種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 發表于 2009-5-13 09:54:23
142555 1212
Carcar 發表於 2009-5-28 23:49:05 |顯示全部樓層
恭喜! 恭喜!
雀BB 好醜樣,但又好可愛! 祝佢地健康成長!
另外, 我好欣賞你既做法! Good ar!
回復

coacoa 發表於 2009-5-28 23:49:38 |顯示全部樓層
真的是一件令人好感動的事呢
希望牠們一家平安
bb健康長大
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-5-29 00:09:35 |顯示全部樓層
哇~咁多隻...佢地識得食蟲仔果陣就煩囉~
要擺個盆係下度裝臭臭~add4icon
我屋企附近好多燕子巢,佢地都係搞到一地都係~
回復

vincentma 發表於 2009-5-29 08:26:46 |顯示全部樓層
其實如果要捉咗佢地黎養add13icon , 我不如去雀仔街買啦, 啲雀仲多仲可愛...
最初我係好怕啲雀黎我天台, 費事啄我啲花add1icon , 但自從有咗呢個巢之後, 好多野改觀咗!add3icon
淨係見雀媽媽不離不棄咁哺蛋, 不停 ...
Dennis 發表於 2009-5-28 23:38
Dennis, 好多謝你一路現場報導!同埋你感性既體會!身為媽咪既我,對你既體會好有共鳴呀!^.^
回復

Dennis 發表於 2009-5-29 09:55:28 |顯示全部樓層
哇~咁多隻...佢地識得食蟲仔果陣就煩囉~
要擺個盆係下度裝臭臭~add4icon
我屋企附近好多燕子巢,佢地都係搞到一地都係~
tsoiyiu1009 發表於 2009-5-29 00:09

係呀!啲雀好醒架! 佢地會痾嚮個巢出面
其實個巢下面係個花盤, 個d米田共咪當肥料囉
回復

Dennis 發表於 2009-5-29 10:06:04 |顯示全部樓層
尋日嚮天台捉咗三樣野:
1) 毛蟲 001.JPG
2) 蚯蚓 002.JPG
3) 蝸牛
跟住張蚯蚓一開四, 蝸牛一開二, 毛蟲原條上, 用黎餵dd
回復

Dennis 發表於 2009-5-29 10:11:27 |顯示全部樓層
有得食了!

初時唔係隻隻有動靜...

初時唔係隻隻有動靜...

有多少少震動, 佢地即刻張開口

有多少少震動, 佢地即刻張開口

不過只是張開口, 沒有發出聲音

不過只是張開口, 沒有發出聲音

全部準備就緒...

全部準備就緒...

開餐!

開餐!
回復

花草之家 發表於 2009-5-29 10:33:39 |顯示全部樓層
Dennis,你好有愛心,雀BB好可愛(有冇做阿爸ge感覺)
回復

Dennis 發表於 2009-5-29 10:38:02 |顯示全部樓層
Dennis,你好有愛心,雀BB好可愛(有冇做阿爸ge感覺)
花草之家 發表於 2009-5-29 10:33

我承認有dd愛心 , 但對"做阿爸"這種字眼充滿恐懼感....add5icon ha ha
回復

花草之家 發表於 2009-5-29 10:56:44 |顯示全部樓層
你ge恐懼症都幾嚴重吓
回復

yuwaiman 發表於 2009-5-29 11:25:03 |顯示全部樓層
我承認有dd愛心 , 但對"做阿爸"這種字眼充滿恐懼感....add5icon ha ha
Dennis 發表於 2009-5-29 10:38

可能你遲d唔係咁諗了, btw, 雀媽媽去咗邊呀, 佢又會俾你餵雀b咁好ge
回復

Dennis 發表於 2009-5-29 11:38:34 |顯示全部樓層
可能你遲d唔係咁諗了, btw, 雀媽媽去咗邊呀, 佢又會俾你餵雀b咁好ge
yuwaiman 發表於 2009-5-29 11:25

