呵呵種花記(12月29日:cut佐頭嘅沙漠玫瑰)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2007-10-17 20:44:25
31137 348
阿晴 發表於 2008-1-1 07:12:42 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-26 13:26 發表

呢只好靚哦。點會爛嘎?可以補救嗎?

我都唔知wor~~~夏天時太熱曬loon葉同脫水、之後生出黎果d葉又可能淋太多水而搞到爛頭..... 不過好采而家個花頭中心同旁邊都出左好多葉同子球~~~~   ╮( = 3=)╭
回復

阿晴 發表於 2008-1-1 07:13:57 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-26 13:24 發表

阿晴:我都聽講過金蓮葉可以用嚟沖茶,做三文治就第一次聽。多謝你嘅信息啊!
           玫瑰,中意陽光,肥水,要濕潤但又驚太多水會漚爛,所以我都仲要種耐啲先可以拿捏到箇中巧妙。不過種花我唔太中意噴化學嘅殺蟲水,佢哋會 ...

好ar~~~我會多d黎睇ga la~~~
回復

vincentma 發表於 2008-1-1 08:16:11 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-31 21:52 發表

三個月多啲啦。一盆種佐兩棵,一盆係有三棵。所以你睇落會密啲。

係唔係種子開始種0架  ?
回復

伯爺婆 發表於 2008-1-1 23:19:57 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-27 22:43 發表
令箭荷花一直放在屋後,有兩小時日照的屋簷下,耐唔耐俾啲水而以
今日先發現,佢... ...

紅色的令箭荷花是生得比較快嘅,不過依家係莖部又再生出嫩枝出嚟

伯爺婆:好似圖3咁,需唔需要揾個花托托住 ...

呵呵笑....新年快樂呵....棵令箭荷花生得幾壯喎,依家生定咗可以俾佢曬多啲太陽,不過唔好太烈,要漸進式,等佢慢慢適應,佢會生得好快。如果妳喜歡,可以掛起佢或者放高佢,等佢啲葉自由發展,我响室內都係掛高佢哋,冇咁咗地方。出年會有少少可能開花,因為我喺選啲比較老身嘅葉啤你哋,如果開花的話,將會在老葉上。
回復

伯爺婆 發表於 2008-1-1 23:29:02 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-27 22:53 發表
呢棵唔唔記得係白色定黃色
一直都生得好慢,特別係較短嘅呢枝,一路都冇動靜,我以為佢唔得啦,不過又唔見佢皺皮哦,依家自己兩側有嫩芽啦

呵呵......呢棵應該係黄色,都好壯喎!佢啲葉唔爛就冇事,好粗生架,種到開花記緊貼俾我睇呵..........
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-2 23:09:17 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-1-1 08:16 發表

係唔係種子開始種0架  ?

vincentma:係啊,由種子種起嘎。你想唔想試下啊,我舊年有收佐啲種子,你有興趣嘅可以試下嘎。
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-2 23:21:18 |顯示全部樓層
伯爺婆,新年快樂啊!
希望今年會開花啦,多謝哂你啊!
回復

vincentma 發表於 2008-1-3 08:44:12 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-2 23:09 發表

vincentma:係啊,由種子種起嘎。你想唔想試下啊,我舊年有收佐啲種子,你有興趣嘅可以試下嘎。

好啊!真是令我喜出望外呀!請看 pm
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-9 17:03:13 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-1-3 08:44 發表

好啊!真是令我喜出望外呀!請看 pm

冇收到哦
回復