LED 照明用具對健康的影響

作者: 孖吉 发表于 2010-1-12 23:00:39
9470 37

LED 的節能好處好多人己經講過了,但畢竟我們利用 LED 作為照明用具都只是在起步階段,它真的只是 "省油的燈" 嗎?(省油的燈是中文裏的貶詞哦~)

LED 照明歷史短
LED 在電子業裏並不陌生,早在 70 年代己被廣泛應用,但一直只是焗限在指示燈,直至近年發明 超光LED 之後才有人應用 LED 在照明方面。

没有真正白色的 LED
世上没有真正白光的 LED (起碼暫時未有),白光 或 近白光 是利用其他方法製造出來的
(1) 真正由 RGB 三原色合成的白光,光度不高,多數用於科研上
(2) 利用 藍色 LED 造的 LED。生產時在藍色 LED 上蓋一塊黃色的磷片,將藍色改變成為近白色。所以不同生產商生產的白色 LED 色溫都不同,不過大都泛有藍光。

藍光對健康的遺害
強烈的藍色光線和黃斑部病變(retinal degeneration)有密切的關係。香港蘋果日報 曾有相關的報道。一直以來眼科醫生都提醒消費者避免燈具的藍光。而本港有的眼科醫生亦己使用有阻擋藍光的人工晶體於白內障手術上。而家庭成員當中,以 20 年歲以下兒童為最主要受害者,因為他們的眼睛未發育完成,對藍光尤其敏感。

光管 和 LED 發出藍光的比較
傳統上家中最主要的藍光來源是光管,但是你知道真正放出強藍光的燈具正是最近被廠商舉上天的 LED 照明燈嗎?
Elaine Kitchel 醫生指藍光為光譜中 500nm 至 381nm 的藍色光線,我比較了 wiki 上面一般 LED 燈的光譜 和 光管 的光譜,結果令人十分吃驚:

白光 LED 的光譜 (留意 500nm 至 381nm 的藍光強度達 3,500 counts 以上)

一般光管的光譜 (留意 500nm 至 381nm 的藍光強度達 大部份不及 1,500 counts)

原來 LED 比傳統光管 發出更強的藍光 (為什麼呢?記得我在上面說過,白光 LED 本來是 藍光嗎?),而這方面對人體健康 (眼睛的黃斑區) 的影響是社會上未有人提出的。

我相信在地鐵車卡照照十分鐘 LED 燈,時髦一下也是可以的,但把 LED 照明燈帶到 office 或 家裏的話,還是再等新的科技出現啦~

Reference:
The Effects of Blue Light on Ocular Health (by Elaine Kitchel, M.Ed.)  http://www.cclvi.org/contributions/effects1.htm
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%9E%A2%E5%85%89%E7%87%88
http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode
nwss54510 發表於 2010-1-12 23:37:06 |顯示全部樓層
=口=" 咁驚@@"
感謝你既提醒丫^^"
咁我都係買回光管好了~
oneonewe 發表於 2010-1-12 23:38:10 |顯示全部樓層
其實LED同T5有咩分別?
係唔係LED o既光強D?
oneonewe 發表於 2010-1-12 23:38:51 |顯示全部樓層
=口=" 咁驚@@"
感謝你既提醒丫^^"
咁我都係買回光管好了~
nwss54510 發表於 2010-1-12 23:37

你係咪去科聯買呀?
記得叫佢俾飛利浦管你呀(相同價錢)
孖吉 發表於 2010-1-12 23:43:51 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2010-1-12 23:38

唔係,LED 即係好似你手機影相用的燈仔咁,會發白光,而家好多人留意,因為用電少
sammy 發表於 2010-1-12 23:57:14 |顯示全部樓層
點止呢度話會減少退黑激素分泌, 從而影響睡眠, 甚至可能致癌

http://texyt.com/bright+blue+leds+annoyance+health+risks
孖吉 發表於 2010-1-13 00:05:44 |顯示全部樓層
咁驚?我幾乎全屋稍為新 d 的電器部係 blue LED 咖~
sammy 發表於 2010-1-13 00:09:49 |顯示全部樓層
咁驚?我幾乎全屋稍為新 d 的電器部係 blue LED 咖~
marcuslee 發表於 2010-1-13 00:05

