哪一盆水仙可以準時開花呢? (新相在 #39)

作者: 孖吉 发表于 2010-2-2 11:10:23
7312 44

連結往 2010-02-06 update

今個星期日要送一盆水仙給長輩,所以要預先選一盆合時開花的,不然要長輩失望了。請大家幫吓眼,邊盆會係最合時呢?

今年買了一盒十頭的水仙,在 1 月 21 日開始隔日界,每次界兩個頭,浸水,翌日上盆,放天台全日照。

以下是三盆水仙的全相,因為放天台有全日照,所以沒有用矮仔粉:
左起 (1月21日界,1月23日界,1月25日界)

1月21日界:花菖有3cm長

1月23日界:花菖有2cm長

1月25日界:花菖剛剛冒出頭來

評分

查看全部評分

軒軒 發表於 2010-2-2 11:16:10 |顯示全部樓層
依我睇,我會選擇中間果盆!
oneonewe 發表於 2010-2-2 11:37:40 |顯示全部樓層
仲有12日先新年
我估25號界o個盆
alansing 發表於 2010-2-2 12:13:16 |顯示全部樓層
應該三盆都唔準時開~
新年前兩個weeks 去界就會岩岩好開花
孖吉 發表於 2010-2-2 12:19:59 |顯示全部樓層
應該三盆都唔準時開~
新年前兩個weeks 去界就會岩岩好開花
alansing 發表於 2010-2-2 12:13

其實我都係担心好似你講咁,未到初一就己經開到荼蘼 add12icon
alansing 發表於 2010-2-2 12:40:00 |顯示全部樓層
其實我都係担心好似你講咁,未到初一就己經開到荼蘼
marcuslee 發表於 2010-2-2 12:19

你下年試試新年前兩星期先去界, 我老豆都係28-Jan 先界
今晚影相比你睇長佐几高
kslee 發表於 2010-2-2 13:04:13 |顯示全部樓層
送紅色個盆比長輩。
收禮知道送者有心就開心的,點會失望。
KandT 發表於 2010-2-2 13:10:23 |顯示全部樓層
其實我都係担心好似你講咁,未到初一就己經開到荼蘼
marcuslee 發表於 2010-2-2 12:19

I prefer 25號界o個盆
but I agree that all would open earlier than Feb 14.  How about start another set today?
squarehead 發表於 2010-2-2 13:12:37 |顯示全部樓層
照我睇, 左邊盆年初一會開到好燦爛
中間呢盆都有花睇, 而右邊就生
但最終都係要天氣配合

大俠要keep住俾佢地曬太陽, 唔好咁早送出去,
因為開花時花係高過葉, 太早擺放室內葉就會標高, 好似棵蒜咁就唔靚

仲有, 新年前2星期先至浸水仙頭應該趕唔切, 花苞都未成熟, 除非日夜照燈就另話說~
孖吉 發表於 2010-2-2 13:42:19 |顯示全部樓層
多謝大家意見。
其實天氣真係好難測,我諗我星期六都要再 update 大家生成點。到時可以睇埋第四盆 (第四盆而家都冇乜睇頭,所以冇影俾大家睇)
prodorothyhkg 發表於 2010-2-2 17:34:32 |顯示全部樓層
吉俠,投25號一票,其實我地之前吹中左,28號界個d應用o岩 o岩好!
jack872184 發表於 2010-2-2 18:01:23 |顯示全部樓層
我估25號個盆~
孖吉 發表於 2010-2-2 21:52:51 |顯示全部樓層
吉俠,投25號一票,其實我地之前吹中左,28號界個d應用o岩 o岩好!
prodorothyhkg 發表於 2010-2-2 17:34

其實如果我將其中一兩粒移去半日照,再俾矮仔粉佢,會唔會慢 d 開花呢?add3icon
alansing 發表於 2010-2-2 23:18:57 |顯示全部樓層

我個盆~~~~~~~~~~~~~
prodorothyhkg 發表於 2010-2-3 00:15:13 |顯示全部樓層
其實如果我將其中一兩粒移去半日照,再俾矮仔粉佢,會唔會慢 d 開花呢? ...
marcuslee 發表於 2010-2-2 21:52

呢個唔肯定~
avery 發表於 2010-2-3 11:07:30 |顯示全部樓層
我個盆~~~~~~~~~~~~~
alansing 發表於 2010-2-2 23:18

泥盆野唔加光冇熱頭唔用熱水浸, 初一頂多得一兩朵 ~

水仙做年花, 响年前14 日界我聽都未聽過 ~

除非你要盆花開過十五 ~ 完全冇諗過大年初一要有花睇 ~
avery 發表於 2010-2-3 11:08:48 |顯示全部樓層
照我睇, 左邊盆年初一會開到好燦爛
中間呢盆都有花睇, 而右邊就生
但最終都係要天氣配合

大俠要ke ...
squarehead 發表於 2010-2-2 13:12

方頭前輩 ~ 小弟完全同意你講法 ~ 經驗之談 ~
alansing 發表於 2010-2-3 13:05:10 |顯示全部樓層

除非你 ...
avery 發表於 2010-2-3 11:07

呢 d 都係儀式黎架姐~老一代既人會係新年界水仙
我呢 d 后生既, 唔會特登買回來種, 再者新年全家都唔會係香港 XD
avery 發表於 2010-2-3 16:49:09 |顯示全部樓層
呢 d 都係儀式黎架姐~老一代既人會係新年界水仙
我呢 d 后生既, 唔會特登買回來種, 再者新年全家都唔會係 ...
alansing 發表於 2010-2-3 13:05

你下年試試新年前兩星期先去界, 我老豆都係28-Jan 先界
今晚影相比你睇長佐几高 ...
alansing 發表於 2010-2-2 12:40

你自己亂黎冇所謂, 但唔好响D公開地方度建議人 "兩星期先去界" ~

水仙有規有矩, 唔係你一句所謂 "儀式黎架", 就諗住可以亂黎, 如果我唔出聲, 真係有人跟你咁做, 年初十都未有花睇, 真正係大吉利是 ~
prodorothyhkg 發表於 2010-2-3 16:50:18 |顯示全部樓層

除非你 ...
avery 發表於 2010-2-3 11:07

我試過最快果個18日見第一朵花
123下一頁