雀媽媽同雀爸爸去咗捉蟲, 佢地見到天台有人便會係附近天線度等待, 通常個口擔住D昆蟲就係佢地啦! 調整大小z0010.JPG
我都好慘架, 一見到佢地返黎我就要回避, 又冇得燒野食, D花都係望兩眼就要走...add2icon
回復

茉莉花 發表於 2009-5-29 12:52:06 |顯示全部樓層
雀媽媽同雀爸爸去咗捉蟲, 佢地見到天台有人便會係附近天線度等待, 通常個口擔住D昆蟲就係佢地啦!126936
我都好慘架, 一見到佢地返黎我就要回避, 又冇得燒野食, D花都係望兩眼就要走...add2icon ...
Dennis 發表於 2009-5-29 11:38

佢地遇到你呢頭住家真係有福add6icon
好心有好報ar~
回復

vincentma 發表於 2009-5-29 13:10:47 |顯示全部樓層
Dennis, 你好有愛心呀!^.^
回復

kslee 發表於 2009-5-29 13:24:27 |顯示全部樓層
霎時感動時間

http://mytv.tvb.com/lifestyle/onefromtheheart/25934

覺德爺爺都係做返觀嘗者好D
回復

chungs 發表於 2009-5-29 13:38:02 |顯示全部樓層

一竇四隻BB...雀父母會好辛苦架...會有一兩隻無咁強壯,有你幫下手..真係好啦..

因我家都有八隻化骨龍..好明白...
回復

Dennis 發表於 2009-5-29 13:52:40 |顯示全部樓層
霎時感動時間

http://mytv.tvb.com/lifestyle/onefromtheheart/25934

覺德爺爺都係做返觀嘗者好D
kslee 發表於 2009-5-29 13:24

好多謝kslee的寶貴意見!
其實我餵佢地係有兩個原因:
1) 因為在我回家的路上看見好多燕子bb屍駭, 令我明白一竇雀會有好多養唔大... 所以我想提高一下成功率; 其實我係會選擇餵最遲開口的一隻!
2) 另外我想試吓可唔可以令d bb認得我 (有點自私add3icon )

聽完你的意見後, 如果d bb安定下來, 我會停止餵食啦, unless有餓壞的蹟象, 咁我才餵牠們!
回復

Dennis 發表於 2009-5-29 14:06:56 |顯示全部樓層
一竇四隻BB...雀父母會好辛苦架...會有一兩隻無咁強壯,有你幫下手..真係好啦..

因我家都有八隻化骨龍..好明白...
chungs 發表於 2009-5-29 13:38

係呀! 佢地捉d蟲其實唔係好大條, 而且每次只餵一隻, 所以令到愈健康的一隻愈吃得多, 愈弱的一隻愈吃得少, 最於給陶汰....add2icon
嘩!add5icon  你養八隻咁多! 厲害!
我遲d都打算養灰鸚鵡, 不過而家唔係日日嚮屋企, 所以仲未開始...
回復

chungs 發表於 2009-5-29 14:24:15 |顯示全部樓層
係呀! 佢地捉d蟲其實唔係好大條, 而且每次只餵一隻, 所以令到愈健康的一隻愈吃得多, 愈弱的一隻愈吃得少, 最於給陶汰....add2icon
嘩!add5icon  你養八隻咁多! 厲害!
我遲d都打算養灰鸚鵡, 不過而家唔係日日嚮屋 ...
Dennis 發表於 2009-5-29 14:06

養鸚真係好要花心機同耐性架..如果養BB雀..仲要每日都要食雀仔專用奶粉..如果你諗住養灰,我的雀友經驗可同你分享,
好期望所有養動物之前的朋友..要停一停..諗一諗..多作了解..至好養呀,
我的全是大白,朱冠同金鋼...他們都好乖..不過嘈呀,,呢點要好留意~
回復

muitau 發表於 2009-5-29 15:00:55 |顯示全部樓層
見到啲bb相覺得生命好奇妙呀, 好難得見到啲咁既相呀!
回復