秀秀的[分fun]皂~月桂皂

作者: sausau 發表于 2012-8-27 14:04:33
12887 150
sausau 發表於 2012-10-9 10:34:46 |顯示全部樓層
爐甘石皂出模喇,但發生了撞擊意外,所以搞成咁.不過大家志在望下隻色啫. CIMG1940.jpg
係diy姐買左喜瑪拉雅山粉紅鹽,順便做埋鹽皂.我把鹽打得很幼細,沒有水母鹽皂那種顏色深淺分明噢. CIMG1938.jpg

It looks so amazing!  發表於 2012-10-9 21:42
鹽皂同水母個啲一樣好滑。  發表於 2012-10-9 12:07
這爐甘石粉是diy 姐姐個隻? 粉紅嗎?  發表於 2012-10-9 11:09
都睇到粉紅色和白色有兩層呀~  發表於 2012-10-9 11:08

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2012-10-9 12:36:11 |顯示全部樓層
"jellyfishy : 這爐甘石粉是diy 姐姐個隻? 粉紅嗎? "

單是看粉的顏色,是diy姐的最深,但做出來卻沒有我之前買的咁粉紅look。我覺得它偏蝦肉色,和入皂液時的顏色差不多。請看顏色比較在38#。

鹽皂有兩層是用了兩種鹽,分別是diy姐的喜瑪拉雅山粉紅鹽和幼食鹽。因為前者只得100g,我要拿後者搭夠。

你隻鹽皂係幾多%椰子油?  發表於 2012-10-9 14:46
咁你粉紅靚靚個隻在那兒有售? 嘻嘻~  發表於 2012-10-9 14:31
回復

sausau 發表於 2012-10-9 18:26:02 |顯示全部樓層
" jellyfishy :  你隻鹽皂係幾多%椰子油?"
係70%。

" jellyfishy :咁你粉紅靚靚個隻在那兒有售?"
pm告訴你。
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-10 09:41:03 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-10-6 09:41
圖片說明:
那年我生熱痱,我的中醫給我用他製的爐甘石液,於是在此取了靈感做皂。圖左上
因為液體塗在身 ...

呢個液體~~ 啊~~ 我想起了,小時候去睇西醫(即係自己老豆),佢都係有用呢隻搽我背部咋~  涼涼地粉粉地,但又唔覺有乜用喎~不過隻色真係幾吸引~ heheheee~~~

好耐之前,仲做緊美容時,有一條line既暗瘡護理用品,佢地隻化妝水就係依隻咁既熱痱水....我果時按完暗瘡用少少化妝棉用黎敷係暗瘡位,幾止血= _=  發表於 2012-10-12 11:48
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-12 11:50:09 |顯示全部樓層
cklife  好耐之前,仲做緊美容時,有一條line既暗瘡護理用品,佢地隻化妝水就係依隻咁既熱痱水....我果時按完暗瘡用少少化妝棉用黎敷係暗瘡位,幾止血= _=  發表於 21 秒前
-------------
又靚又有用的話, 咁真係要搵搵呢隻貨喇~  但但但.... 我想要粉紅色呀~~~ 粉紅色好靚~

粉紅色是我最愛的顏色.已託朋友下次返美國買喇.  發表於 2012-10-12 14:04
回復

sausau 發表於 2012-10-22 16:26:24 |顯示全部樓層

朋友今早拿來兩[舊]各1kg的皂基叫我幫她搞。她要求大大件,不用玩花款(合我這不想傷腦筋的人)。因為我們這兩個[百無]沒有皂用染料,只能就地取材,見乜用乜。朋友給我玫瑰花粉,我落了少許就知撞板,最後還是用礦泥粉[補鑊]。但因為玫瑰花粉已形成一粒二粒東西,我倒皂液時一手拿煲,一手拿隔渣網,真是狼狽萬分。倒完又發覺一大堆氣泡,正想撥開雲霧見青天時,原來皂面已冷卻,成了一曾薄膜。最後,左搞右搞下,搞到個煲十分難看,皂屑實實的黐在煲內。幸好先前用來座溶皂基的熱水正好解決問題,浸了一會(很燙手)已可以順利洗淨。

總結做完的心得:我下次不想搞囉 ,還是cp皂好玩d。 CIMG2023.jpg CIMG2025.jpg CIMG2026.jpg CIMG2027.jpg CIMG2028.jpg CIMG2029.jpg CIMG2030.jpg CIMG2031.jpg CIMG2034.jpg CIMG2036.jpg CIMG2038.jpg CIMG2040.jpg

第一粒心形好靚, 第二粒點解會咁?  發表於 2012-10-22 17:28
皂基可以好快手加工完成:)  發表於 2012-10-22 16:38

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2012-10-22 18:22:22 |顯示全部樓層
"Springonions : 第一粒心形好靚, 第二粒點解會咁?"

