露台種瓜 (全面失敗) 再來一次--節瓜/洋香瓜

作者: lammadick 發表于 2008-4-24 12:44:41
17295 77
初次學人種瓜...洋香瓜/青瓜/玩具南瓜
先來洋香瓜...早在2月尾己下種子...到3月中先第一次映相
到四月中都己經幾大下...因為有地方比佢在地下爬...所以插咗竹...迫佢向上

17 Mar 轉咗落盆

17 Mar 轉咗落盆
D01b 17mar.JPG

27 Mar 有葉喇

27 Mar 有葉喇

21 Apr 成個月喇

21 Apr 成個月喇

評分

查看全部評分

lammadick 發表於 2008-4-24 12:54:53 |顯示全部樓層

青瓜...大埔買的...店主話係時侯種

跟住來青瓜...三月中下種子...幾日後就出來見人...再過幾日先映咗佢相
剛好一個月已經長得都幾大下...插咗兩支竹比佢已經識得自己爬
再過一個星期已經有花喇...要睇多點資料學下處理先得

26 Mar 轉咗落盆

26 Mar 轉咗落盆
E01b 26mar.JPG

16 Apr 由下種到現在剛一個月

16 Apr 由下種到現在剛一個月

21 Apr 一星期後又大好多

21 Apr 一星期後又大好多

21 Apr 另一盆比較遲發芽的

21 Apr 另一盆比較遲發芽的
回復

lammadick 發表於 2008-4-24 13:20:38 |顯示全部樓層

玩具南瓜...網上買的種子

再來玩具南瓜...只得兩粒種子...好彩兩粒都成功發芽了
轉咗落盆...個盆好似大細...種住先...遲點先算
葉片有蟲...在葉子劃咗好多線...一條條足了消滅...跟住又剪咗塊葉

27 Mar 兩粒種子都發芽

27 Mar 兩粒種子都發芽

16 Apr 轉咗盆...又插架

16 Apr 轉咗盆...又插架

21 Apr 葉片有蟲...捉了

21 Apr 葉片有蟲...捉了
回復

貓貓 發表於 2008-4-24 17:52:07 |顯示全部樓層
青瓜開雌花就結果喇,追多些磷肥,不要太多氮肥,但又不可以全無氮肥。摘走雄花及孖瓜的其中一個,可以保留養份結大果。要勤施肥,薄肥多施,青瓜渴肥得很。
南瓜用盆種不必搭架,葉莖放在地上任它生長。結果時只要不著泥地,地上不積水,南瓜就不會潰爛。
回復

lammadick 發表於 2008-4-25 11:14:16 |顯示全部樓層
我的已經見到有小型果喇...經舖頭老闆介紹下買咗古早肥
係咪放十數粒在泥面...等佢溶哂...之後再放就得?
回復

lammadick 發表於 2008-4-29 10:42:47 |顯示全部樓層

開花....結果了....兩大個果

又來貼下相
小弟的兩盆青瓜...一盆早過另一盆約十天至兩星期...唔太記得
先的那一盆已經有果喇...幾日間就已經大了很多
果實一號...盆的右邊一棵...兩頭大,中間細...唔知差咁點乜...K型果
果實二號...盆的左邊一棵...比較正常啦...至少我自己覺得
另一盆都已經有小型果出現喇...都係左/右邊各一棵有一個

27 Apr 兩盆青瓜

27 Apr 兩盆青瓜

27 Apr 一隻兩頭大中間細的果

27 Apr 一隻兩頭大中間細的果

27 Apr 另一隻比較正常的果

27 Apr 另一隻比較正常的果

27 Apr 另一盆都有小型果出現

27 Apr 另一盆都有小型果出現
回復

lammadick 發表於 2008-5-5 12:34:57 |顯示全部樓層

洋香瓜近況之....有病了??

