fishfish_51 發表於 2012-8-10 14:08
我有兩包種子呀...之前諗住抽康文署D 社區園圃, 點知抽唔中, 你地岩唔岩駛呀?
但請問, 點比你地呀? 有無地 ...

請在帖子寫下分享植物品種及數量

http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=2#pid1327480
金剛 發表於 2012-8-10 15:52
請在帖子寫下分享植物品種及數量

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=98682&page=2#pid1 ...

已寫下, THANKS! ;)

^^thanks  發表於 2012-9-1 15:24
我可以提供十盆不死鳥 現在有七吋高左右 , 我不出席活動
請PM交收, 吾該晒

http://hkplants.com/home.php?mod ... p;goto=up#pic_block

謝謝支持,請問邊區交收方便?  發表於 2012-8-30 20:20
我儲佐10零個盒或膠樽,使幫手植苗嗎?

^^29/9活動日需要義工,可以幫手可pm各籌委  發表於 2012-9-1 15:27
今日收到遠在日本的花友 maijai 寄來分享的種子。

身在異鄉都咁有心,真係萬分感動

多謝支持

^^好有心!讚  發表於 2012-9-1 15:23
GOOD!  發表於 2012-8-31 00:05
嘩... 勁讚!  發表於 2012-8-30 20:39
1) 今日已是9月1日, 地方和日期時間有否定好了? 我見很多POST, 但首頁還是沒定好日期時間地點...

2) 能否 WALK IN? 還是要報名? 還是要買門劵?

3) 有剛剛從燈籠椒拿到的種子, 不過我不確定發到芽, 因為是買回來的燈籠椒, 可以捐嗎? 要怎樣處理才可以?

4) 新人, 沒參加過, 也不知道詳細情, 也不知道可以做什麼, 更不知道要怎樣來 (尤其我是 "香港島" 人, 不太知道九龍的路, 何況還不知道舉行地點在那), 請指教!

已PM 回覆  發表於 2012-9-1 22:21
今天又收到兩位花友寄來的捐贈,十分感激

花友 yvonnelam 的捐贈,好細心,已分裝好

花友 sheetaada 的分享,好多,這裡只是一部份

多謝支持

查看全部評分

請問我有一些黃色重瓣家樂花的枝條可以捐贈么?

請問是未插枝的嗎?  發表於 2012-9-4 22:24
tomtomtom  請問是未插枝的嗎?

是呀,我無多餘的泥同盆,返工又好忙,如果你D可以幫手種,我就寄比你D,否則我估我無時間參與活動了。

要問吓有冇人幫手先,遲d覆你,謝謝  發表於 2012-9-5 12:36
由於證實左E D種子發到芽, 我決定捐 E D 燈籠椒種子, 今日下午寄出... SORRY 新人冇咩好捐

多謝先,不過青椒其實未熟,佢d籽發芽率低好多架  發表於 2012-9-5 12:32
" tomtomtom  多謝先,不過青椒其實未熟,佢d籽發芽率低好多架  發表於 7 分鐘前 "

未熟咩? 點睇架? 我買番來都4日, 琴晚食果陣都OK... 咁都睇得出?

唔緊要,你分開包,如果你青椒種子發到芽時通知聲,咪可以分享埋出去囉  發表於 2012-9-5 16:38
吓@@雖然其他色喺由青轉其他色,但甜椒係有青色咖  發表於 2012-9-5 16:24
因為青椒其實是未成熟的彩椒嘛!(黃/紅/紫..etc)  發表於 2012-9-5 15:10
Christopher 發表於 2012-9-5 12:42
" tomtomtom  多謝先,不過青椒其實未熟,佢d籽發芽率低好多架  發表於 7 分鐘前 "

未熟咩? 點睇架? 我買 ...