因為第二粒係餘下的皂屑再番溶and入模時因最後輪到佢所以有d凝固。
回復

sausau 發表於 2012-10-24 16:09:27 |顯示全部樓層

以往做艾草皂是煲艾草水然後用來溶鈉。這裡看見花友是用艾草加奶打汁來代替溶鈉的水量。幾天前有機會一試,不過我沒有用奶而用水。果然汁液比煲水的更綠色。這皂還添加了艾草粉和艾草香精,總之夠晒[艾]。 CIMG2051.jpg

Natural feel...Nice**  發表於 2012-10-26 21:42

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2012-10-24 18:27:19 |顯示全部樓層
今次係想玩不規則分層,所以皂液要杰才能給我製造[岩岩慚慚]的效果,唯一缺點是氣泡不易走出。深色那底好些,淺色那底的白點便是氣泡,不過這底出模時是完全無白粉。

係呀~ 我發現 ot 的皂無咁易出白粉架~  發表於 2012-10-29 10:51
回復

sausau 發表於 2012-10-29 10:38:52 |顯示全部樓層
上不到網的日子,當然不忘打皂...
上次做的鹽皂令我念念不忘,依花友FD113的報料,到[big昌]買岩鹽,價錢比diy姐平好多,差不多價錢(不知為何我比FD113買貴3蚊),但係3倍重量,無論如何都抵買。
我極力推薦大家玩鹽皂,易做,易trace,脫模快又易。(用錯配方不成功另作他論,要跟足水母的鹽皂帖方法)
脫模令我十分滿意,再次多謝水母好介紹。

big 昌即是大昌?  發表於 2012-10-29 11:01
你用90%椰子油配方? 現在雖然天口乾燥d, 但我仍然隔天用它~ heheee~  發表於 2012-10-29 10:54
哎~呀~ 好似好味的布丁, 好想吃甜品~  發表於 2012-10-29 10:52

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2012-10-29 12:17:51 |顯示全部樓層
"jellyfishy :  big 昌即是大昌"  YES
" jellyfishy : 你用90%椰子油配方? 現在雖然天口乾燥d, 但我仍然隔天用它~ heheee" NO
我要冬天用,所以用了70%椰子油,15%乳油木果脂,15%米糠油。因為家裡物料有限,有乜就用乜,請不要見笑啊。
回復

3815 發表於 2012-10-29 23:07:45 |顯示全部樓層
好鬼靚呀!!

多謝欣賞。  發表於 2012-10-29 23:18
回復

sausau 發表於 2012-11-2 16:30:13 |顯示全部樓層

攪搞鉀皂~~~保溫法
今次攪鉀皂...洗手用
椰子油    303g
棕櫚油    192g
可可脂     55g
氫氧化鉀  126g
水        378g        總油量    550g

製作時間 (由把油加熱至皂餬入保溫箱~20分鐘)
CIMG2138.jpg CIMG2139.jpg CIMG2142.jpg CIMG2143.jpg CIMG2145.jpg CIMG2146.jpg CIMG2147.jpg CIMG2148.jpg CIMG2149.jpg

兩星期後再給大家看已成孰的皂餬

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2012-11-2 16:59:34 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-11-2 16:30
今次攪鉀皂...洗手用
椰子油    303g
棕櫚油    192g

條方幾好喎, 我鍾意佢有少少可可脂做coating, 令雙手洗完後不會感覺太乾~  

稀釋後用起泡瓶裝來用更好。  發表於 2012-11-2 17:15
回復

joeybt007 發表於 2012-11-2 20:01:31 |顯示全部樓層
今次攪鉀皂...洗手用
椰子油    303g
棕櫚油    192g

用棕櫚油會唔會舊皂坨冇咁透明呢?

我的洗髲鉀皂成三個星期都未變透明

我做過100%橄欖油皂餬就好透明。  發表於 2012-11-2 20:09
睇本書做出來的皂餬係唔多透明。其實PH值ok和好用就得,我不太介意透明與否。  發表於 2012-11-2 20:07
回復

FD113 發表於 2012-11-3 22:51:26 |顯示全部樓層
今次攪鉀皂...洗手用
椰子油    303g
棕櫚油    192g

哇.. 好呀,加些尤加利 同茶樹精油就好好
回復

太陽鳥 發表於 2012-11-4 02:15:23 |顯示全部樓層
sausau,這洗手鉀方真容易喎! 但我是新手一定好多突如其來的事發生........

洗髮鉀皂你有打過邊款呢?
回復

sausau 發表於 2012-11-4 06:37:06 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-11-4 02:15
sausau,這洗手鉀方真容易喎! 但我是新手一定好多突如其來的事發生........

洗髮鉀皂你有打過邊款呢 ...

洗髮鉀皂我打過三款;最簡單那款是100%橄欖油。另外有一款是椰子,山茶花和篦麻油組合。有一款是椰子,松香,篦麻和米糠油組合。個人喜歡洗髮用鉀皂多於鈉皂。
回復

jellyfishy 發表於 2012-11-4 08:38:53 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-11-4 06:37
洗髮鉀皂我打過三款;最簡單那款是100%橄欖油。另外有一款是椰子,山茶花和篦麻油組合。有一款是椰子,松 ...

我以前試過用馬賽皂洗頭, 但比較笠. 咁你鍾意用那種配方?
回復

sausau 發表於 2012-11-4 09:45:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-11-4 08:38
我以前試過用馬賽皂洗頭, 但比較笠. 咁你鍾意用那種配方?

100%橄欖鉀皂係做給一頭髮超乾並有損壞的朋友。
有松香那隻係給有頭油的朋友。
自己比較喜歡用有山茶花油那隻,我的頭髮本身很軟,是中性髮質,所以無乜問題。
另外亦有做過一款用紫草根浸泡油,橄欖,椰子和jojoba油的洗髮鉀皂,不錯的。

你們喜歡甚麼配方?我可給大家抄上來。

我的頭髮也是超軟的,有頭油,但髮尾乾。。。我是長髮的,可以用什麼配方啊?  發表於 2012-11-5 00:23
回復