致癌就未必, 影響睡眠就幾肯定啦, 臨瞓前唔好睇咁多囉

就算係白光, 睇得耐心理生理都唔舒服-- 好冰冷, 好刺眼
tommysze8 發表於 2010-1-13 09:58:17 |顯示全部樓層

T5 係光管,
LED 係LED,最常見 係冢電上 standby 燈,同電筒上。

LED 慳電D。
nwss54510 發表於 2010-1-13 20:52:23 |顯示全部樓層
你係咪去科聯買呀?
記得叫佢俾飛利浦管你呀(相同價錢)

買左啦, 唔記得果間叫咩名~"~
$37一套, 換埋飛利浦6500k啦~
EMIRU 發表於 2010-1-14 00:04:24 |顯示全部樓層
買左啦, 唔記得果間叫咩名~"~
$37一套, 換埋飛利浦6500k啦~
nwss54510 發表於 2010-1-13 20:52

聽日又買番套先
nwss54510 發表於 2010-1-14 00:16:40 |顯示全部樓層
你又買?? 我都要去買多套~"~
EMIRU 發表於 2010-1-14 00:17:39 |顯示全部樓層
你又買?? 我都要去買多套~"~
nwss54510 發表於 2010-1-14 00:16

係丫
fianfumy 發表於 2010-1-14 00:49:34 |顯示全部樓層
前年時搬屋曾想買LED燈, 但店員問我家中有否小朋友, 店員說有小朋友不建議採用LED燈, 因為對小朋友眼睛唔好唔健康 , 我聽到人哋咁講, 唔駛諗一定選擇普通用慳電膽的燈飾啦
kaiyi0318 發表於 2010-1-18 16:21:59 |顯示全部樓層
咁用LED電腦螢幕有冇事架= =?
孖吉 發表於 2010-1-18 16:52:53 |顯示全部樓層
咁用LED電腦螢幕有冇事架= =?
kaiyi0318 發表於 2010-1-18 16:21

咁唔清楚喇,因為白光LED都分兩種,藍轉白的 和 RGB 白光都有用在 LED mon 的生產上 (雖然 RGB LED 貴好多)。

如果想知藍光多不多,可以 SET 白色底色,再用 DC set Day Light white balance 影張相,睇吓有冇偏色。

另外亦睇返你用電腦的習慣,用得時間越長自然影響越大。
avery 發表於 2010-1-18 17:02:29 |顯示全部樓層
LCD ≠ LED

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!4m ... JW8/article?mid=137

LED 是畫面背光來源的一種新的方法,LCD Panel 因自己不會發光所以需要在面板底部打光上來,從前 Lcd  是用光管打光,最近改了 LED 做畫面背後打光的新技術
八王爺 發表於 2010-1-21 22:23:41 |顯示全部樓層
LED 可唔可以種 食虫呢?
照水母的講法,應該得喎。
oneonewe 發表於 2010-1-21 22:40:43 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2010-1-21 22:23

王爺你中毒啦?
孖吉 發表於 2010-1-22 14:51:30 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2010-1-21 22:23

(食蟲我冇乜研究,講錯請各大大指正)

食蟲是否要全日照?如果是的話,不建議用 LED 或 t5 光管。

我試過 t5 光管,冇反光罩,距離 3 cm,只得 6,000 lux, 只得陰天的光度一半。加燈 加罩 加光, 係可以令距離遠些,又光些少,但比起 110,000 lux 的 日光真係冇得比 ( 係十幾倍的分別 )

LED 乜是差不多 (其實 LED 更牦電,詳見 這裏)。
12下一頁