返回列表 發新帖

LED 照明用具對健康的影響

作者: 孖吉 發表于 2010-1-12 23:00:39
9484 36
claudiatang 發表於 2010-1-22 14:53:51 |顯示全部樓層
回復 20# marcuslee

請問有冇收到PM?
回復

孖吉 發表於 2010-1-22 15:01:27 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

請問有冇收到PM?
claudiatang 發表於 2010-1-22 14:53

收到,收到。咁多呀!係咪俾哂我先?
回復

八王爺 發表於 2010-1-22 15:05:20 |顯示全部樓層
(食蟲我冇乜研究,講錯請各大大指正)

食蟲是否要全日照?如果是的話,不建議用 LED 或 t5 光管。

我試 ...
marcuslee 發表於 2010-1-22 07:51

但係有人話用T5都可以種食虫喎。
回復

孖吉 發表於 2010-1-22 15:10:51 |顯示全部樓層
但係有人話用T5都可以種食虫喎。
八王爺 發表於 2010-1-22 15:05

咁要問高手嘞,不過要種到佢紅係咪一定要好光咖?
回復

ernestng 發表於 2013-5-1 22:04:40 |顯示全部樓層
fianfumy 發表於 2010-1-14 00:49
前年時搬屋曾想買LED燈, 但店員問我家中有否小朋友, 店員說有小朋友不建議採用LED燈, 因為對小朋友眼睛唔好 ...

照計就唔會了,因此led 係唔會閃同震
回復

孖吉 發表於 2013-5-6 22:00:50 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2013-5-1 22:04
照計就唔會了,因此led 係唔會閃同震

唔係咖,用乾電嘅 LED 係唔會閃,但用濕電嘅 LED 都會閃咖!

而且視乎電路設計,有啲乾電 LED 都會閃咖,係你唔覺咖咋 ...
回復

woneric 發表於 2013-5-14 14:15:38 |顯示全部樓層
謝謝分享, 咁都係睇多陣先買了
回復

孖吉 發表於 2013-5-16 06:35:40 |顯示全部樓層

LED燈傷眼或致盲

蘋果日報 2013年5月16日

標榜節能環保的LED燈近年漸趨普及,惟西班牙有專家警告,LED燈釋放的藍光,波長較短,光亮度強,長時間接觸容易傷害視網膜,令人擔心會增加致盲風險。本地專家指長期接觸LED燈可致眼睛較疲勞,也會增加白內障及黃斑病變的風險。
西班牙的馬德里大學去年完成一項試管實驗,發現LED燈釋放的光線及輻射,損害人類視網膜中的色素細胞。負責研究的專家指,視網膜的結構對光線十分敏感,容易受強光傷害。另外,電子產品如手機、電腦等都會釋放藍光,提高視網膜受破壞的風險,有海外專家建議在LED燈加設過濾器。
本港眼科專科醫生陳偉民表示,LED燈的光亮度強,加上藍光的波長較短,比一般白光管、電燈膽,無疑對眼睛傷害較大。

影響晶體及黃斑點
LED燈主要影響眼球的晶體及黃斑點,未聞會直接損害視網膜,過往也沒有研究證實,多接觸LED燈會致盲。但他提醒市民,若長時間在LED燈環境下工作,眼睛會感到較為疲勞,容易眼乾,建議應避免正視LED燈,減少直接傷害。而LED燈長遠可增加白內障及黃斑點病變的風險,市民最好避免長期接觸
回復

2020 發表於 2013-5-16 10:49:00 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-5-16 06:35
LED燈傷眼或致盲

咁驚
咁我廳果盞牛毑咁大既LED燈.....咁點算

呢排太陽伯伯成日放飛機,你可以攞出露台照生菜咖嘛~  發表於 2013-5-16 21:03
回復

jellyfishy 發表於 2013-5-16 10:56:00 |顯示全部樓層
LED燈傷眼或致盲

我的魚缸燈全是LED ....

如果只係裝飾,唔係主要照明,對你應該冇大問題嘅。條魚就 ... 我唔識喇 ;-P  發表於 2013-5-16 21:06
回復

八王爺 發表於 2013-5-27 14:35:54 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-5-16 03:56
我的魚缸燈全是LED ....

會唔會變盲魚?
不過盲鰽都幾好食!
回復

2020 發表於 2013-5-29 17:04:23 |顯示全部樓層
LED燈傷眼或致盲

孖生, 咁電視呢

薄身電視有分 LED, LCD 同 Plasma 啵~  發表於 2013-5-29 18:41
薄身電視有分 LED, LCD 同 Plasma 啵~  發表於 2013-5-29 18:41
電視睇得多會低智XD  發表於 2013-5-29 18:36
回復

maybabe 發表於 2013-11-21 13:56:15 |顯示全部樓層
吉吉,

又到買燈時, 我姑姐睇中一個由星加玻做既LED燈, 個店員話藍光傷眼係BU>>>>>
咁我想問E+既LED燈有無改善到呀
回復

孖吉 發表於 2013-11-21 20:04:44 |顯示全部樓層
2020 發表於 2013-5-29 17:04
孖生, 咁電視呢

‘Eyes are not designed to look directly at light — they are designed to see with light,’ Dr. Celia Sánchez-Ramos, of Complutense University in Madrid.
Do 'environmentally friendly' LED lights cause BLINDNESS? | Mail Online
回復

孖吉 發表於 2013-11-22 18:05:31 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2013-11-21 13:56
吉吉,

又到買燈時, 我姑姐睇中一個由星加玻做既LED燈, 個店員話藍光傷眼係BU>>>>>

要補充一吓,本文寫咗以後有好多研究都提出 LED 燈會對視網膜有害 (包括 法國 ANSES, the French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety)
LEDs Magazine - Light and human health: LED risks highlighted

亦有LED燈為了對應地出了濾光罩:

Do 'environmentally friendly' LED lights cause BLINDNESS? | Mail Online

以前的 LED 燈都係白色,那肯定會有較多藍光,而家有啲徧黃色 LED 應該會好啲,但都唔敢講有冇事。

不過,嘅然而家多咗研究,而且有廠家正面回應,加上而家巿場競爭咁大,都係等有標榜護眼嘅新一代 LED 產品好啲
回復

c13579 發表於 2014-1-6 22:47:26 |顯示全部樓層
我家都轉LED了...真擔心
回復

faye00 發表於 2014-1-8 19:30:21 |顯示全部樓層
D學者仲話要推行電子書

10幾小時  發表於 2014-1-8 20:02
係呀,考試時佢地要睇住成幾小時,我絶對反對  發表於 2014-1-8 20:01
回復