2009 - Monse的酢醬草秋播篇

作者: Monse 發表于 2009-10-5 01:46:54
37290 326
Monse 發表於 2009-11-17 20:28:00 |顯示全部樓層
苜蓿係蝶形花科,唔係酢醬草,點解貼喺度嘅?
易唔易渡夏?我果棵夏天死咗
fnv234 發表於 2009-11-17 17:12

fnv234
因為好多人都誤以為"白花苜蓿"係酢醬草, 咁啱講開, 咪攞黎討論囉, 這些相片是我2007年秋播的到了2008夏天因缺乏照顧死掉了, 剛巧今年5月到有花友分享種子所以我都申請左一份種子再種一次, 今次申請的種子種出來中間無白色的, 唔知再長大啲會唔會生番啲白色出黎呢!
回復

caca826 發表於 2009-11-18 00:25:56 |顯示全部樓層
55# Monse

Yeah~白花好靚~
見到你種o既靚花~人生一大樂事也~add4icon
回復

pauline 發表於 2009-11-18 09:01:45 |顯示全部樓層
MONSE, 點解我的酢醬草d葉燶晒的, 知唔知點解?
回復

Monse 發表於 2009-11-18 15:05:08 |顯示全部樓層
55# Monse
Yeah~白花好靚~
見到你種o既靚花~人生一大樂事也~add4icon
caca826 發表於 2009-11-18 00:25

caca826
你太抬舉喇, 呢度好多高手架.....

MONSE, 點解我的酢醬草d葉燶晒的, 知唔知點解?
pauline 發表於 2009-11-18 09:01

pauline
影張相黎睇吓.
回復

shinewallace 發表於 2009-11-18 17:08:05 |顯示全部樓層
係咪你分享三葉草種子給我如果係, 就係你喇, 多謝晒啊.
之前朋友係日本都帶過一些三葉草種子給我試種, 比啲相你睇吖, 啲花係白色架.
Monse 發表於 2009-11-17 01:32

d葉同 blue oxalis好似呀~~~
(P.S. 我搵左blue oxalis好耐都搵唔到呀, 好想得到呀~~~!!!   )
回復

Monse 發表於 2009-11-18 23:02:35 |顯示全部樓層
d葉同 blue oxalis好似呀~~~
(P.S. 我搵左blue oxalis好耐都搵唔到呀, 好想得到呀~~~!!!   )
shinewallace 發表於 2009-11-18 17:08

shinewallace
blue oxalis 我都無喎, 2007年我都好想搵到blue oxalis, 當時好似只有日本有得買, 有花友曾聯絡日本方面, 但日本那邊話唔出口的, 印象中這個花綱無人買到, 於是死心了, blue oxalis 是豆科植物唔屬於酢醬草科, 只是blue oxalis的葉跟酢醬草好相似吧了, 佢開既花係藍色但花形都跟酢醬草不相同, 你可上綱找找資料.
回復

shinewallace 發表於 2009-11-18 23:18:20 |顯示全部樓層
shinewallace
blue oxalis 我都無喎, 2007年我都好想搵到blue oxalis, 當時好似只有日本有得買, 有花友曾聯絡日本方面, 但日本那邊話唔出口的, 印象中這個花綱無人買到, 於是死心了, blue oxalis 是豆科植物唔屬於 ...
Monse 發表於 2009-11-18 23:02

我都知佢唔係oxalis, but佢太靚喇藍色~~~  haha~~
回復

Monse 發表於 2009-11-18 23:43:00 |顯示全部樓層
我都知佢唔係oxalis, but佢太靚喇藍色~~~  haha~~
shinewallace 發表於 2009-11-18 23:18

我絕對明白你既心情, 我都係過來人, 你啱啱中酢醬草毒, 見你毒癮都唔係好深啫.
回復

shinewallace 發表於 2009-11-18 23:44:30 |顯示全部樓層
我絕對明白你既心情, 我都係過來人, 你啱啱中酢醬草毒, 見你毒癮都唔係好深啫.
Monse 發表於 2009-11-18 23:43