4月27日那天給那兩盆瓜來一張合照
5月5日今朝早再影一次...冇乜長大過咁
白色盆的那棵瓜唔知係唔係病了
在葉面上有許多好像塵一樣的白色粉末
見到之後很多葉子都比我剪掉了...所以細了很多
這樣做對嗎??因為那些葉子都已經有點黃了

27 Apr 兩盆瓜共三棵合照

27 Apr 兩盆瓜共三棵合照

5 May 白色盆的那棵病了

5 May 白色盆的那棵病了
回復

maymay靚 發表於 2008-5-5 12:56:30 |顯示全部樓層
你用盆都種得咁好, 我棵南瓜 麻麻地咋, 昨日落左 D有機肥, 希望快高長大 .....
回復

lammadick 發表於 2008-5-5 14:29:16 |顯示全部樓層

玩具南瓜--呢兩個係咪小型果

玩具南瓜都開花有小型果了
比咗個架佢地再加用繩/鐵絲之類迫佢地上架
相下底下兩張相係唔係小南瓜呢

27 Apr 開花了...兩盆都有幾朵花

27 Apr 開花了...兩盆都有幾朵花

5 May 呢盆有個小圓形果

5 May 呢盆有個小圓形果

5 May 另一盆有個長形的

5 May 另一盆有個長形的
回復

lammadick 發表於 2008-5-5 14:32:04 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-5 12:56 發表
你用盆都種得咁好, 我棵南瓜 麻麻地咋, 昨日落左 D有機肥, 希望快高長大 .....

我唔算種得好啦...學下種野咁囉,我都有玩具南瓜,剛好似有兩個果...唔知係咪果呢
回復

蛀米虫 發表於 2008-5-5 15:09:08 |顯示全部樓層
我幾棵都係得雄花......
你落咩肥架??
回復

lammadick 發表於 2008-5-5 15:26:11 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-5-5 15:09 發表
我幾棵都係得雄花......
你落咩肥架??

我在大埔買咗包有機肥...老闆介紹話好用...用包肥來溝落d泥度都機肥
只追過一次肥...用古早肥...放十多粒在泥面再加一層薄泥...因為見到根了
回復

lammadick 發表於 2008-5-5 17:06:46 |顯示全部樓層

青瓜...收咗兩個...食得掛

先睇睇那個青瓜K型果.."青瓜三號"..係我d唔識種野o既人先種得出...
決定要等佢長大...睇下佢大個咗會變成點先
青瓜四號及五號都出世喇...在青瓜一/二號果盆出世的
終於有野食...收咗兩個瓜...青瓜一/二號
雖然唔係好好睇...不過一定好好食...因為自己種

5 May K型果...轉咗一個圈

5 May K型果...轉咗一個圈

5 May 青瓜BB 四/五 號

5 May 青瓜BB 四/五 號
E05c 5may.JPG

5 May 青瓜 一/二 號食得

5 May 青瓜 一/二 號食得
回復

maymay靚 發表於 2008-5-5 17:15:16 |顯示全部樓層
夠一餐
回復

冬仔 發表於 2008-5-5 18:16:01 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-5-5 17:06 發表
先睇睇那個青瓜K型果.."青瓜三號"..係我d唔識種野o既人先種得出...
雖然唔係好 ...

咁樣係因為棵青瓜生長勢吾好...
吾夠肥丫..
搣左d雄花佢.
跟住再落肥啦...
回復

PACO 發表於 2008-5-5 21:02:58 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-5-5 17:06 發表
雖然唔係好 ...

應該係比瓜蠅針咗呀
回復

龍劍飛 發表於 2008-5-5 21:33:54 |顯示全部樓層
花都有分雌雄? 仙人掌o既花係咪都係咁o架? 
回復

小雲 發表於 2008-5-5 22:40:58 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-5-5 21:02 發表

應該係比瓜蠅針咗呀

我都係咁話,俾瓜蠅針咗既地方會特別變得崎型,兼且會出現出水的情況,千萬不要生吃啊!因為可能內裡有大量微細的小蟲子架!!!
回復

lammadick 發表於 2008-5-6 07:06:25 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-5-5 21:02 發表

應該係比瓜蠅針咗呀

絶對正確呀...唔只一/二號比瓜蠅針咗...連三號都不能幸免
今朝比我剪咗喇...帶出街棄掉...一次經驗...下次再努力
回復

muitau 發表於 2008-5-6 12:14:44 |顯示全部樓層
我都種緊青瓜...

我睇呢到網友介紹本園藝書講, 如果青瓜於生長期時比佢 "pon"到盆栽邊或者硬物就會變彎曲或者畸形架喇.
我見你條彎瓜咁近盆邊我估應該係呢個原因呀.
回復

1234下一頁