種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 發表于 2009-5-13 09:54:23
142440 1212
paulpaul 發表於 2009-5-15 22:06:57 |顯示全部樓層
今朝再去觀查吓個雀巢 , 隻雀見到我即刻飛走咗(唔知幾時先做到friend )
睇睇吓, 原來唔止三隻蛋, 係四隻至岩!add4icon
嗰隻雀仔應該係叫喜鵲, 一隻哺蛋, 另一隻嚮附近睇水, 我一上天台便聽到一隻係度叫add ...
Dennis 發表於 2009-5-15 09:27

恭喜!
喜鵲個巢應該好大架
喜鵲都好大隻架
會唔會係其他雀 ??
anyway...好好保育1下
唔好嚇親佢地
回復

paulpaul 發表於 2009-5-15 22:10:00 |顯示全部樓層
我特登買間屋黎引雀
但咩都無
回復

DLee 發表於 2009-5-15 22:11:51 |顯示全部樓層
好利害!
回復

小女子 發表於 2009-5-16 02:50:03 |顯示全部樓層
勁羨慕 ~!
回復

Dennis 發表於 2009-5-16 08:38:53 |顯示全部樓層
哇~ 恭喜~恭喜~
ToTo 發表於 2009-5-15 17:02

To To: Thanks!
回復

Dennis 發表於 2009-5-16 08:42:18 |顯示全部樓層
哇~恭喜晒啊~
裂痕?係咪BB啄緊個殼出緊世呀?
另外,我見過D雀仔BB大得好快
兩個禮拜已經大到跟媽咪飛走左
到時應該都未有風打到來 哈哈~
echowong 發表於 2009-5-15 22:01

希望佢哋可以出世啦!
天文台話下個星期有雨... 真係唔知點算...
回復

Dennis 發表於 2009-5-16 08:52:06 |顯示全部樓層
恭喜!
喜鵲個巢應該好大架
喜鵲都好大隻架
會唔會係其他雀 ??
唔好嚇親佢地
paulpaul 發表於 2009-5-15 22:06

paulpaul: thx!
我都係上香港雀鳥個網度搵隻似佢咋
不過我而家嘅心情就好似快要做人老竇咁add4icon (當然真係做人老竇就大劑啦!
無論生出黎係什麼雀,我都會盡力照顧佢咃,視如己出!
回復

Aalon 發表於 2009-5-16 08:54:58 |顯示全部樓層
恭喜!
喜鵲個巢應該好大架
喜鵲都好大隻架
會唔會係其他雀 ??
唔好嚇親佢地
paulpaul 發表於 2009-5-15 22:06

我覺得似下面了linko既雀蛋多o的
http://www.lcsd.gov.hk/green/birds/b5/bird_6.html
回復

Dennis 發表於 2009-5-16 09:02:26 |顯示全部樓層
我覺得似下面了linko既雀蛋多o的
http://www.lcsd.gov.hk/green/birds/b5/bird_6.html
Aalon 發表於 2009-5-16 08:54

Hello!
隻雀我見過,應該係下面是旦一隻:
http://www.lcsd.gov.hk/green/birds/b5/bird_8.html (但我見我嗰隻條尾冇咁白)
http://www.lcsd.gov.hk/green/birds/b5/bird_14.html
回復

vincentma 發表於 2009-5-16 09:10:49 |顯示全部樓層
恭喜 Dennis, 有雀仔係你到築巢,係帶喜事俾你呀!
回復

paulpaul 發表於 2009-5-16 10:00:02 |顯示全部樓層
Hello!
隻雀我見過,應該係下面是旦一隻:
http://www.lcsd.gov.hk/green/birds/b5/bird_8.html (但我見我嗰隻條尾冇咁白)
http://www.lcsd.gov.hk/green/birds/b5/bird_14.html ...
Dennis 發表於 2009-5-16 09:02

9成9係鵲鴝 (豬屎喳 )
喜鵲全長約45厘米  <----- 喜鵲好大隻架, 個巢大過籃球好多
加油吧!
回復

Dennis 發表於 2009-5-16 10:02:57 |顯示全部樓層
恭喜 Dennis, 有雀仔係你到築巢,係帶喜事俾你呀!
vincentma 發表於 2009-5-16 09:10

喜事add8icon 令我聯想起結婚....add5icon 係就真係唔知點算... 不敢再想下去....
不過發現雀蛋當日真係中咗六合彩4個半字, 之後星期四又中4個字... 希望今日金多寶係我啦!
回復

Dennis 發表於 2009-5-16 10:05:35 |顯示全部樓層
9成9係鵲鴝 (豬屎喳 )
喜鵲全長約45厘米  
paulpaul 發表於 2009-5-16 10:00

可能係
希望佢哋會一路住係度啦!
回復

花草之家 發表於 2009-5-16 10:19:04 |顯示全部樓層
喜事add8icon 令我聯想起結婚....add5icon 係就真係唔知點算... 不敢再想下去....
不過發現雀蛋當日真係中咗六合彩4個半字, 之後星期四又中4個字... 希望今日金多寶係我啦! ...
Dennis 發表於 2009-5-16 10:02

Dennis結婚係喜事,你點解會
回復

屠子步 發表於 2009-5-16 10:38:14 |顯示全部樓層
我特登買間屋黎引雀
但咩都無
paulpaul 發表於 15-5-2009 22:10

我都有諗過不過家人唔比,話禽流感同好多雀屎。Rejected !
回復

Dennis 發表於 2009-5-16 11:01:19 |顯示全部樓層
Dennis結婚係喜事,你點解會
花草之家 發表於 2009-5-16 10:19

一鑊過的痛楚有:
比禮金
比錢擺酒(連所有有關的費用)
裝修(paid)
買介指(仲要買多隻比自己)

一定唔止一鑊的痛楚有:
養家(paying now)
每年派利事(Plus: Opportunity cost for collecting lucky money every year!  Both of us! )
要無微不止咁去照顧老婆
吞聲忍氣
Forest giveup

再講便會喊出來了add2icon  你明白嗎?
回復

echowong 發表於 2009-5-23 13:19:14 |顯示全部樓層
今日落雨又大風
唔知雀仔BB點哩? add3icon
回復

八王爺 發表於 2009-5-23 16:44:18 |顯示全部樓層
啲雀仔应該知每天自動灑水的時間,既然都築得巢,我冧佢地唔介意咯。
回復

HappyBon 發表於 2009-5-24 21:23:29 |顯示全部樓層
Dennis, 如果雀仔已經出世, 可唔可拍啲照片同我哋分享一下?
因為有雀仔係盆栽度築巢生蛋既機會真係好少有呀~~
回復

Dennis 發表於 2009-5-25 10:13:08 |顯示全部樓層
echowong: 我都唔係成日返去睇, 夜晚又唔敢打擾雀媽媽, 驚佢黑蚊蚊嚇走咗唔識返來; 截至上星期五旁晚都仲未有料到, 我諗預產期都會係今個星期...

稟八王爺, 奴才嘅自動灑水嚮正佢頭頂, 灑15分鐘, 一日兩鑊, 唉... 難為雀媽媽...add2icon

HappyBon: 只要平安順產, 我一定會第一時間POST相給大家分享, 到時煲定薑醋招侍大家!
回復