其實我睇中左一批oxalis, 不過冇窿路買
回復

Monse 發表於 2009-11-18 23:51:17 |顯示全部樓層
其實我睇中左一批oxalis, 不過冇窿路買
shinewallace 發表於 2009-11-18 23:44

你真係有心想種的話我可送幾款你試吓種, 如果有興趣可短訊給我攞回郵地址.
回復

Monse 發表於 2009-11-19 18:06:46 |顯示全部樓層
最近買左幾隻泥, 今日又試吓溝啲新配方既泥黎種酢醬草, 看看種出黎的效果會否比以前好.

左:珍珠石, 右:日本沙漠植物土, 上:靚土, 下:旭能, 右下角: 少量海藻肥.

左:珍珠石, 右:日本沙漠植物土, 上:靚土, 下:旭能, 右下角: 少量海藻肥.

上盆後落球根, 完成, 看看日後種出來會否比以前靚.

上盆後落球根, 完成, 看看日後種出來會否比以前靚.
回復

shinewallace 發表於 2009-11-19 18:10:03 |顯示全部樓層
最近買左幾隻泥, 今日又試吓溝啲新配方既泥黎種酢醬草, 看看種出黎的效果會否比以前好.
Monse 發表於 2009-11-19 18:06

粉紅盆咁快有酢!?
回復

Monse 發表於 2009-11-19 18:10:37 |顯示全部樓層
OXALIS CALLOSA 開出今年第一朵花.
回復

Monse 發表於 2009-11-19 18:12:24 |顯示全部樓層
COMOSA YELLOW (FM: IVY) 出左葉喇.
回復

Monse 發表於 2009-11-19 18:18:30 |顯示全部樓層
今日同樣出左一片葉仔的酢醬草.
COMOSA PINK
LUTEOLA
HAWORTHIO IDES

COMOSA PINK (FM: IVY)

COMOSA PINK (FM: IVY)

LUTEOLA (FM: IVY)

LUTEOLA (FM: IVY)

HAWORTHIO IDES (FM: IVY)

HAWORTHIO IDES (FM: IVY)
回復

Monse 發表於 2009-11-20 23:33:50 |顯示全部樓層
圖一. 我終於知道佢地係邊個喇 Oxalis flava-lavender form 舊年有種架, 不過收球時唔記得寫番個名, 小球產量係 1=1, 好彩都未至於絕種.add7icon
圖二. Oxalis fabefolia"Rabbit's Ears"  呢款小球產量係 1 = 2 (1大1細).

Oxalis flava-lavender form

Oxalis flava-lavender form

Oxalis fabefolia"Rabbit's Ears"

Oxalis fabefolia"Rabbit's Ears"
回復

Monse 發表於 2009-11-20 23:42:50 |顯示全部樓層
ivy,
我懷疑佢唔係 Oxalis stenorrhyncha 而係 Oxalis simplex, 因為Oxalis stenorrhyncha 型態好似棵樹仔咁而且啲葉係紫紫地色, 可能你混淆左個名吖.
回復

Monse 發表於 2009-11-20 23:47:37 |顯示全部樓層
calling 小寶,你家裡係盆碰碰香到生出黎既應該係這款白色的啊.
oxalis purpurea white 昨天開的花.
回復

黑仔天 發表於 2009-11-21 17:45:06 |顯示全部樓層
ivy,
我懷疑佢唔係 Oxalis stenorrhyncha 而係 Oxalis simplex, 因為Oxalis stenorrhyncha 型態好似棵樹仔咁而且啲葉係紫紫地色, 可能你混淆左個名吖.
Monse 發表於 2009-11-20 23:42

呢隻d葉仔幾得意啵~種得好好呀~^^
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-22 02:08:30 |顯示全部樓層
想問下早2日大風有無吹斷到你的酢?
回復