-2 02:39
回復

sausau 發表於 2012-12-15 11:32:10 |顯示全部樓層
新皂章
首先多謝一位為我訂購皂章的花友。少少的圖案能令產生另類效果... CIMG2321.jpg

我都有訂製, 店主還送了中間那心型花花給我~ 都幾好用.  發表於 2012-12-15 17:05
四星期後打的印? 72%馬賽皂最少要四星期才好打印. 但現在看來都OK 啊~  發表於 2012-12-15 16:57
點評 你蓋得咁靚都話心急,我試過蓋到圖案糊在一起@@  發表於 2012-12-15 15:14
可愛唷, 皂章的圖案令皂皂生色不少呀...  發表於 2012-12-15 12:28
回復