露台初種茄子 (舊既去...新既來)

作者: lammadick 發表于 2008-4-25 15:59:33
12005 70
maymay靚 發表於 2008-8-18 18:20:43 |顯示全部樓層
哎呀... 班比- 隻茄子都有 胎記呀!!!
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-18 20:10:03 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-18 18:20 發表
哎呀... 班比- 隻茄子都有 胎記呀!!!

maymay靚 媽媽啱啱食咗,佢話好嫩、好好味 ,不過係我 啱啱買返嚟種架
回復

lammadick 發表於 2008-8-19 09:42:00 |顯示全部樓層
星期日那天我已經忍唔住...張其中一隻剪咗落來
同工人一齊研究...切開之後發覺冇乜大問題
不過工人話都唔同買返來果d既 , 入面多核 , d核又十分硬 , 佢話核咁硬唔食得喇 , 咁又比咗我仔玩囉
但個果只係得寸多直徑咁大 , 已經咁樣 , 咁姐係真係出咗問題喇 , 但就唔知咩問題
回復

maymay靚 發表於 2008-8-19 09:48:34 |顯示全部樓層
lammadick  你既茄子種黎玩 ???
回復

lammadick 發表於 2008-8-19 09:55:58 |顯示全部樓層
唔係我要來玩 , 係我仔要來玩 , 工人姐姐成日都比d菜頭菜尾呀
蘿蔔呀 , 豆角呀我仔當玩具玩 , 見佢鐘意咪比佢玩囉
回復

maymay靚 發表於 2008-8-19 10:05:51 |顯示全部樓層
   蔬果 玩具 ?? 你咪慳番好多錢...
回復

lammadick 發表於 2008-8-27 15:29:06 |顯示全部樓層

等了四個月的茄子...終於有果了

圓茄子結完兩個果之後 , 葉片就迅速變黃 , 係咪已經唔要得喇

另外兩盆茄子...種咗四個月 , 有一盆終於都有果了
H07a 21aug.JPG H07b 21aug.JPG
打風過後 , 又見佢地大咗
H08a 26aug.JPG H08b 26aug.JPG
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-27 15:40:17 |顯示全部樓層
不死茄子傳奇
lammadick 上次我por茄子結果後,D葉都變黃晒架,我剪晒D黃色葉,再落咗D肥,佢依家靚仔返喇add6icon
回復

lammadick 發表於 2008-8-27 15:44:50 |顯示全部樓層
斑比....我都冇掉到個兩盆野呀...望有奇蹟嘛 , 比我剪到咁囉
G17a 26aug.JPG G17b 26aug.JPG
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-27 15:50:32 |顯示全部樓層
加油呀,一定會生返靚架
回復

lammadick 發表於 2008-8-27 16:01:31 |顯示全部樓層
望係咁望...唔得都冇法...
因為唔係好多地方...下個月都唔見有起色就會放棄喇
九月後法種其他合秋天種既野嘛
回復