青椒又稱為甜椒,屬茄科一年生或多年生作物。綠色的青椒是我們常食用的果菜類,大家應該很了解,我們所吃到的青椒,都是綠熟期就採收的果實,所以外表是綠色的,不過青椒成熟後的果實跟辣椒一樣是紅色的,後來許多育種家利用青椒紅熟期茄紅素的變化,育出了不同顏色果實的青椒,後來市場對這些色澤鮮豔的青椒就稱做『彩色甜椒』。。

SORRY 已經交左比大廈管理處寄左啦... 如果唔OK 就請幫我拿走啦 =.=!!!  發表於 2012-9-5 16:49
咁點分?  發表於 2012-9-5 16:36
Christopher 發表於 2012-9-5 12:42

甜椒種子發芽條件

(一) 溫度:適溫範圍20~30℃,最高溫為35℃,最低溫10℃,溫度愈低發芽愈慢,一般在恆溫條件下發芽整齊。
(二) 光:甜椒為暗發芽種子,光線下發芽緩慢。
(三) 水份:保持有效水分以上則發芽良好,一般育苗介質水分約9~16 ﹪時,種子發芽率為75~80﹪。水分超過18﹪時發芽率下降,乃因種皮吸收過多水分時阻礙氣體交換,而使胚部缺氧死亡。
(四) 氧氣:種子發芽須充足的氧,介質過濕或通氣不良將使發芽率降低,一般介質含氧量需在10 ﹪以上。
(五) 種子本身條件:甜椒種子無休眠性,黑暗中對GA幾無反應,但在紅外光下則GA可促進發芽。為確保種籽發芽率,貯藏時須保持乾燥,並於低溫中貯藏,一般種子水分10 ﹪時以4.5~10℃貯藏,含水率9﹪時可用21℃貯藏,7﹪時可用26.5℃貯藏。若含水率高,貯藏溫度高,將促使種子呼吸率旺盛而消耗養分,降低種子壽命。

謝謝,學到嘢^^  發表於 2012-9-6 09:10
謝謝分享... 死啦, 冬天點算好? 我屋企夏天好熱, 冬天卻好凍 O.O  發表於 2012-9-5 16:59

果實之發育成熟大致可分為4期:

(1)未熟期:為果實及種子未完全發育完成時,全果呈淡綠色,一般此一時期之後段即可開始收穫青果上市。
(2)綠熟期:果實及種子完全充分肥大,形態發育完成,果皮部逐漸變硬,顏色呈暗綠色。
(3)紅熟期:果皮逐漸著色,果實中葉綠素逐漸減少,茄紅素 Lycopene 逐漸增加。
(4)完熟期:果皮中葉綠素完全消失,依品種特性全果著色呈黃、紅⋯⋯等各種顏色。而我們可依市場需求之不同可於不同時期採收出售。

==============================================

回覆點評

tomtomtom  原來如此,試吓點分先  

市面賣的甜青椒是綠熟期採收的果實,即種子是發育完成

purplestar  又學到野了!謝謝你
thanks

又學到野了!謝謝你!  發表於 2012-9-5 19:54
原來如此,試吓點分先  發表於 2012-9-5 17:15

查看全部評分

金剛  ^^29/9活動日需要義工,可以幫手可pm各籌委

果日應該只能到一到交低d野,未必能長時間幫手,同埋未知道當日會搞時間有幾長?如果兩個鐘頭左右可能就可以來幫手.

^^謝謝幫忙,感激!  發表於 2012-9-6 17:42
其實我想問, 今日都 6/9 啦, 地址時間定左未? 日期系唔系 29/9?

^^今晚開會會討論落實時間地點,再通知大家.  發表於 2012-9-6 17:44
小紅楓樹 發表於 2012-8-30 19:14
我可以提供十盆不死鳥 現在有七吋高左右 , 我不出席活動
請PM交收, 吾該晒

今天交收咗,多謝支持

我好心急呀, 日日睇住個 FORUM 都未見有時間地點公佈 (典床典蓆中)  發表於 2012-9-7 12:52
吾洗客氣 :)  發表於 2012-9-7 11:50

查看全部評分

昨天已收到 Christopher 寄來的三色椒種子,今日先得閒post上嚟

多謝支持

同埋個包裝好 cute

@@ I like it^^小女情懐貼紙  發表於 2012-9-10 14:46
因為原本的 LABEL 撕唔出, 一達達好醜怪, 所以我用左我N年前既收藏貼子遮住佢 =.=  發表於 2012-9-8 23:14

謝謝 purplestar 分享環保器皿
金剛 發表於 2012-9-10 14:48
謝謝 purplestar 分享環保器皿

不用謝!辛苦你育苗了!個三個小發泡膠箱如有花友有用,活動當日可順道取走作種菜呢!那是很硬的發泡膠箱之前用來放魚的!

謝謝幫手^^  發表於 2012-9-10 15:25