哪一盆水仙可以準時開花呢? (新相在 #39)

作者: 孖吉 發表于 2010-2-2 11:10:23
7328 44
孖吉 發表於 2010-2-3 16:54:51 |顯示全部樓層
你自己亂黎冇所謂, 但唔好响D公開地方度建議人 "兩星期先去界" ~

水仙有規有矩, 唔係你一句所謂 " ...
avery 發表於 2010-2-3 16:49

我見到 D 仔都唔搣已經知盆野...
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-3 17:16:20 |顯示全部樓層
感覺上點解覺得 21/1 和25/1個兩盆d葉同花頭大d~
我諗我都係買現成有lum個d~ 
回復

avery 發表於 2010-2-3 17:22:13 |顯示全部樓層
我試過最快果個18日見第一朵花
prodorothyhkg 發表於 2010-2-3 16:50

所以如果有人依佢既方法, 最快年初四至見第一朵花 ... 你話死未 ?!
回復

oneonewe 發表於 2010-2-3 17:24:44 |顯示全部樓層
感覺上點解覺得 21/1 和25/1個兩盆d葉同花頭大d~
我諗我都係買現成有lum個d~  ...
jellyfishy 發表於 2010-2-3 17:16

me 2
回復

theresagood 發表於 2010-2-3 19:46:46 |顯示全部樓層
我見到 D 仔都唔搣已經知盆野...
marcuslee 發表於 2010-2-3 16:54

其實有時D仔都有花,有一年我界左一粒有28昌花,全部芽都有花昌出,但就好瘦弱,生長又慢
我呢幾年都係年28,29先買D開1,2朵的,仲可以揀重瓣的
回復

孖吉 發表於 2010-2-3 19:58:54 |顯示全部樓層
其實有時D仔都有花,有一年我界左一粒有28昌花,全部芽都有花昌出,但就好瘦弱,生長又慢
我呢幾年都係 ...
theresagood 發表於 2010-2-3 19:46

有經驗的都會將過多的仔搣左,唔係因為佢地冇花,而係佢地浸水之後會屈入主球下面,升起個球 - 會好難搞,又唔會靚。你睇返張相,見到個水仙生到側哂就係因為呢個原因!

搣出黎個球唔係掉左咖!用黎伴襯,好有用咖!
回復

theresagood 發表於 2010-2-3 21:09:24 |顯示全部樓層
有經驗的都會將過多的仔搣左,唔係因為佢地冇花,而係佢地浸水之後會屈入主球下面,升起個球 - 會好難搞 ...
marcuslee 發表於 2010-2-3 19:58

我仲以為你地講緊嗰D好幼的葉芽(唔係子球)我get錯左你地講D野TIM
回復

DLee 發表於 2010-2-3 22:02:09 |顯示全部樓層
我也是差不多的時候下盆, 其中兩棵,側芽的花這兩天就要開了,很無奈

不過花開就好啦! 預祝花開富貴
回復

squarehead 發表於 2010-2-4 00:17:40 |顯示全部樓層
方頭前輩 ~ 小弟完全同意你講法 ~ 經驗之談 ~
avery 發表於 2010-2-3 11:08

行哥, 細佬仲喺度學緊師, 唔係乜嘢前輩呀.
我每年都會買幾個玩吓, 知道由浸水一刻至成長開花, 係需要相當時間, 儘管如何快法都唔會縮短至兩星期囉.
我呢啲老思想係年花要合時, 年初一先嚟一兩朵真係唔夠睇頭.
回復

孖吉 發表於 2010-2-4 00:41:04 |顯示全部樓層
回復 29# squarehead

啱聽!add6icon
回復

corina 發表於 2010-2-4 00:52:12 |顯示全部樓層
我盆水仙今日已經開咗第一朵花,年初一可能會冇花睇,唔緊要,我都唔喺屋企~
回復

孖吉 發表於 2010-2-4 01:17:13 |顯示全部樓層
我盆水仙今日已經開咗第一朵花,年初一可能會冇花睇,唔緊要,我都唔喺屋企~ ...
corina 發表於 2010-2-4 00:52

新年快樂!

今日 (星期四) 立春,己經係新年喇!你屋企有年花,好應節呀!add6icon
回復

corina 發表於 2010-2-4 13:25:01 |顯示全部樓層
新年快樂!

今日 (星期四) 立春,己經係新年喇!你屋企有年花,好應節呀! ...
marcuslee 發表於 2010-2-4 01:17

係喎!多謝提醒!拎去供佛先!add14icon
回復

Jesation 發表於 2010-2-4 14:10:37 |顯示全部樓層

um... 唔記得幾號界,但我呢盤一定冇兩個星期,已經開到爸爸聲,我估年初一都謝lu。
回復

Jesation 發表於 2010-2-4 14:18:37 |顯示全部樓層
我指,開第一朵花冇兩星期,星期一開o既,以上係今日o既相。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-2-4 14:46:33 |顯示全部樓層
同一個水仙頭開第一朱花到開盡約7-8日,之後就開始謝啦~
回復

夜魔 發表於 2010-2-6 01:27:19 |顯示全部樓層
我試過最快果個18日見第一朵花
prodorothyhkg 發表於 2010-2-3 16:50

唔記得...好似我更短都試過
西斜谷花容乜易
回復

夜魔 發表於 2010-2-6 01:30:23 |顯示全部樓層
行哥, 細佬仲喺度學緊師, 唔係乜嘢前輩呀.
我每年都會買幾個玩吓, 知道由浸水一刻至成長開花, 係需要相 ...
squarehead 發表於 2010-2-4 00:17

種風信子由第一日水種未生根開始到開晒花用左個零禮拜你見過未
回復

孖吉 發表於 2010-2-6 17:09:09 |顯示全部樓層
今天離農曆年還有 8 天,且看看水仙的情況如何:

四兄弟,從左至右:老大 (第16日),老二 (第14日),老三 (第12日),老四 (第11日)

老大 (第16日)

老二 (第14日)

老三 (第12日)

老四 (第11日)

請問哪一盆會在年初一勝出呢?add3icon
回復

孖吉 發表於 2010-2-6 17:11:35 |顯示全部樓層
今年的天氣算暖,但以乎 14 日發水仙是時間太短吧 ... add12icon
回復